Štyri dni v KĽDR: Ruskí turisti hovoria o teleporte do minulosti, sledovali ich všade

2024-03-07 13:00:00 |   |    | 

KĽDR je zrejme najizolovanejšou krajinou na svete a nazrieť za jej hranice sa podarí len zopár ľuďom. Začiatkom februára však krajina v rámci úsilia o oživenie hospodárstva uvoľnila obmedzenia a privítala väčšiu skupinu Rusov. Napriek očakávaniam oboch režimov odchádzali turisti so zmiešanými pocitmi.



 

Skupina ruských turistov pricestovala do Severnej Kórey 9. februára a v krajine strávila štyri dni. Išlo pravdepodobne o prvých zahraničných návštevníkov, ktorí vstúpili na územie tohto izolovaného štátu od zavedenia opatrení súvisiacich s covidovou pandémiou.

Zájazd podčiarkol prehlbujúcu sa spoluprácu medzi Moskvou a Pchjongjangom po stretnutí severokórejského vodcu Kim Čong-una s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v septembri minulého roka.

Mnohí Rusi majú v súčasnosti problém cestovať do Európy a Spojených štátov pre sankcie, ktoré boli na Rusko uvalené v roku 2022 a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vlani v októbri vyhlásil, že by ako dovolenkovú destináciu odporučil práve Severnú Kóreu.

V roku 2019 navštívilo KĽDR rekordných 300.000 turistov zo zahraničia, čo podľa odhadov analytikov prinieslo krajine zisk 90 až 150 miliónov dolárov. Približne 90 percent zahraničných návštevníkov Severnej Kórey tvorili pred pandémiou čínski cestovatelia, teraz však vkladá severokórejská vláda svoje nádeje do turistov z Ruska.

 

Upozorňujú vopred

Agentúra Vostok Intour, ktorá v marci organizuje ešte dve lyžovačky v KĽDR, pripravila pre klientov sprievodcu s rôznymi odporúčaniami a upozorneniami. Ako uvádza Radio Free Asia, píše sa v ňom napríklad, že mobilné telefóny sa síce môžu používať, dovolať sa však dá len do zahraničia a aj to iba v prípade zakúpenia SIM karty za v prepočte asi 120 eur. Vnútroštátne hovory sú zakázané. Ak by chceli turisti počas pobytu posielať správy, môžu za vyše dve eurá za jeden odoslať e-mail z hotelového účtu.

Okrem toho organizátor zájazdu upozorňuje klientov, aby nepili vodu z vodovou, na verejné toalety si priniesli vlastný papier a rátali s tým, že teplá voda obvykle tečie len ráno a večer. Pozornosť treba venovať aj oblečeniu. Mnohé severokórejské budovy nie sú dostatočne vykurované, preto si treba zbaliť aj náhradné hrubšie odevy. No a pri návšteve určitých pamiatok, napríklad Kumsusanského paláca Slnka, kde sú pochovaní bývalí vodcovia Kim Ir Sen a Kim Čong-il, nie sú povolené modré džínsy, tričká, minisukne ani sandále.

Doma radšej nechajte aj knihy. "Literatúru propagujúcu západný spôsob života, ako aj knihy o Severnej Kórei vydané na Západe (vrátane turistických sprievodcov) je oficiálne zakázané dovážať," uvádza sa v pokynoch.

 

Páchnuce lietadlo

Skupina takmer sto Rusov priletela do Pchjongjangu z Vladivostoku strojom TU-154 severokórejského národného dopravcu Air Koryo, ktorý má už 41 rokov. „Lietadlo je staré a páchne naftalínom,“ zhodnotil jeden z cestovateľov na Instagrame. „Pripomína niečo, čo bolo veľmi dlho uložené v skrini a potom to vytiahli na svetlo.“ Ďalší z turistov sa na rovnakej sociálnej sieti posťažoval, že si takmer nedokázal zapnúť bezpečnostný pás a ďalší uzavrel, že sa v lietadle všetko rozpadá.

Podľa zverejnených fotografií cestovateľov na palube čakal magazín aeroliniek, kde bolo prvých trinásť strán venovaných Kim Čong-unovi., ako uviedol influencer Iľja Voskresenskij. Ten tiež v rozhovore pre Radio Free Asia upozornil, že hneď po nástupe do lietadla začína cenzúra. „Keď sme si sadli na miesto, nejaký muž si robil niečo na telefóne a fotil okienko. Prišla k nemu letuška, vzala jeho telefón a začala si prezerať jeho fotografie a mazať, čo sa jej nepáčilo. Toto bol prvý dojem, ktorý sme získali, a to sme ešte ani neopustili krajinu. Boli sme stále v Rusku, ale sedeli sme v lietadle KĽDR.

 

Izolovaní

Ani v severokórejskej metropole neprebehlo všetko tak, ako boli turisti zvyknutí. V čase osobného voľna napríklad nemohli opustiť hotel Janggakto, kde boli ubytovaní. Údajne preto, že „nevedia po kórejsky a mohli by mať problémy“, ako odpovedali Voskresenskemu, ktorý sa pýtal na dôvod. Podľa influencera pritom bolo v trojmiliónovom meste na uliciach len veľmi málo ľudí a aj v špičke tam prakticky nejazdia žiadne autá. Napriek tomu sa ruskí turisti mohli pohybovať len so sprievodcom na presne určenej trase.

Pozreli si dve obrovské sochy bývalých vodcov Kim Ir Sena a Kim Čong-ila a navštívili aj detský palác Mangyongdae na západnom okraji mesta, kde im deti v uniformách predviedli program s recitovaním a hudbou. Videozáznam, ktorý zverejnila Elena Bychková, ukazuje, že počas predstavenia sa na obrovskej obrazovke za deťmi striedali zábery na hory a severokórejských vojakov.

 

Zvláštne suveníry

Hoci deti si turisti nakrúcať mohli, platili pre nich aj mnohé obmedzenia. „Požiadali nás, aby sme nefotili armádu a ľudí v uniformách, ani stavenisko či budovy vo výstavbe,“ vysvetlila Elena Bychková. „Existovali tiež pravidlá, ako fotografovať a vo všeobecnosti zaobchádzať s portrétmi či sochami vodcov. Ak máte noviny alebo časopis s obrázkom vodcu, nemôžete ich zložiť tak, aby sa portrét pokrčil.

 

Práve miestne noviny boli suvenírom, ktorí sa mnohí z KĽDR vzali domov. V Pchjongjangu aj na letisku totiž bol iba jeden obchod, ktorí mohli turisti navštíviť a ani tam navyše veľa tovaru nebolo. Mnohí tak odchádzali práve s propagandistickými suvenírmi – časopisom, magnetkou, bábikou s vlajkou KĽDR či stavebnicou s vojenskou tematikou, v ktorej do seba jednotlivé kocky veľmi nepasovali. Rodáčka z Vladivostoku Jekaterina Kolomeetsová zas objavila pohľadnice namierené proti USA či Južnej Kórei a spokojne sa v rozhovore pre NK News spýtala: „Kde inde by ste niečo také kúpili?

 

Ceny, ktoré prekvapia

Ceny suvenírov turisti neupresnili, za vstup na vrchol veže Juche v severokórejskej metropole ale zaplatili v prepočte 10 eur a káva stála polovicu. Štvordňová dovolenka pritom ruských turistov vyšla približne 750 eur a okrem návštevy hlavného mesta zahŕňala aj dvojdňovú lyžovačku v stredisku Masikrjong v provincii Kangwon, ktoré dokončili v roku 2014 v rámci snáh o podporu cestovného ruchu v krajine.

Skupina najskôr absolvovala asi 40-minútový let z Pchjongjangu do Wonsanu, lemovanom morom i horami, a ďalej približne rovnako dlho cestovali autom. Hotel Masikryong, kde boli ubytovaní, bol údajne na vysokej úrovni a mal všetko vybavenie vrátane bazéna a vírivky. Podobne ako inde v krajine ale aj tu  chýbalo internetové pripojenie. Za ďalšie jedlá, bazén a masáž v hoteli navyše bolo potrebné doplácať, čo jeden z turistov vyčíslil na necelých 100 eur.

 

Žiadna paranoja

Režim však na seba nenechal zabudnúť ani na lyžovačke. Andrey Gerasimenko pre NK News povedal: „Neustále nás sprevádzali, dokonca aj na svahoch, z diaľky na nás dávali pozor. Ale nebol tam nikto, kto by mi pomohol, keď som spadol počas snowboardovania.“ "Na svahu hrá vlastenecká hudba a na veľkej obrazovke sa premietajú rôzne propagandistické videá," doplnil Voskresenskij, ktorý zdieľal aj video muža neďaleko on neho. "Toto je náš osobný sprievod a nie je to paranoja," napísal.

Vokresenského slová potvrdila aj Saša Danilenko, podľa ktorej nikto nemohol ísť mimo vyhradeného územia. Na svojom instagramovom profile sa Ruska podelila aj s desivým zážitkom priamo z hotela. „Kvôli rannému letu som šla skoro spať a zhasla som svetlo. Zobudila som sa ale s nočnou lampou, ktorá mi svietila do tváre,“ napísala turistka, ktorej vraj rovnakú skúsenosť potvrdila aj iná krajanka.

 

Jedenkrát stačí

Aj kvôli takýmto svedectvám je budúcnosť turistického ruchu v KĽDR viac než otázna. Hoci momentálne sa na nezáujem sťažovať nemusí, iba zvedavosť už čoskoro zrejme stačiť nebude. A Rusi, ktorí KĽDR navštívili minulý mesiac, zhodne tvrdia, že návrat neplánujú - aspoň kým sa nezmení režim.

Julia Meshková napríklad uviedla, že krajina podľa nej „nemá turistickú hodnotu“. Ak by síce existovali priame lety do Wonsanu a dalo by sa tak vyhnúť „nie veľmi príjemnému Pchjongjangu“, a ak by sme navyše  ignorovali skutočnosť, že cena dvojhodinového skipasu sa rovná priemernej mesačnej mzde miestnych obyvateľov, tak by to bol skvelý víkend. „Z morálnych a etických dôvodov" tam vraj už ale aj tak nepôjde.

Súhlasia s ňou aj ďalší účastníci zájazdu. Voskresensky pre CNN označil výlet do KĽDR za „teleport do minulosti“ a Saša Danilenko uzatvára: „Mala som veľkú radosť z prírody a krásneho mesta. Ale je veľa momentov, ktoré si nechcem pamätať.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa