Reportáž z Váránasí: Ganga je miesto, kde sa vykúpete, pomodlíte aj umriete

2023-11-20 12:00:00 |   |    | 

Môžete mať precestovanú celú Indiu, a predsa na vás azda najväčší dojem zanechá Váránasí, pútnické miesto hinduistov. Mystická atmosféra a unikátne náboženské rituály, ktoré sa vykonávajú na brehoch posvätnej rieky Gangy – to sú zážitky, na ktoré len tak nezabudnete.



 

Prečo je Ganga posvätná?

V rôznych zdrojoch indickej mytológie sú spísané príbehy o tom, ako hinduistický  boh Šiva zachytil tok rieky Gangy vo svojich vlasoch. Jedného dňa však silný prúd Gangy zničil ašram (meditačné zariadenie) mudrca Jahna, ktorý sa rozzúril a tok zastavil.

Nakoniec však na výzvu kráľa rieku oslobodil a tá sa rozmohla až na miesto, kde boli spálení predkovia tohto kráľa, ktorí dosiahli oslobodenie, najvyšší cieľ v hinduizme. Vyznávači tohto náboženstva veria v reinkarnáciu (znovuzrodenie) a preto je pre nich Ganga tak významná.

 

Po vykúpaní sa odpustia hriechy

Počas prechádzky po brehu rieky vás upúta viacero rituálov. Je čas východu slnka a my vidíme vo vode veľké množstvo namydlených Indov, ktorí sa kúpu, pijú z Gangy alebo si perú svoje veci.

Hinduisti veria, že kúpanie v rieke priamo v meste Váránasí z nich zmyje všetky hriechy, ktoré získali v cykloch narodení a pomôže im dosiahnuť nirvánu - vyslobodenie z tohto cyklu. Život hinda bez vykúpania sa v Gange je vraj dokonca považovaný za nekompletný.

 

Modlitba v podobe ceremónie

Ako vychádzame z loďky, na brehu rieky vidíme davy pestrofarebne oblečených ľudí, ktorí prišli ponúknuť svoje modlitby rieke Ganga, ktorá sa zosobňuje s bohyňou a je zdrojom očistenia a spasenia. Túto ceremóniu Aarti vykonávajú kňazi odetí v tradičnom oblečení, ktorí sa zdržiavajú na stupienkoch s obetnými darmi.

Počas ceremónie hrá rezká hudba a kňazi jeden objekt po druhom ponúkajú Gange. Medzi tieto dary patria napríklad kvety, zvony, voňavé tyčinky, lampy či pávie perá. Atmosféra tu je akási magická a vy len so zadržaným dychom sledujete túto ceremóniu, ktorá ponúka hindom spojenie s ich kultúrou a tradíciami. Ceremónia sa koná aj po západe slnka, kedy sa celý breh zaplní veriacimi a turistami.

 

Kde sa hindovia lúčia so životom

Ako posledné sme si na brehu Gangy pozreli miesto, ktoré v nás spôsobilo emočné vypätie. Už z diaľky vidíme obrovský dym, oranžové plamene či smútiace rodiny, ktoré sa prišli rozlúčiť s ich zosnulými príbuznými. Keď sme sa dostali bližšie, v hrudi nám akosi začalo vibrovať, lebo sme si uvedomili, ako ďaleko v bežné dni žijeme od smrti a tu sme od nej odrazu len na krok vzdialení.

Vidíme, ako zosnulých pred rozlúčkou okúpu v Gange, potom položia na obetný stôl a kremácia prebieha približne tri hodiny. Hindisti veria, že ak je ich popol roztrúsený v rieke Ganga, ich duša automaticky dosiahne pokoj a oslobodenie z cyklu narodení. Aj preto je tu postavené celkom veľké kremačné stredisko, ktoré funguje nepretržite 24 hodín denne 7 dní v týždni.

Mesto Váránasí, ktoré leží na rieke Ganga, je teda plné rituálov a určite vám dá pocítiť pravú nefiltrovanú Indiu.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa