Indický Amritsar je centrom sikhov: Toľko dobra na jednom mieste len tak nezažijete

2023-12-26 00:00:00 |   |    | 

V indickom meste Amritsar človek na prvý pohľad spozoruje inú atmosféru oproti ostatným mestám. Po uliciach behajú muži s turbanmi a uprostred vás zaujme hlavné pútnické miesto prívržencov náboženstva sikhizmus.



 

Čo je to sikhizmus?

Sikhizmus je piatym najväčším náboženstvom na svete s viac než dvadsiatimi miliónmi veriacich. Vzniklo v 15. storočí v regióne Pandžáb v Indii. Okrem toho, že sikhovia veria v jedného boha, takisto sú presvedčení o reinkarnácii (znovuzrodení), z ktorej sa snažia svojimi skutkami oslobodiť. Hlavnými piliermi náboženstva sú viera a meditácia, život v domácnosti (kedy človek vedie život, kde pracuje, hovorí pravdu a ctí morálne hodnoty), ako aj komunitný život.

 

Ako vyzerá pravý sikh?

Väčšina chlapov na hlave nosí turban. Svoje dlhé vlasy nosia prikryté, pretože turban im pripomína, že sú si vedomí žitia podľa sikhských pravidiel. Sikhovia si vlasy nikdy nestrihajú ako symbol úcty k dokonalosti božieho stvorenia. Hoci veľa z nich je oblečených v civile, toto náboženstvo im navráva, aby nosili tradičný odev. Okrem toho musia mať vždy na ruke strieborný náramok a vo vrecku drevený hrebeň.

Za opaskom nosia malé dýky, ktoré nejednému turistovi sem-tam naháňajú strach. No a nakoniec, náboženstvo vplýva aj na ich stravu. Nesmú jesť mäso, ktoré bolo zastrelené alebo umrelo pri trpení - pomalým vykrvácaním. Muži a ženy sú si rovní a tvoria dve strany jednej mince. Preto aj ženy dodržiavajú rovnaké pravidlá. Ony však žiadnu pokrývku hlavy vo väčšine prípadov nenosia, hoci môžu.

 

Najväčšie pútnické miesto vás ohúri

V centre mesta Amritsar vás ohúri obrovská snehobiela stavba postavená z mramoru, ktorú zdobia zlaté dekorácie. Tento zlatý chrám je najposvätnejšie miesto pre sikhov, kde sa venujú modlitbám. Je to komplex viacerých svätýň, hrobiek, modlitebných hál či komunitnej kuchyne.

Pred vstupom do chrámu si všetci návštevníci musia zakryť vlasy a očistiť si ruky a nohy. Do areálu vstupujete bosí. Na úvod sa môžete započúvať do príjemnej hudby, ktorá hrá z rozhlasov. Po chvíľke zistíte, že všade panuje pokojná atmosféra, celé rodiny sedia pokope a debatujú. Uprostred komplexu je sväté jazierko, kde sa veriaci kúpu. Na malom ostrove vás osloví samotný Zlatý chrám, v ktorom je uložená posvätná kniha Granth Sahib. Ak sa chcete pozrieť dovnútra, vystojíte si párhodinový rad.

Keď chcete minútku ticha, môžete navštíviť svätyne, ktoré patria martýrom (mučeníkom). Tento komplex je obrovský. Potrvá vám aj vyše hodiny všetko dôkladne preskúmať, až kým sa dostanete do velikánskej haly, kde na javisku sedia traja predstavení a recitujú modlitby. Nasledovníci len sedia či ležia na koberci a počúvajú.

 

Komunitná kuchyňa, ktorá nasýti tisícky ľudí denne

Keďže sikhovia veria v starostlivosť o iných a dobré skutky pre komunitu, rozhodli sa tu postaviť kuchyňu, ktorá funguje 24 hodín denne a nasýti každého, kto príde. Nezáleží na ich rase, povolaní či náboženstve, každý je tu vítaný.

Hneď pri vstupe dostanete tanier s príborom a navigujú vás do haly, kde si sadnete na koberec a zrazu okolo vás chodia dobrovoľníci, ktorí vám nakladajú jedlo. Dostanete zeleninové karí s ryžou, tradičný dahl, chlebovú placku roti či mliečnu ryžu ako dezert. Keď chcete dupľu, s radosťou vám doložia. Keď sa najete, špinavý riad odovzdáte ďalším dobrovoľníkom, ktorí ho umyjú.

Je zaujímavé pozorovať, ako všetko funguje a popri tom si uvedomiť, že všetci zapojení ľudia sú dobrovoľníci. Pridať sa môže každý, hoci len na chvíľu. Vidieť toľko dobra na jednom mieste je v dnešnej dobe niečo výnimočné.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa