Kašgar – perla Hodvábnej cesty s najväčšou mešitou v Číne

2021-05-30 00:00:00 |   |    | 

V Číne nájdete mnoho historických miest, ktoré majú lákavé pamiatky a zaujímavú architektúru. Jedným z nich je Kašgar, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s Kirgizskom. V minulosti sa preslávilo ako dôležitá zastávka na Hodvábnej ceste, dnes je známe vďaka pútavej histórii, túram v blízkom pohorí a najväčšej mešite v krajine.



 

Historické centrum

V historickom centre Kašgaru sa nachádza vyše 600 domov. I keď bolo toto miesto prestavané, opäť ho stavali pôvodným spôsobom. Na budovy teda nepoužívali klasické tehly, ale také, ktoré sa vyrábali z hliny. Tá sa spracovala do blatovej konzistencie a potom ju dali vypáliť. Vďaka tomu vyzerajú všetky domy zaujímavo a pôsobia ako z orientálnej rozprávky, nie ako súčasť Číny. Zaujímavosťou je aj samotné rozloženie ulíc, ktoré má tiež tradičný charakter a pripomína malé bludisko. V minulosti tak chceli zmiasť nepriateľov a ochrániť domácich obyvateľov. I keď domy vyzerajú na prvý pohľad podobne, v skutočnosti je každý z nich aspoň trochu iný. Často sa odlišujú najmä výzdobou, ktorá sa sústreďuje nad hlavným vchodom. Prehliadka centra vám bude trvať približne dve hodiny a počas nej si môžete pozrieť aj miestne múzeum.

 

Mešita Id Kah

Väčšina obyvateľov tohto mesta patrí medzi moslimov. Z toho dôvodu tam postavili najväčšiu mešitu v Číne. Celkovo vytvára jeden komplex, ktorému dominuje islamský štýl architektúry. Postavili ho v 15. storočí a z exteriéru má jednoduchý charakter. Vo vnútri to už hýri farbami a najkrajšou miestnosťou je hlavná hala, ktorá slúži na modlenie. Dominantným prvkom interiéru je 140 stĺpov, ktoré sú namaľované jemnou modrou farbou. Prechádzajú po celej dĺžke hlavnej sály, ktorá môže mať vďaka tomu otvorený priestor. Do týchto končín chodia čínski veriaci na púte a konajú sa tam aj najväčšie islamské slávnosti.

 

Nedeľný Veľký bazár

Keďže sa Kašgar nachádzal na hodvábnej ceste, pravidelne sa tam konali trhy, ktoré nazývali Veľký bazár. Tie organizovali pravidelne v nedeľu, keď sa v tejto oblasti združovalo najviac obchodníkov. Tejto tradície sa snažia držať až dodnes. V meste sa v súčasnosti nachádza až 20 menších trhov. No len jeden z nich je hlavný a ten sa koná presne podľa pôvodných zvykov v posledný deň týždňa. Tento trh je zároveň najväčší a nájdete tam skutočne všetko, na čo si spomeniete. V jednej časti predávajú živé zvieratá, v druhej sa kúpite rôzne pochúťky, vrátane plochého chleba naan, ktorý pečú so zaujímavým vzorom. Tretiu sekciu tvoria rôzne suveníry a úžitkové veci. Táto časť je nádherne farebná a upúta všetky vaše zmysly.

 

Mauzóleum Abakh Hoja

Jednou z najkrajších a najznámejších atrakcií je mauzóleum, ktoré patrí rodine Abakh Hoja. To sa nachádza v dedinke približne päť kilometrov od centra. Táto família mala v Kašgare a okolí veľký vplyv. Jej členovia patrili v 17. storočí k hlavným panovníkom, ktorí sa starali o celý región. V hrobke je v súčasnosti pochovaných až 72 členov tohto významného rodu. Povráva sa, že tam dokonca našla miesto posledného odpočinku aj konkubína cisára, ktorý vládol v druhej polovici 18. storočia. Ten ju miloval natoľko, že po smrti jej vystrojil smútočný pochod mestom a vzdal jej rovnakú poctu ako členom svojej rodiny. Z architektonického hľadiska zaujme mauzóleum nádhernou výzdobou a je perfektnou prehliadkou moslimského umenia.

 

Jazero Karakul

Veľkou výhodou Kašgaru je nádherná príroda v okolí. Toto mesto má výbornú pozíciu na organizovanie výletov aj do niektorých vzdialenejších oblastí ako napríklad jazero Karakul, ktoré má podobný názov ako neďaleká vodná plocha v Tadžikistane. Autom sa k nemu z centra mesta dostanete za približne štyri hodiny. Nachádza sa v nadmorskej výške takmer 4000 m n. m. a patrí k najvyššie položeným jazerám vo svete. V jeho okolí sa rozprestiera niekoľko ďalších končiarov, ktoré sa krásne odrážajú na vodnej ploche.

 

Pohorie Kunlun

Touto oblasťou prechádza aj časť pohoria Kunlun. To je obľúbeným turistickým miestom, kde máte k dispozícii niekoľko zaujímavých chodníkov rôznych obtiažností. S pohorím sa spája aj niekoľko zaujímavých legiend. Jedna z nich hovorí o tom, že je domovom bohyne plodnosti a manželstva, ktorá chráni všetky ženy. Preto sa poníma aj ako posvätné miesto, kam sa môžete vybrať na púť.

 

Kamenné mesto

Neďaleko Kašgaru sa nachádza aj jedna starobylá oblasť, ktorú v minulosti nazývali Tashkurgan. Práve na tomto mieste sa kedysi nachádzala hlavná zastávka na Hodvábnej ceste. Prezývali ho tiež kamenným mestom, pretože všetky budovy boli postavené iba z tohto materiálu. Dnes sa tam nachádzajú už iba jeho ruiny. Najzachovalejšia je bývalá pevnosť, ku ktorej prislúchajú aj blízke hradby. Uvidíte tam tiež pozostatky bývalého chrámu, obydlí a tiež úžitkových budov, ktoré slúžili aj remeselníkom. Bývalí obyvatelia boli známi najmä vďaka výrobkom z keramiky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa