Najdrahšie vydražené dielo v Európe: Tento obraz stojí viac než 85 miliónov

2023-06-28 11:00:00 |   |    | 

Posledný obraz, ktorý vytvoril rakúsky maliar Gustav Klimt, vydražili v utorok v Londýne za rekordných 85,3 milióna libier. Stal sa tak najdrahšie predaným obrazom na aukcii v Európe. TASR správu prevzala zo stanice BBC News.



 

Obraz Dáma s vejárom kúpil zberateľ z Hongkongu. Dielo ponúkol do dražby aukčný dom Sotheby's za vyvolávaciu cenu 58 miliónov libier. V aukcii, ktorá trvala iba desať minút, prekonal odhad 65 miliónov libier.

Portrét neznámej ženy bol ešte stále na stojane v Klimtovom ateliéri, keď vtedy 55-ročný maliar v roku 1918 náhle zomrel. Obraz, opisovaný ako "majstrovské dielo umelca na vrchole svojich síl", má silné ázijské vplyvy a je súčasťou trendu japonizmu, čo je označenie pre jav prijímania japonských vplyvov do európskej kultúry, vysvetľuje BBC News.

Dielo obsahuje aj niekoľko čínskych motívov vrátane fénixa — symbolu nesmrteľnosti a znovuzrodenia, a lotosových kvetov, ktoré symbolizujú lásku.

Dáma s vejárom patrí medzi hŕstku portrétov od Klimta, poprednej osobnosti viedenskej secesie, ktoré sú v súkromnom vlastníctve. Obraz bol naposledy vydražený v roku 1994 za deväť miliónov libier.

Gustav Klimt (1862 - 1918) je najznámejší svojimi dielami na plátnach zdobených zlatými listami ako napríklad Bozk (1907-1908) alebo Zlatá Adele (1907).

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa