Pamätník SNP patrí k dominantám Banskej Bystrice, unikátne RETRO foto výstavby

2021-08-07 00:01:00 |   |    | 

V našom letnom seriáli načrieme hlboko do archívov a odhalíme zaujímavé historické fotografie známych pamiatok či toho, ako sme si kedysi užívali dovolenky. Dnes sa prenesieme do rokov 1968 až 1969, keď v Banskej Bystrici rástla jej budúca dominanta - Pamätník SNP.



 

Banská Bystrica zohrala veľmi dôležitú úlohu počas Slovenského národného povstania. Práve kvôli tomu tam sídli pamätník tejto dôležitej udalosti a tiež 2. svetovej vojny. Súčasná veľkolepá budova bola dostavaná v roku 1969 a v tých časoch to bolo jedno z najmodernejších múzeí v strednej Európe. Stála výstava prináša informácie z protifašistického boja u nás. Ponúka najväčšie množstvo informácií o SNP a pozrieť si tam môžete aj dve dôležité historické videá približujúce zákulisie týchto bojov. Exteriér múzea tvorí výstava ťažkej bojovej techniky.

 

1968

Na archívnej snímke z 18. mája 1968 výstavba, ktorá upútala pozornosť každého návštevníka Banskej Bystrice, je pamätník SNP, kde v predošlých dňoch odstránili trúbkové lešenie. "V súčasnosti na jeho výstavbe pracuje 40-členná skupina stavbárov, tesárov a betonárov majstra Ignáca Gabalu z n.p. Stavoindustria, závod Banská Bystrica, ktorí tu teraz pracujú na základoch pod ľavý horizontálny blok a na lešení pre montáž visutých stropov. Pracuje tiež na kanalizačnej sieti a nástupných schodoch. Doposiaľ sa na výstavbe Pamätníka SNP prestavalo takmer 16 milliónov korún," písala dobová tlač.

Na archívnej snímke z 11. septembra 1968 "sa už v plnom tempe pracuje aj na výstavbe pamätníka a múzea SNP v Banskej Bystrici, ktorý odovzdajú v budúcom roku. Pracuje sa na nástupných schodoch, ktoré budú viesť k pamätníku, na výstavbe vzduchotechnických kanálov pod obidvoma skulptúrami. Zároveň sa robia práce na strojovni kina, výkopoch kanálov pre vonkajšie nasávanie vzduchu a robí sa tepelná izolácia z lignoporu na cementovom potere, ktorý je podkladom pre definitívne pokrytie skulptúr."

 

1969

Na archívnej snímke výstavba 16. apríla 1969. "V týchto dňoch je na stavbe pamätníka i v jeho blízkosti veľmi rušno. Kým pracovníci Stavoindustrie postavili znova rúrkové lešenie, aby mohli začať zamurovávať oceľové okná, cestári z Liptovského Mikuláša upravujú okolie a vysádzajú park."

Naše posledné fotografie sú z 11. júla 1969. "Najväčšiu pozornosť pred slávnostným odovzdaním Pamätníka SNP púta zakotvovanie centrálnej skulptúry "Pieta a víťazstvo"/"Obete varujú", dielo akad. sochára Jozefa Jankoviča. Na prácach sa zúčastňujú pracovníci Mostárne Brezno. Upravuje sa aj areál pamätníka, kde je múzeum zbraní." Tam, kde je už terén upravený, vysádzajú kvety.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa