Nová linka z Bratislavy: Čo navštíviť v slávnom Petrohrade?

2020-02-19 12:00:00 |   |    | 

Otváranie nových leteckých liniek negatívne ovplyvnili problémy s pozastavením výroby lietadiel Boeingu. Kvôli tomu za ostatné mesiace nepribudlo z bratislavského letiska toľko destinácií, ako sme na to boli zvyknutí v minulosti. Oznámenie nového spoja do Petrohradu preto privítali viacerí cestovatelia s radosťou a už teraz môžu plánovať svoje letné výlety prostredníctvom tohto spojenia.



 

Štyrikrát týždenne a bez vybavovania víz

Linka medzi Bratislavou a Petrohradom sa spustí od 1. júna tohto roka. Spoločnosť Wizz Air bude ponúkať štyri spoje týždenne. Spiatočné lety budú v pondelok, stredu, piatok a v nedeľu. Zo Slovenska do Ruska sa odlieta vždy o 8:20 a let trvá dve hodiny a štyridsať minút, takže v Petrohrade pristanete už pred dvanástou. Do Bratislavy odlietajú pravidelné linky o 12:30 a návrat je vždy krátko po druhej hodine poobede. Tieto dni a časy sú ideálne na naplánovanie krátkych predĺžených víkendov, ale aj na celotýždňový pobyt v ruskej perle. Dobrou správou je, že odteraz sa už nemusíte obávať ani zložitého vybavovania klasických víz, stačí vám o ne požiadať pohodlne elektronicky a z vášho domova.

 

Ermitáž

Najobľúbenejšou pamiatkou v meste je Ermitáž, ktorá sa pokladá za jednu z najlepších umeleckých zbierok na svete. Múzeum založili v 18. storočí, keď chcela cárovná Katarína II. niekde vystaviť svoje cenné obrazy a umelecké predmety. K hlavnej budove postupne pribúdali ďalšie stavby, ktoré sa potom stali aj sídlom vládnucej rodiny. Zimný palác bol zároveň posledným domovom ruských cárov. V súčasnosti je prehliadka tejto pamiatky rozdelená na dve hlavné časti. V jednej sa nachádza vzácna umelecká zbierka, v ktorej si môžete pozrieť napríklad práce od Rembrandta, Rubensa a mnohých domácich maliarov. Dokopy sa v ich depozitári nachádzajú tri milióny vzácnych exponátov, ale len časť z nich je zverejnená pre verejnosť. Druhá časť prehliadky vás zavedie do komnát, kde žili predstavitelia ruskej šľachty a kde sa podarilo uchovať viacero historicky cenných kúskov nábytku.

 

Peterhof

V Petrohrade nájdete hneď niekoľko nádherných cárskych sídiel. Okrem Zimného paláca to je tiež Peterhof, ktorý bol srdcovým projektom Petra Veľkého. Ten túžil po luxusnom letnom zámočku, ktorý by spĺňal jeho prísne kritériá. Trvalo mu až desať rokov, kým ho skompletizoval presne podľa svojich predstáv. Jeho milovaný palác dostala po smrti ruského cára dcéra Alžbeta I. Petrovna, ktorá ho podľa túžby svojho otca ďalej zveľaďovala a zamerala sa najmä na rozšírenie záhrady. V tej sa až dodnes podarilo uchovať mnoho fontán, ktoré najlepšie vyniknú počas letných podvečerných prechádzok. Časť parku je voľne prístupná pre verejnosť a môžete si tam urobiť aj piknik.

 

Mariinské divadlo

Nádherná budova, ktorú po prvýkrát otvorili v roku 1860, je dominantou centra mesta. Mariinské divadlo nesie meno podľa Márie Alexandrovny, ktorej takýmto spôsobom chcel vzdať úctu jej manžel cár Alexander II., ktorý miloval divadlo, ale aj operu a hudobné koncerty. Nakoniec sa z tejto kultúrnej budovy stala mekka ruského baletu. Práve tam sa združili tí najlepší predstavitelia tohto tanečného umenia, ktorí majú v repertoári Labutie jazero či Luskáčik. Okrem návštevy večerných predstavení sa tam môžete pozrieť aj počas dennej prehliadky tejto nádhernej stavby.

 

Chrám svätého Izáka

Najväčším kostolom v meste je Chrám svätého Izáka. Jeho autorom je francúzsky architekt Auguste de Montferrand. Pri jeho vchode dominuje stĺpová kolonáda, ktorá má odkazovať na slávnu éru antických palácov. Interiér je bohato zdobený, kvôli čomu trvalo jeho skompletizovanie takmer 40 rokov. Fresky skombinované so zlatými detailmi dodávajú tomuto priestoru honosný nádych. I keď z vonkajšej strany nevyzerá kostol až tak mohutne, v skutočnosti do neho môže naraz zavítať až 14 tisíc veriacich. Preto sa stal jednou z hlavných katedrál v Rusku, kde sa konajú viaceré významné omše. Návštevníci sa dostanú tiež na terasu nad kolonádou, z ktorej majú skvelý výhľad na veľkú časť Petrohradu.

 

Chrám Kristovho vzkriesenia

Neprehliadnuteľnou petrohradskou atrakciou je Chrám Kristovho vzkriesenia. Ten vybudovali podľa vzoru tradičných ruských kostolov. Už jeho exteriér púta pozornosť farebným zdobením a množstvom detailných ozdobných prvkov. Rozprávkovo pôsobiaca stavba stojí na mieste, kde spáchali atentát na cára Alexandra II. Po jeho smrti tam dala jeho rodina na pamiatku svojho milovaného cára vybudovať tento majestátny svätostánok. Jeho interiér je zdobený množstvom vzácnych fresiek a je rovnako pompézny ako exteriérová časť. Počas obdobia komunizmu zažil neľahké časy, pretože vtedy z neho urobili veľký sklad ovocia a zeleniny. Po páde režimu si jeho renovácia vyžadovala veľa práce, ale našťastie sa im ho podarilo dostať opäť do výborného stavu.

 

Petrohradské múzeá

Na potulkách Petrohradom nájdete tiež niekoľko zaujímavých múzeí. Kunstkamera je zbierkou z oblasti etnológie a antropológie. Založili ju v 18. storočí a je najstarším múzeom v meste. Nachádzajú sa tam viaceré prírodné unikátnosti, ale aj nezvyčajné tvory, ktoré sa podarilo nájsť na území Ruska. Ide o rôzne deformované zvieratá, ktoré nazývali monštrami. Druhá atrakcia tohto druhu sa venuje domácej kultúre a dejinám. Ruské múzeum predstavuje najlepšie diela tunajších umelcov. V Petrohrade nájdete tiež Fabergého múzeum, ktoré sídli v zrenovovanom paláci a predstavuje najväčšiu zbierku výtvorov tohto majstra.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa