Podzemné tunely skrývali veľké tajomstvá. Nájdete ich v každom staršom meste

2023-11-30 17:00:00 |   |    | 

V podzemí mnohých miest a pamiatok fungoval ešte jeden tajomný svet. Ten bol vytvorený pomocou tunelov a často ponúkal možnosť, ako sa ukryť pred nebezpečenstvom. Dnes sú tajomné chodby na mnohých miestach sprístupnené verejnosti a ponúkajú možnosť spoznať aspoň kúsok tohto paralelného sveta.



 

Rím, Taliansko

Zem pod Rímom je popretkávaná hustou sieťou chodieb v celkovej dĺžke až 150 kilometrov. Podľa veľmi rozšíreného názoru sa v nich ukrývali kresťania počas prenasledovaní, katakomby však boli v skutočnosti podzemnými pohrebiskami, kde bolo tak málo miesta a vzduchu, že tam nik nemohol vydržať dlhší čas. Podzemné galérie boli používané len na pohrebné účely a navštevovali ich výlučne rodinní príslušníci zosnulých. Podľa odhadov ich tam bolo celkovo pochovaných 600 až 700 tisíc.

 

Mary King, Edinburgh, Škótsko

Jeden z najznámejších podzemných tunelov nájdete aj pod slávou Kráľovskou míľou v Edinburghu, ktorá vedie centrom od hradu až po ďalšie sídlo panovníckej rodiny na predmestí. Podzemný tunel pod ňou bol objavený úplne náhodne, keď tam pracovali robotníci. V prvý moment dostali veľký strach a len jeden z nich sa odvážil a vstúpil do najdlhšej chodby. Povráva sa, že vtedy hral na píšťalke, ale tóny hudby veľmi rýchlo pohltili podzemné priestory, ktoré mali zvláštnu akustiku. Podľa historikov zrejme mohli tento priestor v minulosti využívať šľachtici, ale uvažuje sa o ňom aj ako o skrytej temnej časti Edinburghu. Podzemie čiastočne sprístupnili pre verejnosť a robia tam prehliadky.

 

Potsdam, New York, USA

Zatiaľ čo v minulosti vytvárali tunely najmä kvôli tajným misiám, v Potsdame na to mali úplne iný dôvod. Podzemnú sieť chodieb vybudovali kvôli tunajšej univerzite. Zimy tu totiž bývajú veľmi chladné a niekedy teplota klesá aj 30 stupňov pod nulu. Z toho dôvodu chceli svojim študentom zabezpečiť väčší komfort a vybudovali podzemný tunel, ktorý vedie od internátov až po vstupnú halu. Jedna z legiend však hovorí, že ho tunajšia známa rodina nechala urobiť z vlastných zištných dôvodov. Dvaja jej členovia údajne spáchali incest a narodili sa im zdravotne postihnuté deti. Keďže ich chceli ukryť pred svetom, postavili tunel, cez ktorý ich prepravili do školy a tam uväznili v jednej z miestností.

 

Tunely na hrade Dover, Anglicko

Mnoho hradov vo svete má aj podzemné chodby dvoch typov. Prvý využívalo výlučne panstvo, ktoré sa tam ukrývalo pred nepriateľmi, alebo chodbami unikalo na tajné schôdzky mimo hradný komplex. Druhý typ slúžil služobníctvu. Šľachtici totiž nechceli byť počas dňa ničím rušení, preto sluhovia využívali podzemné chodby na presun potravín alebo keď išli preč z hradu. Viacero takýchto tunelov nájdete aj pod hradom Dover v Anglicku. Spája sa s nimi legenda, že tam raz zavraždili chlapca, ktorý hrával na bubon a takto dával aj panstvu výstrahu, keď sa blížilo nebezpečenstvo. Odvtedy sa traduje, že ak v podzemí počuť zvuky tohto hudobného nástroja, niekde vo svete sa začne vojna.

 

Odesa, Ukrajina

Jeden z najrozsiahlejších podzemných priestorov ukrýva ukrajinské mesto Odesa. Katakomby sú na troch úrovniach a ich celková dĺžka má podľa odhadov až 2500 kilometrov. Vznikli pred viac ako 200 rokmi v dôsledku ťažby kameňa, neskôr ich však domáci obyvatelia využívali ako protiletecké kryty. Aj v súčasnosti tam domáci dovážajú zásoby vody, potravín, spacákov a dokonca zaviedli aj wi-fi, a to pre prípad útoku ruskej inváznej armády. V meste a jeho okolí sa nachádza približne 150 vchodov do tunelov, mnohé z nich však nie sú zmapované.

 

Parížske katakomby, Francúzsko

V Európe sú veľmi slávne najmä Parížske katakomby, ktoré prinášajú pohľad na menej populárnu tvár Paríža. Kedysi tieto priestory patrili zločincom a ľuďom na okraji spoločnosti. Neskôr podzemný labyrint využívali aj ako pohrebisko a dodnes sa tam podarilo uchovať veľa kostier. Na tunajších cintorínoch už nebol dostatok miesta na pochovávanie, preto museli prenášať pozostatky zosnulých do podzemia. Neskôr tieto priestory sprístupnili verejnosti a kvôli temnej atmosfére sa stali obľúbenou atrakciou.

 

Bno, Česká republika

Moravská metropola Brno má šťastie hneď na tri jedinečné podzemné priestory, ktoré chcú vidieť tisíce turistov. Len máloktoré iné mesto v strednej Európe sa môže pochváliť tak rozsiahlym bludiskom podzemných tunelov, pivníc či štôlní. K podzemnému labyrintu chodieb pod Zelným trhom a jedinečnej Kostnici pod Kostolom sv. Jakuba pred rokom pribudli aj úchvatné vodojemy, ktoré slúžili k zásobovaniu obyvateľov Brna pitnou vodou až do roku 1997. Najstarší pochádza z rokov 1869 až 1872 a je vymurovaný v hĺbke šesť metrov.

 

Čachtice, Slovensko

Ešte donedávna ste sa mohli podzemnými tunelmi prejsť aj v našich Čacticiach. Vznikli v 16. storočí na uskladnenie vína, už čoskoro ich však obyvatelia rozšírili z dôvodu ochrany pred tureckými výpadmi, a vznikol tak rozsiahly systém chodieb s viac poschodiami a úkrytovými časťami. Podzemie bolo uspôsobené i na dlhodobejší pobyt ľudí a mali v ňom tiež uskladnené základné nápoje a potraviny. Pre turistov bolo sprístupnených 150 metrov chodieb, z nepochopiteľných dôvodov ozdobených rôznymi „dekoráciami“ v štýle halloweenu, v súčasnosti sú však podzemné priestory uzavreté.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa