Najkrajšie pamiatky podľa výpočtov: V top 10 je aj zvláštna budova v Prahe

2021-04-09 08:00:00 |   |    | 

Krása je veľmi relatívnym pojmom. To, čo sa niekomu zdá atraktívne, môže pre iného ledva spĺňať šedý priemer. Jedným z kľúčov, ako nezaujato určiť, čo je pekné, je zlatý rez, teda špecifický pomer proporcií, aký sa považuje za „oku lahodiaci“ a často sa nachádza aj v prírode. Rovnaký algoritmus teraz použili na hľadanie tých najkrajších pamiatok.



 

 

1. Katedrála svätého Pavla, Londýn, Anglicko, 72,28 percent

Najkrajšou pamiatkou na svete sa stala londýnska Katedrála svätého Pavla. Dokonalú stopercentnú zhodu so zlatým rezom dosiahne len pár vecí. Tomuto chrámu sa to podarilo na viac ako 72 percent. Je fascinujúce sledovať, že takéto dokonalé dielo vymysleli už v 17. storočí, keď ešte nemali architekti k dispozícii toľko pomôcok ako dnes. Napriek tomu sa im podarilo navrhnúť stavbu, ktorá je magnetom pre turistov aj stovky rokov po dokončení. Jej autorom je Christopher Wren, ktorý navrhol aj 50 ďalších kostolov v Anglicku.

 

2. Rezort Marina Bay Sands, Singapur, 70,88 percent

Jednou z mála moderných stavieb v tomto rebríčku je multifunkčná budova Marina Bay Sands v Singapure. Hlavným architektom tohto projektu bol Izraelčan Moshe Safdie. Nádherná budova pozostáva z troch veží, ktoré sú prepojené hornou plošinou. V rezorte sa nachádza hotel s vyše 2500 izbami, kasíno, nákupné centrum, ale aj kultúrne inštitúcie. Nádherná je aj strecha tohto rezortu, na ktorej sú umiestnené priestory pre zábavu. Je tam napríklad reštaurácia a bar s výhľadom na mesto. Marina Bay Sands otvorili verejnosti po prvýkrát v roku 2010.

 

3. Westminster Abbey, Londýn, Anglicko, 70,50 percent

Vyše 70-percentnú zhodu so zlatým rezom má Westminsterské opátstvo. Pri jeho návšteve si musíte obzrieť už jeho dokonalú fasádu. Kráľovský kostol je zdobený množstvom drobných detailov, ktoré vyniknú najmä pri vstupnej bráne. Vo vnútri sa nachádza hlavný chrám s niekoľkými ďalšími menšími oltármi a kaplnkami. Interiér je opäť bohato zdobený a ponúka skvelú akustiku pre zborový spev. Vo Westminster Abbey sa konajú všetky dôležité udalosti spojené s kráľovskou rodinou. Na tomto mieste skladá britský panovník sľub, pochovávajú tam všetkých vládcov a organizujú tam tiež svadby členov monarchie. Naposledy si tam bral princ William svoju vyvolenú Kate Middleton.

 

4. Osacký hrad, Osaka, Japonsko, 70,38 percent

I keď sa o ázijských pamiatkach hovorí, že sú na pohľad takmer dokonalé, napriek tomu sa do desiatky najkrajších stavieb podľa zlatého rezu dostal len jeden zástupca. Tým najkrajším architektonickým dielom v Japonsku je Osacký hrad, čo mu stačilo na štvrtú priečku v celkovom hodnotení. V centre tohto rozsiahleho komplexu sa nachádza vysoká biela stavba so zelenou strechou, ktorá už z diaľky upúta vašu pozornosť. I keď pôsobí na prvý pohľad nežne, v skutočnosti bol často miestom tvrdých zápasov, pretože tam v minulosti žili aj samurajovia, ktorí ho museli neustále chrániť pred nepriateľmi.

 

5. Chrám Vasilija Blaženého, Moskva, Rusko, 69,10 percent

Moskovské Červené námestie je plné historicky cenných budov. Z vizuálneho hľadiska im dominuje Chrám Vasilija Blaženého, ktorý púta pozornosť typickými kupolovými vežičkami a množstvom farieb. Jeho výstavba začala v 16. storočí na popud Ivana Hrozného. Jedna z temných legiend hovorí o tom, že hlavného architekta po skončení výstavby pripravili o oči, aby už nemohol nikdy a nikde vo svete vytvoriť podobne veľkolepé dielo.

 

6. Casa Milá, Barcelona, Španielsko, 68,64 percent

Architekt Antonio Gaudí vytvoril v Barcelone mnoho fascinujúcich stavieb. Veľkým prekvapením preto je, že sa medzi prvú desiatku nezaradili napríklad katedrála Sagrada Familia, ktorá je premyslená do každého drobného detailu, alebo Casa Batlló, ktorá hýri farbami a hneď upúta vašu pozornosť. Namiesto nich si šieste miesto vybojovala Casa Milá, ktorá dostala pomenovanie podľa svojich prvých majiteľov. Oproti ostatným stavbám tohto architekta je farebne decentnejšia, ale má kreatívne vymyslenú strechu.

 

7. Florentská katedrála, Florencia, Taliansko, 67,52 percent

Katedrála bola postavená tak, aby od začiatku vynikala nad ostatnými stavbami. I kvôli tomu v historickom centre jasne pretŕča a je podstatne vyššia ako všetky ostatné budovy. Vďaka tomu ešte viac vynikne aj exteriérový štýl zdobenia. Hlavným klenotom je nádherná kupola, ktorej výstavba je opradená mnohými tajomstvami a podľa odborníkov je malým architektonickým zázrakom.

 

8. Tádž Mahal, India, 67,45 percent

V prvej desiatke nemôže chýbať ani najväčší zo symbolov lásky – Tádž Mahal. V podstate ide o pomník, ktorý postavil indický mogul pre svoju zosnulú manželku. Vašu pozornosť upúta už pri príchode do tohto komplexu. Pred vami bude malý park s vodnou priekopou, na ktorej konci sa týči hlavná budova. Tádž Mahal v ničom nezaostáva, ani čo sa týka interiéru, kde vám odhalí skutočný kumšt majstrov, ktorý sa podieľali na jeho dokončení.

 

9. Tancujúci dom, Praha, Česko, 66,87 percent

Do prvej desiatky sa dostal aj jeden zástupca z Čiech. Výskumníkov upútal Tancujúci dom, ktorý na takmer 67 percent spĺňa kritériá zlatého rezu. Hlavnými architektmi tejto nadčasovej stavby boli Vladimír Milunić a Frank O. Gehry. Jeho interiéru našli rôznorodé využitie. Nachádzajú sa tam viaceré zaujímavé obchody a reštaurácie. Vrcholom prehliadky je panoráma z posledného poschodia, kde máte 360-stupňovú vyhliadku na Prahu.

 

10. Hrad Neuschwanstein, Nemecko, 63,10 percent

Aj stavba na desiatom mieste je nám dôverne známa. Do rebríčka sa totiž dostal náš najobľúbenejší nemecký hit hrad Neuschwanstein. Ten postavili v 19. storočí a je plný dômyselných detailov, ktoré nádherne zdobia interiér, ale zároveň aj prinášajú na tú dobu prekvapivé moderné prvky. Smutným faktom je, že prvý majiteľ Ľudovít II. si ho veľmi neužil, pretože zomrel ešte predtým, ako bol definitívne dokončený.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa