To najlepšie z metropoly Nórska: TOP 10 atrakcií v Oslo

2020-03-10 12:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto Nórska vzniklo v 11. storočí. Oslo nemalo ľahkú históriu, pretože ho niekoľkokrát postihli silné požiare, ktoré ho takmer úplne zničili. Napriek tomu ho každý ďalší panovník neustále obnovoval a vtlačil mu tak svoju pečať. Dnes táto metropola ponúka skvelú zmes modernej kultúry s tradíciami tejto krajiny.



 

1. Vigelandov park

Gustav Vigeland bol slávnym nórskym sochárom, ktorý má na svojom konte niekoľko výnimočných diel. Najviac z nich si môžete pozrieť v parku, ktorý nesie jeho meno. Tento umelec si želal, aby jeho práce neskončili niekde v uzavretom priestore, ale chcel ich prepojiť s prírodou, aby tak dostali nový rozmer a neustále okolo nich prúdil živý ruch. Na tomto priestranstve sa nachádza 200 jeho sôch, najznámejšie predstavujú kolobeh života, monolit a nahnevaného chlapca. Svoje diela vyrábal z granitu, železa a bronzu. Medzi ľudí prostredníctvom nich posielal dôležité posolstvá, ktoré sú silné aj niekoľko rokov po ich vytvorení.

 

2. Budova opery

Najlepšou ukážkou modernej tváre mesta je štvrť pri budove opery. Tá sa nachádza priamo pri prístave, kde sa od nej odvíja príjemná promenáda so štýlovými podnikmi. Samotná stavba pozostáva najmä zo skla a ocele a jej avantgardný tvar mal podľa autorov pripomínať, ako keby sa práve vynárala z vody. Rovnako jedinečná je aj v interiéri, kde hlavná vstupná miestnosť kopíruje tvar podkovy. Inšpiráciu našli v historických divadlách, kde takto kedysi vyzerali pódiá. Zatiaľ čo vonkajšia časť opery pôsobí strohým a čistým dojmom, vo vnútorných priestoroch vytvára dominantné drevo príjemnú teplú atmosféru.

 

3. Pevnosť Akershus

Jednou z najstarších budov v Osle je pevnosť Akershus. V 15. storočí ju postavil Hakon V., neskôr sa postupne rozrástla na významný stredoveký hrad. V súčasnosti sa prehliadka skladá z troch hlavných častí. V prvej je múzeum dejín, ktoré sa venuje najmä ťažkému obdobiu 2. svetovej vojny a ich boju proti Nemcom. Ďalšia výstava tvorí prehliadku rôznych zbraní a treťou časťou je malá hradná kaplnka. Z tohto miesta máte navyše krásny výhľad na prístav a fjord.

 

4. Múzeum lyžovania v Holmenkollene

Toto múzeum sídli na krásnom symbolickom mieste pod známym nórskym skokanským mostíkom. Jednou z prvých oblastí, kde objavili krásu lyžovania, bolo práve Nórsko. Pôvodní obyvatelia používali dva kusy dreva, ktorými prechádzali po zasnežených lúkach. Na prehliadke sa dozviete všetky informácie ohľadom vzniku tohto športu, uvidíte niekoľko historických predchodcov súčasných lyží a pozriete sa aj na moderné dejiny so slávnymi nórskymi lyžiarmi a začiatkom snowboardovania. Jedným z bonusov je nádherná vyhliadka na mesto, ktorú získate až z vrchu veže skokanského mostíka.

 

5. Kráľovský palác

Sídlom kráľovskej rodiny je palác z 19. storočia. Ten má 173 miestností, ktoré slúžia zástupcom nórskej monarchie. Bežne počas roka je pre verejnosť prístupná iba záhrada a priľahlý park. No ak sa tam vyberiete počas leta, získate unikátnu možnosť na návštevu týchto jedinečných priestorov. Vtedy sa kráľ s rodinou presunie do jedného zo svojich dovolenkových sídiel a hlavný palác zatiaľ sprístupnia verejnosti, ktorá si ho môže prezrieť počas prehliadok so sprievodcami.

 

6. Mestská radnica

Exteriér tejto budovy nepredpovedá, aké nádherné bohatstvo ukrýva vo svojej hlavnej hale. Tá je pokrytá množstvom pestrých malieb, ktoré vznikli v priebehu prvej polovice 20. storočia. Na všetkých z nich zachytávajú nejaké zaujímavé fragmenty z nórskej histórie. Každú prvú stredu v mesiaci tam organizujú koncert.

 

7. Skanzen

Jeden z najstarších skanzenov na svete nájdete pri Osle. Malá historická dedinka má dokopy vyše 150 budov, vďaka čomu sa zároveň stáva jednou z najrozsiahlejších prehliadok dobovej architektúry. Väčšina stavieb je drevená a ukazuje spôsob života minulých generácií. Časť z nich premenili na múzeá, ktoré predstavujú rôzne remeslá alebo približujú informácie z histórie tejto krajiny. Počas leta tam pravidelne organizujú podujatia, ktoré pripomínajú tradičný nórsky folklór.

 

8. Katedrála v Osle

Základy hlavného kostola v Osle pochádzajú zo 17. storočia. No neskôr túto budovu niekoľkokrát renovovali, kvôli čomu sa nepodarilo uchovať jej pôvodný charakter. Poslednou veľkou prestavbou prešla po 2. svetovej vojne, keď opravovali veľkú časť interiéru. Našťastie sa podarilo zachovať vzácny barokový oltár, ktorý je dôležitou ukážkou miestnej sakrálnej architektúry.

 

9. Národná galéria

I keby ste neboli fanúšikom galérií, tú v Osle si istotne nenechajte ujsť. V nej sa nachádzajú obrazy viacerých nórskych umelcov, ale najpodstatnejšiu časť výstavy tvorí prehliadka prác slávneho rodáka Edvarda Muncha. V zbierke Národnej galérie nechýba ani známy Výkrik, ktorý sa stal jedným z najznámejších obrazov na svete.

 

10. Múzeá s vikingskými loďami

V hlavnom meste sa nachádzajú hneď tri múzeá, ktoré predstavujú historické plavidlá. Prvým z nich je Múzeum vikingských lodí, kde sa nachádza aj najstarší kúsok z 9. storočia. Druhé Múzeum Fram zase ponúka pohľad na koráb, ktorý použili počas slávnej polárnej expedície. Tretia prehliadka sa týka odvážnej expedície, počas ktorej skúmali oblasť okolo Veľkonočných ostrovov. Práve odtiaľ pochádza plť z balzového dreva a množstvo vzácnych artefaktov z tejto nádhernej oblasti.

 

Zima v Oslo:

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: VisitOSLO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa