Oslo, New York, Istanbul: 10 známych miest, ktoré mali v minulosti iné názvy

2023-02-21 12:30:00 |   |    | 

Srí Lanka sa do roku 1972 nazývala Cejlón, Turecko nedávno zmenilo svoj medzinárodný názov z Turkey na Türkiye a pre našich západných susedov by sa malo používať označenie Czechia. Svet sa skrátka mení a platí to aj pre názvy. Viaceré svetové metropoly si možno mnohí z vás pamätajú pod iným názvom. Skôr než si prečítate fakty, skúste si naň spomenúť.



 

Bratislava

Na úvod sa pozrime na slovenskú metropolu, ktorá mala počas svojej dlhej histórie množstvo rôznych názvov. K najznámejším patrí latinské Istropolis, teda „mesto na Dunaji“, ale najmä Pressburg a Pozsony, ktoré sa v jazykoch našich susedov dochovali doteraz. Po prvej svetovej vojne sa uvažovalo nad názvom Wilsonovo na počesť amerického prezidenta, napokon sa však po vzniku Československej republiky ujal názov Bratislava.

 

Istanbul

Najväčšie turecké mesto malo v minulosti rôzne názvy. Najznámejším sa stalo ako hlavné mesto Východorímskej ríše Konštantínopol, teda „mesto Konštantína“, pomenované podľa rímskeho cisára Konštantína Veľkého. V slovanských krajinách sa používala aj verzia Carihrad („mesto cára / cisára“). Aktuálny oficiálny názov Istanbul mesto dostalo v roku 1930, krátko po vytvorení Tureckej republiky.

 

Zlín

Východomoravské mesto Zlín sa spája najmä s menom podnikateľa Tomáša Baťu, v rokoch 1949 až 1989 však bolo pomenované po prvom komunistickom prezidentovi Gottwaldov. Jeho zvláštny historický aj súčasný názov povesti pripisujú ílovitej pôde („slín“), alebo zlým udalostiam, ktoré mesto postihli, podľa jazykovedcov to však nie je pravda. Rovnako ako tvrdenie, že v minulosti sa Zlín nazýval aj „Zlaté japko“.

 

Hočiminovo mesto

Hlavným mesto Vietnamu je síce Hanoj, tým najväčším je však Hočiminovo mesto (Thành phố Hồ Chí Minh), pomenované od roku 1975 po revolucionárovi, predsedovi vlády a prezidentovi Ho Či Minovi. Pôvodne sa pritom ešte za čias Khmérskej ríše nazývalo Prey Nôkôr a do histórie vstúpilo najmä pod svojim vietnamským názvom Sài Gòn (Saigon).

 

Petrohrad

Podobne ako napríklad Zlín, aj kultúrna metropola Ruska bola v minulosti premenovaná tak, aby to vyhovovalo režimu. Namiesto cára Petra Veľkého tak niesla po smrti vodcu boľševickej revolúcie Vladimira Iľjiča Lenina v roku 1924 jeho meno. K pôvodnému názvu Sankt-Petersburg (v slovenčine Petrohrad) sa Leningrad vrátil až v roku 1991.

 

Oslo

Nórska metropola bola založená v polovici 11. storočia pod názvom Ánslo. V roku 1624 však došlo k rozsiahlemu požiaru a kráľ Christian IV. nechal v susedstve pôvodného osídlenia založiť nové mesto. To bolo na počesť panovníka pomenované Christiania (po roku 1877 Kristiania), kým Oslom sa nazývala len pôvodná časť, ktorá zostala pred mestskými bránami. K názvu Oslo pre celé mesto sa Nóri vrátili až v roku 1925.

 

New York

Dnes jedno z najľudnatejších miest sveta bolo založené Holanďanmi v roku 1624 ako obchodné stredisko New Amsterdam, teda Nový Amsterdam. V roku 1664 sa však dostalo pod kontrolu Angličanov, ktorí ho premenovali na počesť vojvodu z Yorku, neskoršieho anglického kráľa Jakuba II. O deväť rokov neskôr síce mesto znova získali Holanďania a dali mu názov New Orange, od novembra 1674 už ale zostalo známe len ako New York.

 

Toronto

Názov najväčšieho kanadského mesta vychádza zo slova „tkaronto“, ktorým pôvodní obyvatelia označovali vodný kanál. Postupne prešlo rôznymi obmenami, keď sa však v roku 1793 v oblasti usadili Angličania a zmenili jej názov York na počesť vojvodu z Yorku, domáci sa proti tomu postavili a žiadali návrat Toronta. Ten sa im podarilo docieliť v roku 1834.

 

Dušanbe a Volgograd

Hlavné mesto Tadžikistanu bolo v rokoch 1929 až 1961 pomenované na počesť ruského diktátora na Stalinbad. Mnohí si pri tej príležitosti určite pripomenú aj ruské mesto Volgograd, ktoré sa zas do dejín zapísalo ako Stalingrad (1925 – 1961). Napriek tomu, že bolo predtým celé stáročia známe ako Caricyn, k tomuto názvu sa už nevrátili a mesto radšej pomenovali podľa rieky Volgy, ktorá ním preteká.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 12. máj. 2024. Meniny má Pankrác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa