Bizarná tradícia: Neuveríte, ako Veľkú noc oslavujú v Karibiku

2024-03-28 00:00:00 |   |    | 

Na Slovensku sa počas Veľkej noci ujde zopár rán dievčatám, v ďalekom Karibiku trieskajú radšej do bábok. Tie reprezentujú Judáša, ktorý zradil Krista.



Dnes už patrí bobolee k mnohým iným tradíciám, ktoré pomaly zanikajú, ešte pred pár rokmi ju pritom poznalo azda každé malé dieťa v Trinidade a Tobagu. Trieskanie do handrovej bábky totiž patrilo k vrcholom ich roka.

Vypchatá bábka v ľudskej veľkosti mala predstavovať Judáša a na Veľký piatok sa stala objektom pomsty za zradu, ktorej sa dopustil na Ježišovi Kristovi. Bábku samozrejme najskôr museli vyrobiť, potom ju pripevnili na strom, lampu či plot a v deň D ju ťahali za špagát oviazaný okolo krku ulicami a zničili.

Cumuto bobolee

 

V minulosti sa takýto rituál konal azda v každej dedine. „Ako deti sme chodili po uliciach a hľadali bobolee. Keď sme nejakú bábku našli a bol v nej ešte nejaký ´život´, trieskali sme do nej veľkými palicami, kým sa nerozpadla na malé kúsky,“ hovorí jeden s pamätníkov, ktorý je dnes už v dôchodkovom veku.

Pripomína, že bábka bobolee postupne nadobudla aj ďalší význam a okrem Judáša reprezentovala aj skorumpovaných politikov. Neskôr jej teda dávali podobu členov parlamentu či hocijakej inej známej osoby, na ktorej si obyvatelia chceli vybiť zlosť.

 

Aj preto sa slovo bobolee postupne začalo používať ako synonymum ľudí, ktorí boli často bití či zneužívaní, prípadne pre slabé dieťa alebo športový tím. Dodnes sa hovorí, že ak je niekto v škole šikanovaný, je to bobolee.

Občas môžete počuť aj prirovnanie „zbili ho ako bobolee“, skutočný význam sa však stráca a snáď aj kvôli jej násilnému charakteru už túto tradíciu zachovávajú málokde. Občas sa však pritom objavuje aj na miestach mimo Trinidadu a Tobaga, napríklad na Floride.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa