Tajomstvo tichomorskej mapy: Na Vianočnom ostrove nájdete Londýn, Paríž aj Poľsko

2024-03-15 00:00:00 |   |    | 

Nielenže má pomerne bizarný tvar, ale zaujímavé sú aj názvy jeho osídlení. Reč je o Vianočnom ostrove, kde nájdete kúsok od seba Londýn, Paríž, Poľsko aj Banán!



 

Kiribatská republika pozostáva z 33 atolov, ktoré sú na obrovskej ploche zoskupené do troch súostroví. Až 90 percent z celkovej populácie takmer 130 tisíc obyvateľov žije na Gilbertových ostrovoch, kde sú aj najväčšie mestá Tarawa, Betio, Bikenibeu, Teaoraereke, Bairiki, Eita, Bonriki a Temaiku.

Z pohľadu názvov je však pre nás omnoho zaujímavejšie súostrovie Line Islands a najmä Kiritimati (Vianočný ostrov), najväčší atol na svete, o ktorom sa pravidelne píše aj preto, že jeho obyvatelia ako prví vítajú Nový rok. Nie je ich pritom veľa – hoci Kirimati zaberá vďaka svojej ploche asi 388 kilometrov štvorcových viac ako 70 percent celkovej rozlohy Kiribati, žije tam dokopy len asi 6500 obyvateľov.

Prvé trvalé osídlenie sa spája až s rokom 1882, keď na atole začali vo veľkom pestovať kokosové palmy. Už začiatkom 20. storočia ale kvôli extrémnemu počasiu 75 percent plantáží vyschlo a Vianočný ostrov zostal opustený. Zmena nastala až s príchodom francúzskeho kňaza Emmanuela Rougiera, ktorý si Kiritimati prenajal v rokoch 1917–1939 a vysadil tam asi 500 000 kokosových stromov.

Práve jemu vďačíme aj za pomerne bizarnú mapu atolu s viacerými európskymi názvami. Najväčším sídlom je síce trojtisícová Tabwakea, hneď na druhom mieste je ale Londýn (cca 1900 obyvateľov), ktorý Rougier založil ako prístav a pomenoval na počesť vzťahov s Britániou. Tretím najväčším je Banán (cca 1200 obyvateľov), ktorý leží tiež pri hlavnej ceste na severnom cípe ostrova.

Na opačnej strane zátoky je štvrté Poľsko s približne 350 obyvateľmi, kde žil za Rougierových čias správca plantáží Stanisław Pełczyński, ktorý výrazne zlepšil pestovanie kokosových paliem zavedením upraveného zavlažovacieho systému. No napokon je tu aj Paríž, dnes už úplne opustený, kde v minulosti žil vo svojom šindľovom dome samotný Emmanuel Rougier.

Úsmevné sú potom aj oficiálne údaje, podľa ktorých sa katolícky kostol svätého Stanislava a základná škola nachádzajú v Poľsku a Ministerstvo ostrovov Line a Phoenix zas sídli v Londýne.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa