Benátky severu na maximum: 9 vecí, ktoré musíte zažiť v Petrohrade

2017-11-04 00:00:01 |   |    | 

Láka vás Rusko, ale v skutočnosti sa vám nechce cestovať až do Moskvy alebo ešte ďalej? Stačí sa zbaliť a vydať sa do Petrohradu. Sme si istí, že z neho budete nadšení!



 

Mesto s dlhou a pestrou históriou založil už v roku 1703 Peter Veľký a Petrohrad bol dokonca v rokoch 1712-1917 hlavným mestom celej ruskej veľmoci. Je to najsevernejšie položené mesto s viac ako miliónom obyvateľov na svete, kultúrne stredisko celoštátneho významu, jeden z najdôležitejších ruských prístavov… A predovšetkým návštevníkom ponúka množstvo nádherných pamiatok, ktoré figurujú i na zozname Svetového dedičstva UNESCO.  Čo teda v tomto meste musíte urobiť, aby ste vôbec mohli povedať, že ste tu boli?

 

1. Urobte si selfie pred Chrámom Kristovho vzkriesenia

Chrám vzkriesenia Krista – spasiteľa na krvi pri Gribojedovom kanáli je jednou z najdôležitejších pamiatok v celom Petrohrade. Ide o pravoslávny chrám, ktorý sa nachádza na mieste, kde bol v roku 1881 spáchaný atentát na cisára Alexandra II. Na pamiatku zavraždeného politika tu dal stavbu vybudovať jeho syn. Otvorili ju v roku 1907, dosahuje výšku 81 metrov a pojme až 1 600 osôb.

Chrám je krásnou ukážkou staroruského štýlu a je veľmi podobný chrámu Vasila Blaženého v Moskve. Známy je tiež vďaka nádherným mozaikám vo vnútorných priestoroch, ktoré sa rozprestierajú na ploche 7,5 štvorcových kilometrov. Počas éry Sovietskeho zväzu bol chrám uzatvorený alebo slúžil ako sklad potravín. Jeho otvorenia po rekonštrukcii sa tunajší obyvatelia i turisti dočkali na konci 90. rokov. Uznajte, že s týmto skvostom se vyfotiť musíte. A štýlovo.

 

2. „Vyšplhajte“ sa na vyhliadku na katedrále sv. Izáka

Čo by to bolo za výlet do mesta, keby ste si ho poriadne neprezreli z výšky? Krásne panorámy a nezameniteľné scenérie ponúka vyhliadka na katedrále sv. Izáka (známa tiež ako Izakijevský chrám), na ktorú vedú tri stovky schodov. Nezabudnite sa venovať i samotnej katedrále, ktorá vznikala dlhých 40 rokov a je skutočne obdivuhodná.
 

 

3. Navštívte Petropavlovskú pevnosť

Ani ten, kto si nevyžíva v návšteve vojenských zákutí, by nemal Petropavlovskú pevnosť zavrhnúť. Je to totiž absolútny skvost, ktorého vybudovanie se všeobecne považuje za zrod Petrohradu. Pevnosť svätých apoštolov Petra a Pavla, historické jadro mesta, nájdete na Zajačom ostrove. Založil ju v roku 1703 Peter I. Veľký a je častým turistickým cieľom. Môžete se tu prejsť po hradbách a navštíviť chrám sv. Petra a Pavla. Táto lokalita slúži tiež ako pohrebné miesto Romanovcov. Kostol každého ihneď zaujme bohato zdobeným interiérom a vyše 120 metrov vysokou zvonicou.

 

4. Vychutnajte si omšu v Kazaňskej katedrále

Nemusíte byť nutne veriaci, aby ste mohli ísť na omšu a vychutnať si ju. Často je to príjemný a pekný duchovný zážitok i pre ateistov. Dvojnásobne to platí pre všetkých, ktorí sa na omšu vydajú do petrohradskej Kazaňskej katedrály. Tá totiž snáď každého dostane svojím vzhľadom – na rozdiel od ostatných pravoslávnych cirkevných budov v Rusku je totiž vybudovaná v klasicistickom empíre.

Spojenie pravoslávnej cirkvi s katolíckou si ruský cár Pavol I. veľmi prial, preto na pokyn Alexandra I. vznikla táto katedrála, ktorá svojím vzhľadom značne pripomína Baziliku svätého Petra a Pavla v Ríme. Stavba prebiehala v rokoch 1801-1811. V katedrále nájdeme mohylu ruského vodcu Kutuzova, vzácnu ikonu Matky Božej Kazaňskej, ktorá sa do Petrohradu dostala v roku 1712 z Moskvy, pred katedrálou se nachádzajú sochy veľkých ruských vojvodcov.

 

5. Vydajte sa na Vasilievský ostrov

Vasilievský ostrov v ústí rieky Nevy láka hlavne na svoju severnú časť, ktorá patrí k historickému jadru Petrohradu. Pekné nábrežie Veľkej Nevy, budova burzy, v ktorej sa nachádza námorné múzeum, alebo dvojica majákov je nevyhnutnou súčasťou itinerára každého turistu, ktorý chce spoznať Petrohrad v celej jeho kráse.

Pokiaľ ide o názov ostrova, existujú dve teórie. Tá prvá hovorí, že je odvodený od mena veliteľa miestnej pevnosti Vasilija Korčmina, druhá tvrdí, že názov je skomoleninou fínskeho výrazu Vasikkasaari – to by znamenalo, že sa tento kúsok Petrohradu nazýva Teľací ostrov. Nech je to tak či onak, rozhodne stojí za to, aby ste mu ako bdelí turisti venovali pozornosť a náležite ho preskúmali.

 

6. Zavítajte na predmestie

Hoci niektoré predmestia niektorých miest pôsobia tak trochu negativisticky, petrohradské predmestie Tsar’s Village (Tsarskoye Selo), kde se nachádza niekdajšia cárska rezidencia, sa z tohoto pravidla vymyká. K najväčším tunajším lákadlám patrí Jekaterinský park a palác s vernou kópiou Jantárovej komnaty a Alexandrovský palác a park. Prejdite si tu všetko, na čo budete mať čas. Krása tu totiž strieda nádheru!

 

7. Zájdite si do múzea

A keď hovoríme do múzea, myslíme tým priamo Ermitáž (Hermitage Museum), čo je jedno z najväčších a najznámejších múzeí v celom Rusku. Tunajšie zbierky založila Katarína II., nazývaná Veľká, už v roku 1764, ale verejnosť sa k nim dostala až v polovici 19. storočia. Čakajú tu na vás asi tri milióny artefaktov v šiestich krásnych historických budovách, z toho päť ich je verejne prístupných. Hlavný vstup je priamo zo Zimného paláca. Prvý štvrtok v mesiaci sa sem navyše dostanete zdarma.

 

8. Straťte sa v ruskom Versailles

Ruské Versailles - presne tak môžeme smelo prezývať kúsok zeme pri Petrohrade, ktorý inak oficiálne nazývame Peterhof. Ide o zámok a rozsiahly zámocký park zo začiatku 18. storočia s extravagantným vzhľadom nápadne pripomínajúcim parížske Versailles. Impozantná fasáda Veľkého paláca, dve stovky bronzových sôch a dekoratívne fontány berú dych každému návštevníkovi.

 

9. Nahliadnite do Zimného paláca

Preskúmať ho môžete tak, ako vám to okolnosti dovolia. Zimný palác bol od 18. storočia cisárskym sídlom, ohromí vás svojou barokovou štruktúrou, ktorú má na svedomí taliansky architekt. Nájdete v ňom asi 1 500 miestností a 2 000 okien. Absolútnym skvostom je Malá a Veľká trónna sála, Vojenská galéria z roku 1912 alebo Alexandrovská sála.

Toto sídlo milovali trebárs Romanovci, ktorí sú známi tým, že – dalo by sa povedať – zotročovali obyčajný ľud pre stavebné úpravy na Zimnom paláci.

 

Vychutnajte si Petrohrad so všetkým, čo k nemu patrí

Petrohrad je úchvatné mesto, v ktorom si môžete užiť pravé a nefalšované Rusko, ale zároveň spoznať kultúru Strednej Ázie prostredníctvom tunajších komunít. Doprajte si krásne plavby loďou i jazdu vyhliadkovým autobusom, zamerajte sa na poznávanie miest, ktoré vás zaujímajú. Tak si pobyt v tomto kúte sveta stopercentne vychutnáte!

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa