Británia dlhodobo zapožičia Ghane korunovačné klenoty odvezené v ére kolónií

2024-01-28 10:00:00 |   |    | 

Britské inštitúcie dlhodobo zapožičajú späť do Ghany sadu zlatých klenotov a ďalších predmetov, používaných pred stovkami rokov pri korunováciách panovníkov západoafrickej krajiny. Informoval o tom web stanicea BBC. Podľa zástupcu Ghany môže krok dať nový zmysel kultúrnej spolupráci po mnohých rokoch sporov. Británia rovnako ako ďalšie bývalé koloniálne mocnosti eviduje rad žiadostí o vrátenie násilne zabavených umeleckých a historických cenností, v britskom prípade však často úplnému vráteniu bránia zákony.



 

Múzeum kráľovnej Viktórie a princa Alberta (V&A) a Britské múzeum pošlú do Ghany celkom 32 predmetov. Je medzi nimi ceremoniálna čiapka so zlatými prvkami, zlatá fajka mieru či zlatý prsteň kráľov.

Podľa riaditeľa V&A Tristrama Hunta, ktorého inštitúcia sa na dlhodobej zápožičke podieľa 17 predmetmi, sú to ekvivalenty korunovačných klenotov európskych monarchií. Britskí kolonisti ich odviezli pred 150 rokmi počas bojov z dvora vtedajšieho asantského kráľa.

Pokiaľ majú múzeá v zbierkach "predmety z vojen a rabovania pri vojenských ťaženiach, máme povinnosť premýšľať, ako by sme ich dnes mohli s krajinami pôvodu zdieľať férovejšie", povedal Hunt.

Obom inštitúciám zakazujú britské zákony vracať predmety z ich zbierok natrvalo do krajín pôvodu. Podľa Hunta nejde o reštitúciu, ale o pôžičku. Dohodu londýnske inštitúcie uzavreli so súčasným asantským panovníkom, ktorým je Otumfo Osei Tutu II. Ghana predmety získa na tri roky s možnosťou ďalšieho trojročného predĺženia.

Británia aj ďalšie krajiny evidujú množstvo žiadostí o vrátenie predmetov z koloniálnych čias. Londýnske múzeum sa predvlani rozhodlo vrátiť Nigérii 72 artefaktov ukradnutých na konci 19. storočia z niekdajšieho Beninského kráľovstva. Rovnako Nemecko sa s Nigériou dohodlo na vrátení umeleckých diel ulúpených britskými kolonistami v tom istom čase.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa