OBRAZOM: V Manile sa konala jedna z najväčších náboženských procesií na svete

2024-01-13 12:00:00 |   |    | 

Milióny bosých Filipíncov v utorok v slávnostnej procesii na uctenie sochy "čierneho Ježiša Nazaretského" prechádzali ulicami Manily. Obrovský dav katolíckych veriacich mestom podľa odhadov usporiadateľov prúdil 18 hodín, cieľom bol kostol Quiapo. Na bezpečnosť jedného z najväčších náboženských sviatkov na svete dohliadalo 15.000 policajtov, uviedla agentúra DPA.



 

Slávnostný deň začal omšou pod holým nebom v parku na brehu mora. Mnoho Filipíncov verí, že socha pôsobí zázraky a keď sa jej dotknú, tak sa uzdravia z nevyliečiteľných chorôb a prinesie im to šťastie.

Začiatok sprievodu za svitania bol ľahko chaotický. Napriek dažďu sa mnoho veriacich snažilo vyšplhať na povoz, na ktorom bola socha umiestnená, a zrážali pri tom na zem ostatných veriacich aj ochranku. Soche umiestnenej vo vitríne sa ale nič nestalo a podarilo sa zjednať pokoj, píše AFP.

Okolo poludnia filipínsky Červený kríž informoval o 380 ranených, ktorí vyhľadali lekársku pomoc. Davom sa tiež prepletali zdravotníci, ktorí na nosidlách odnášali ľudí, ktorí omdleli.

Usporiadatelia odhadujú účasť na 2,6 milióna ľudí. Kvôli obavám o bezpečnosť úrady nariadili v okolí sprievodu vypnúť telefónny signál, aby nebolo možné na diaľku odpáliť prípadnú bombu. Nefungovala tak ani navigácia a boli zakázané prelety dronov.

Pôvodná socha bola na Filipíny privezená na začiatku 17. storočia, kedy bol štát španielskou kolóniou. Mnoho ľudí je presvedčených, že socha sčernela, pretože na palube lode, ktorá ju privážala z Mexika, prepukol požiar. Tento rok prvýkrát bola socha umiestnená do vitríny.

Na Filipínach žije asi 110 miliónov ľudí, z ktorých vyše 80 percent sú katolíci. Ostrovný štát je tak jednou z dvoch ázijských krajín, kde prevažuje katolícka viera. Tou druhou je malý Východný Timor.

 

Replika sochy na procesii o pár dní skôr

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa