20 zaujímavostí, ktoré ste netušili o Veľkom čínskom múre

2019-10-25 12:00:00 |   |    | 

Veľký čínsky múr chránil Čínu pred nájazdmi Mongolov. Vtedajší obyvatelia chceli postaviť dômyselný obranný systém, ktorý mal prekvapiť nepriateľov a zneškodniť ich ešte pred prvým pokusom prieniku do krajiny. O niekoľko storočí neskôr sa stal nielen dôležitým symbolom krajiny, ale najmä najväčším turistickým lákadlom Ázie.



 

1. Čínsky múr netvoria iba kamenné múry spolu s niekoľkými vežami. Po jeho celej dĺžke využívali aj prirodzené danosti terénu. Kvôli tomu v niektorých úsekoch prechádza do hlbokých priekop a veľkú časť tvoria prírodné prekážky ako napríklad vysoké kopce, bralá alebo kamenné útesy.

2. Oficiálna dĺžka múru sa postupne menila. Prvé odhady historikov hovorili o 6000 kilometrov dlhej hranici. Potom k tomu pridali ďalších 2000 kilometrov, až sa nakoniec ich odhady zvýšili na neuveriteľné číslo 21 000 kilometrov. Vďaka tomu sa stal najdlhšou stavbou na svete, ktorú vytvoril človek.

3. Posledné oficiálne práce na Veľkom čínskom múre skončili v polovici 17. storočia. Odvtedy ho už len na niektorých miestach renovovali. Dokopy na ňom pracovalo šesť dynastií.

4. Najvyššia časť múru meria 8 metrov, v minulosti to mohlo byť údajne ešte o šesť viac. Väčšina zo stien dosahuje výšku okolo šiestich alebo siedmich metrov. Priemerná šírka múru je 6,5 metra, v najširšom bode má 9 metrov.

5. Ak by ste chceli prejsť celú dĺžku múru, museli by ste zdolať 30 miliónov schodov. Turisti väčšinou chodia na najzachovalejší a najznámejší úsek, ktorý môžu prejsť za tri hodiny. Tam sa nachádza dokopy 5000 schodov.

6. Od čias prvých letov do vesmíru vznikol mýtus, že Veľký čínsky múr je jedinou stavbou, ktorú odtiaľ môžete vidieť voľným okom. V skutočnosti by ste však na jeho zhliadnutie potrebovali približujúce pomôcky.

7. Najnavštevovanejšia časť múru sa nazýva Badaling. Ročne tadiaľ prejde niekoľko miliónov turistov. Hlavná sezóna pretrváva od začiatku mája a v závislosti od dobrého počasia trvá až do konca októbra. Vtedy navštívi múr približne 70 000 ľudí denne.

8. Prvé práce na tejto pamiatke sa začali pred 2300 rokmi. Robotníci vtedy nemali pri výstavbe takmer žiadne pomôcky, čo sa odrazilo aj na ďalšej smutnej štatistike. Podľa historikov priamo pri stavebných prácach zahynulo niekoľko tisíc ľudí. Dokopy na ňom robilo viac ako milión dobrovoľníkov.

9. Jedna z legiend hovorí, že pri zrode obľúbenej čínskej atrakcie asistoval aj dobrosrdečný drak. Ten vraj robotníkom pomocou svojich stôp naznačil, kadiaľ by mal múr presne viesť a pomohol im aj s prvými úkonmi pri začatí stavby.

10. To, že Veľký čínsky múr stojí až dodnes, je najmä zásluha usilovných architektov a robotníkov. Jeho steny vydržali napriek tomu, že sa ako spojovací stavebný materiál ešte vtedy nepoužíval piesok alebo malta, ale namiesto toho miešali ryžovú múku s vodou, ktorú potom natierali medzi kamene a tak ich spájali dokopy.

11. Označenie Veľký čínsky múr nie je v skutočnosti správne. Táto stavba totiž nie je súvislá a pozostáva z niekoľkých samostatných múrov, ktoré kedysi prepájali dnes už neexistujúce pevnosti. Okolo nich bol často voľný priestor na záhradu.

12. Značnú časť múru postihla erózia. Najhoršie je to na severozápade, kde sú niektoré úseky kvôli vyššiemu nebezpečenstvu nepriechodné. Najväčšiu zásluhu na tom majú poveternostné podmienky, ale nevylučuje sa ani dopad zhoršeného životného prostredia, keď sa tam ovzduším prenášajú nevhodné látky. Odborníci sa domnievajú, že sa tieto kusy múru rozpadnú v priebehu nasledujúcich 20 rokov.

13. Ďalšia legenda približuje príbeh nešťastnej Meng Jiangnv. Jej manžel zomrel počas stavebných prác a nanešťastie ho pochovali priamo do stien múru. Zúfalá žena prišla na toto miesto a plakala dovtedy, pokiaľ sa zo stavby nevynorili jeho kosti, ktoré mohla pochovať normálnym spôsobom.

14. Prvé časti múru nerobili iba z kameňa. Na jeho budovanie použili aj drevo a pôdu, ale kvôli tomu začali skoro chátrať, preto následne používali už iba kameň, ktorý bol pevnejší a stabilnejší.

15. Múru neprospeli ani útoky vandalov. I keď patrí k najvyhľadávanejším atrakciám v Ázii, nedokážu ho strážiť po celej dĺžke. Preto zlodeji začali rozoberať niektoré úseky a zničili tak vzácnu pamiatku. Prvé rabovačky robili pred mnohými rokmi, keď tento kameň následne použili pri ďalších stavbách, teraz ide skôr o získanie netradičného suveníru.

16. Najvyššie položená časť múru leží v nadmorskej výške 800 metrov nad morom. Nachádza sa v pohorí blízko Pekingu.

17. I keď už od začiatku šlo o pomerne masívnu a rozsiahlu stavbu, Číňanom sa ani napriek tomu nepodarilo odraziť všetkých protivníkov. Viacero kmeňov si našlo spôsob, ako prejsť cez masívne steny a napadli tak aspoň blízke časti v okolí múru.

18. Zaujímavým úsekom je Gubeikou, kde sa v stene nachádzajú dierky, v ktorých sú zaseknuté hrdzavé guľky zo zbraní. Tie sú údajne spomienkou na posledný veľký boj, ktorý sa odohral pri múre a počas ktorého chceli napadnúť krajinu.

19. Až jedna tretina múru je už nenávratne zničená. Prispel k tomu zlý technický stav pamiatky, ale aj veľká revolúcia, počas ktorej si ľudia odtiaľ brali kamene na výstavbu svojich domovov.

20. Pokiaľ by ste chceli prejsť kompletne celý Veľký čínsky múr, zabralo by vám to až 18 mesiacov. Počas cesty by ste prešli popri 7000 vežiach, ktoré mali obranné funkcie.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa