Diaľnica stredom jazera aj serpentíny v päťtisícovej výške: 7 najzaujímavejších ciest Číny

2021-07-07 15:01:00 |   |    | 

Smutným faktom je, že na Slovensku sa cestami veľmi pýšiť nemôžeme. Diaľnica z Bratislavy do Košíc mala byť napríklad hotová v roku 2010 a stále nič. V mnohých iných krajinách pritom dokážu vybudovať kvalitnú cestnú sieť aj v omnoho neprístupnejšom teréne. Dôkazom sú naše zábery z Číny.



 

1. Zákruty ako na kolotoči a 23 tunelov

Cesta Xiuwu-Lingchuan spája centrálnu čínsku provinciu Henan s mestom Jiaozuo v provincii Shanxi na severe krajiny. V obzvlášť náročnom úseku v pohorí Taihang má množstvo 180-stupňových zákrut a  23 tunelov, z ktorých každý má svoj názov.

 

2. Čínska verzia slávnej Route 66 cez krajinu nikoho

Najznámejšia diaľnica severozápadnej provincie Čching-chaj (Qinghai) je označená číslom 315 a prechádza krajinou nikoho. Meria 3063 kilometrov a vedie zo Si-ningu do Kašgaru.

 

3. Klbko v Šanghaji

V Číne je mnoho obrovských miest. Takmer dvadsiatka má napríklad populáciu porovnateľnú so Slovenskom, respektíve vyššiu. Zložité cestné uzly sú potom samozrejme nevyhnutnosťou. Tento sa nachádza v Šanghaji, ktorý je s takmer 27 miliónmi obyvateľov najväčším mestom Číny.

 

4. Cesta v tvare ženskej bradavky

Šoféri jazdiaci z pekinského mestského obvodu Men-tchou-kou do Laishui si to zrejme nevšimnú, no ako odhalili zábery z dronu, jeden úsek cesty má podľa miestnych tvar ženskej bradavky.

 

5. Najkrajšia diaľnica

Za najkrajšiu diaľnicu býva považovaná tá s označením G315, respektíve jej úsek, ktorý v provincii Čching-chaj pretína soľné jazero Xitai Jinel.

 

6. Cesta a tunel v skale pri najzáhadnejšej dedine

Guoliang v provincii Che-nan v centrálnej Číne býva prezývaná „dedinou na oblohe“ a domáci ju považujú za poriadne záhadnú. Nemenej zaujímavá je aj cesta, ktorá k nej vedie. Vytesali ju do svahu aj priamo do útrob hory Taihang.

 

7. Tibetské serpentíny v päťtisícovej výške

Na záver tu máme aj perličku z Tibetu, autonómnej oblasti Čínskej ľudovej republiky. Tunajšia diaľnica vedie aj Tanggulským priesmykom vo výške 5231 m n. m. a kvôli množstvu ostrých zákrut je veľmi nebezpečná. Neďaleko vrcholu sa nachádza aj železničná stanica, ktorá je najvyššie položenou na svete.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa