Zabudnite na bonbóny a ruže: Valentín sa vo svete oslavuje aj kurióznymi zvykmi

2024-02-14 00:00:00 |   |    | 

Počas sviatku všetkých zamilovaných sú vo väčšine krajín rovnaké tradície. Svoju lásku alebo ľudí, ktorých máte veľmi radi, obdarujete kvetom či sladkou drobnosťou alebo si spolu zájdete posedieť. No existujú aj miesta, kde si počas Valentína pestujú miestami možno až trošku bizarné zvyklosti.



 

V Južnej Kórei dostávajú darček iba muži

Obyvatelia Južnej Kórey oslavujú lásku niekoľkokrát do roka. Dokonca každý mesiac v štrnásty deň si majú uctiť tých, ktorých najviac milujú. Vo februári a marci však majú tieto slávnosti o niečo väčší punc. Kuriozitou však je, že na Valentína dostávajú podľa tradície dezert alebo inú sladkosť iba muži od žien. Dámy si musia počkať ešte mesiac, keďže svoje darčeky dostanú až na Biely deň.

 

Básničkové hry v Nórsku

Nórsky Valentín je ponímaný hravou formou. Muži počas neho môžu vyznať lásku ženám, ktorým nemali odvahu povedať to. V tento deň pre ne vymyslia básničku, ktorá musí byť nielen romantická, ale aj vtipná. Nesmú sa pod ňu podpísať, pár indícií však môžu dať podľa použitých bodiek. Ak sa vyvolenej podarí uhádnuť meno jej ctiteľa, ten jej na Veľkú noc podaruje sladké vajíčko. Keď jeho identitu neodhalí, tak sa odtajní on sám a sladkosť musí darovať ona jemu.

 

Lyžičky lásky z Walesu

Hlavné oslavy sviatku zamilovaných majú vo Walese už 25. januára. Slávia ich stovky rokov a kvôli tomu si uchovali aj jeden z prvých zvykov, ktorý sa spája s ich verziou Valentína. Muži v tento deň vystrúhali pre svoje partnerky lyžičky z dreva, ktoré boli vždy bohato zdobené a skrývali v sebe aj nejakú symboliku a odkaz pre ich milovanú. Rovnaký dar preto dávajú ženám aj dnes.

 

Valentínske svadby na Filipínach

Na Valentína majú na Filipínach zvýšené množstvo svadieb. Podporuje to aj tunajšia vláda, ktorá dáva zamilovaným príspevok, ak sa zúčastnia hromadného sobáša. Nekoná sa však pravidelne a niečo také organizujú v známejších mestách.

 

Zamilované vtáčiky v Slovinsku

V Slovinsku sa Valentín spája s malým veštením. Ak v tento deň rozkvitnú v teplejších oblastiach nejaké kvety, mali by ste ich vybrať von a sledovať oblohu. Prvý druh vtáka, ktorého tam zbadáte, vám napovie niečo viac o tom, kto bude vaším budúcim manželom.

 

Červené jablká v Iraku

V týchto končinách sa Valentín spája s príbehom o Eve a Adamovi. V biblii sa píše, že boli vyhnaní z raja po tom, čo ochutnali jablko. Domáci obyvatelia však veria, že tým sa v ich životoch začalo obdobie prosperity a ich príbeh neskončil zle. Preto muži v tento deň na znak lásky darujú svojim partnerkám krásne červené jablko.

 

Perníček lásky v Nemecku

Aj u nás na jarmokoch nájdete počas roka sladké perníčky v tvare srdiečok. Také isté sa pred Valentínom kupujú v Nemecku a potom ich darujete milovanej osobe. V niektorých regiónoch na ne pridávajú aj šnúrku, aby si ich šťastne obdarovaný človek mohol zavesiť na krk a demonštroval tak, že ho niekto miluje.

 

Tanec v uliciach Guatemaly

V Guatemale sa tento deň mení na zábavu podobnú karnevalu. Na Valentína vychádzajú do ulíc sprievody s alegorickými vozmi, no tentoraz sa prostredníctvom nich vzdáva pocta láske a všetkým zamilovaným. Nechýbajú ani tradičné odevy s pestrými pierkami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa