Skutoční Robinsoni: Muži stroskotali na neobývanom ostrove, zachránil ich nápis z listov

2024-04-14 00:00:00 |   |    | 

Americkí námorníci minulý víkend zachránili trojicu stroskotancov, ktorí pri rybárskej výprave uviazli na viac ako týždeň na neobývanom tichomorskom ostrovčeku. Pátraciu skupinu k nim doviedol nápis HELP (POMOC), ktorý vytvorili na pláži z palmových listov a ktorý záchranári spozorovali z lietadla. S odvolaním sa na pobrežnú stráž o tom informujú americké médiá.



 

Traja muži zostali na ostrovčeku Pikelot uväznení po tom, čo sa 31. marca ich plavidlu na rozbúrených vodách pokazil motor. Kým stihli zavolať pomoc, ich vysielačke došla baterka, napísala televízia CNN.

Pikelot je atol s rozlohou niekoľkých hektárov, ktorý sa nachádza v Tichom oceáne stovky kilometrov severne od Novej Guiney. Je súčasťou súostrovia Mikronézie a nemá žiadnych stálych obyvateľov. Je tu však studňa, vďaka ktorej mali stroskotanci pitnú vodu. Ich jedinou potravou boli kokosy, uviedla pobrežná stráž.

Zatiaľ čo čakali na pomoc, rozhodli sa na pláži vytvoriť odkaz z palmových listov v nádeji, že si ho niekto všimne. Pátracia akcia sa začala 6. apríla, keď sa na krízové zložky obrátil príbuzný nezvestných, a hneď o deň neskôr sa muža podarilo nájsť. Ich nápis spozorovala posádka prieskumného lietadla vyslaného z americkej základne na japonskej Okinawe.

Chelsea Garciaová, ktorá v ten deň dohliadala na pátraciu akciu, označila nápis z listov za kľúčový pre nájdenie nezvestných v zóne pátrania s rozlohou státisícov kilometrov štvorcových. "Tento prejav vynaliezavosti bol zásadný pre navedenie záchranného úsilia priamo na miesto, kde sa nachádzali," uviedla.

Na rovnakom ostrovčeku sa podobný príbeh odohral už v roku 2020. Vtedy na Pikelote tiež uviazli traja muži, ktorí sa pri plavbe medzi ostrovmi stratili a potom im došlo palivo. Po troch dňoch ich zachránilo austrálske a americké námorníctvo aj vďaka tomu, že si pátrací tím zo vzduchu všimol veľký, do piesku vyrytý nápis SOS.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa