To najlepšie z metropoly Číny: TOP 10 atrakcií v Pekingu

2020-06-26 12:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Číny je vyhľadávanou turistickou atrakciou aj kvôli tomu, že v krajine stále panuje prísny socialistický režim. Preto ľudí láka preskúmať túto úplne inú kultúru a pochopiť zvyklosti jedného z najmocnejších národov vo svete. Peking si vás podmaní pútavou históriou, ale aj novými atrakciami, ktoré preukazujú talent domácich majstrov.



 

 

1. Zakázané mesto

Hlavnou dominantou Pekingu je Zakázané mesto. To vzniklo v prvej polovici 15. storočia a odvtedy bolo domovom čínskych cisárov. Svoje pomenovanie získalo podľa toho, že kedysi sa rovnako ako do hradov do neho nedostal nik iný okrem majiteľov, návštev a zamestnancov. Tento komplex sa časom rozrastal, postupne tam pribudli viaceré administratívne budovy a presunulo sa tam celé centrum vtedajšej moci. Cisár s rodinou tam žili až do roku 1912, potom ho otvorili pre verejnosť a sprístupnili veľkú časť priestorov, ktoré dnes slúžia ako múzeum.

 

2. Čínsky múr

Do Pekingu často prichádzajú turisti aj kvôli Čínskemu múru. Z tohto mesta je totiž k nemu najjednoduchší prístup a zároveň je vo veľmi dobrom zachovanom stave. K dispozícii máte pravidelné denné tour, ktoré vás zavezú k hlavnej čínskej atrakcii. Budovali ju postupne medzi 15. a 17. storočím. Múr je dlhý vyše 20 kilometrov a v niektorých miestach sa už podarilo uchovať len malé pozostatky. Od začiatku mal obrannú funkciu, preto má dômyselný systém, ktorý hneď v úvode zneškodnil nepriateľov a domáci tak rýchlo získali v boji veľkú výhodu.

 

3. Park Beihai

Beihai patrí nielen medzi najstaršie pamiatky v meste, ale aj medzi najstaršie parky v krajine. Jeho história je dlhšia ako tisíc rokov. Autori sa v ňom snažili skĺbiť dva hlavné čínske smery záhradníctva. Jeden predstavoval severnú záhradnú architektúru a druhý južnú. V tomto duchu je upravovaný až dodnes. Nachádzajú sa tam typické ázijské prvky, množstvo kvetín, čerešňových stromov, ale aj relaxačné kútiky s vodnými atrakciami ako fontány alebo jazierka s mostami. Park je veľmi obľúbený, ľudia sa tam často stretávajú na posedeniach, chodia tam na prechádzky, ale aj ranné spoločné cvičenie.

 

4. Cisárske hrobky dynastie Ming

Na okraji Pekingu sa nachádza miesto posledného odpočinku členov dynastie Ming. Tento rod vládol Číne počas niekoľkých storočí. Prvých cisárov začali pochovávať vo vzdialenejšej provincii Nanjing. Neskôr sa rozhodli, že hrobky presunú bližšie k Zakázanému mestu, aby mohli ich potomkovia chodiť symbolicky pozdraviť svojich predchodcov. V súčasnosti je toto miesto voľne prístupné pre verejnosť. Ide o príjemný komplex v obklopení prírody, v ktorom sa nachádzajú nádherné čínske stavby a taktiež v parku nájdete množstvo zaujímavých sôch.

 

5. Oltár nebies

Hlavný mestský chrám sa nenachádzal v centre Zakázaného mesta, ale o niekoľko kilometrov ďalej. Oltár nebies dal postaviť cisár hneď potom, ako dokončili hlavný komplex a nový domov panujúcej rodiny. Chrám mal najskôr podobu menšej stavby, ale potom sa panovník rozhodol vzdať týmto spôsobom vďaku za to, že sa mu v ostatných rokoch tak darilo, preto ho urobil veľkolepejší. Pre tento posvätný komplex vymysleli aj špeciálny spôsob opevnenia. Múr je pri vstupe nižší a má predstavovať pozemský život, za hlavným kostolom je vysoký a symbolizuje nebesia.

 

6. Letný palác

I keď na tomto mieste v minulosti stáli iné cisárske stavby, Letný palác tam vybudovali až v 18. storočí, keď sa dostala k moci dynastia Čching. Využívali ho najmä na oddych, zábavu, pozývali tam vzácne návštevy a často tam chodievali počas víkendov. Tomu prispôsobili aj podobu celého areálu. Takmer tri štvrtiny zaberá nádherná záhrada, zvyšok tvoria reprezentatívne budovy. Manželka prvého majiteľa milovala jazierka, preto tam vytvorili hneď niekoľko vodných plôch, ktoré vytvárajú pokojnú atmosféru. Na tom najväčšom priamo pri paláci organizujú pravidelné plavby, ktoré vám ukážu túto nádhernú historickú pamiatku z iného pohľadu.

 

7. Pekinská opera

Návšteva čínskej opery je vždy nezabudnuteľným zážitkom. Najdlhšiu tradíciu a najväčšiu kvalitu má tá najväčšia, ktorá sa nachádza v Pekingu. Herci tam dodnes vystupujú pôvodným spôsobom ako umelci v 18. storočí, keď vzniklo toto nevšedné umenie. Každý z nich má na sebe typické ázijské odevy a charakteristické je tiež výrazné líčenie, ktoré umocňuje tento avantgardný moment.

 

8. Chrám Fayuan

Oproti Oltáru nebies je chrám Fayuan rozlohou menší. No v Pekingu má napriek tomu veľmi veľký význam. Postavili ho už v 7. storočí, v súčasnosti je už zasvätený budhizmu a čo je podstatné, tento svätostánok je ešte stále aktívny a môžete tam kedykoľvek prísť a pomodliť sa. Známym miestom je socha bohyne súcitu. Podľa legendy by k nej mali prísť ženy, ktoré nevedia otehotnieť a mali by ju poprosiť o to, aby sa čoskoro stali matkami.

 

9. Námestie nebeského pokoja

V Pekingu sa nachádza tretie najväčšie námestie na svete, ktoré sa rozprestiera pred Bránou nebeského pokoja, cez ktorú sa už dostanete priamo do Zakázaného mesta. Nájdete tam viacero významných budov a v minulosti sa najmä spájalo s mnohými dôležitými udalosťami v krajine. Najsmutnejšia z nich sa odohrala v roku 1989, keď sa tam konali študentské protesty, ktoré boli krvavo potlačené.

 

10. Pekingská ZOO

Mnoho cestovateľov sa túži dostať do Číny kvôli pandám. Tieto chránené a takmer vyhynuté zvieratká sú jedným z hlavných symbolov krajiny. Už v Pekingu sa môžete tešiť na návštevu ZOO, v ktorej majú samostatnú časť venovanú týmto roztomilým a často veľmi vtipným medvedíkom. V záhrade sa môžete tešiť aj na iné exotické zvieratá a pravidelný program, ktorý organizujú pre návštevníkov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa