Najkrajšie kryštálové jaskyne sveta: Jedna z nich je aj na Slovensku

2024-02-19 00:00:00 |   |    | 

Vo svete nie je veľa kryštálových jaskýň a navyše nie všetky sú prístupné pre verejnosť. Aj preto sú tak vzácne a tešia sa veľkej obľube. Jednu z nich máme dokonca aj na Slovensku, pre bežných návštevníkov je však uzavretá.



 

Pulpí, Španielsko

Úžasným unikátom sa môžu pochváliť Španieli. V Pulpí sa pôvodne nachádzala baňa na ťažbu, ktorú zatvorili až v roku 1969. Už počas jej fungovania objavili robotníci obrovský kryštál, ale vtedy sa tým ešte nezapodievali. Geológovia sa k nemu opäť dostali v roku 1999 a na mieste našli hotový klenot - najväčší kryštál na svete. Na dĺžku má osem a na výšku a šírku po dva metre. Priam majstrovské dielo prírody sa nachádza v jaskyni, ktorá je zdobená viacerými takými minerálmi. Verejnosti ju sprístupnili v roku 2019 a odvtedy tam zároveň pravidelne robia rôzne merania klímy a ovzdušia. Majú totiž obavu, aby kvôli veľkej návštevnosti nenarušili kryštál. Doposiaľ odborníci nezaznamenali výraznejšie odchýlky, takže turisti si ho môžu pokojne pozrieť bez obmedzení.

 

Put-in-Bay, Ohio, USA

V Ohiu sa nachádza veľká vápencová jaskyňa Put-in-Bay, ktorá má bohatú kryštálovú výzdobu. Na stenách uvidíte veľké štruktúry tohto minerálu. Jaskyňu objavili úplne náhodne na konci 19. storočia, keď si tunajší farmár chcel urobiť vínnu pivnicu, ale pri kopaní narazilirobotníci na tento klenot. Neskôr sa využívala ako baňa a v súčasnosti je už v rámci rodinného vinárstva sprístupnená pre verejnosť.

 

 

Chihuahua, Mexiko

Zrejme najznámejšiu kryštálovú jaskyňu na svete nájdete v Mexiku. Dobre známa je aj vďaka magickým fotografiám, ktoré nájdete na sociálnych sieťach. Výskumy ukázali, že by mala byť stará 500 000 rokov a má magmový pôvod. V jej interiéri sa nachádzajú obrovské kusy minerálov. Kryštál dosahuje v niektorých miestach výšku až 11 metrov. Má stĺpcovitý tvar a vytvára tak nádhernú výzdobu podzemných priestorov, ktoré však nie sú pre verejnosť bežne sprístupnené. Dostanete sa tam len so sprievodcami, ktorí sa venujú adrenalínovým túram. Kvôli nerovnému terénu patrí Cueva de los cristales medzi nebezpečnejšie a miestni predstavitelia upozorňujú na to, že by ste ju mali navštíviť len so zvýšenou obozretnosťou a na vlastné riziko.

 

Orda, Rusko

Nevšednú kryštálovú jaskyňu majú i v Rusku. Nachádza sa v Urale a jedinečná je kvôli tomu, že veľká jej časť sa nachádza pod vodou. Tie najkrajšie poklady tam teda objavíte pri potápaní, takže sa môžete pripraviť na naozaj úchvatný zážitok. Na dĺžku meria takmer päť kilometrov, vďaka čomu patrí medzi najväčšie podvodné jaskyne sveta. Práve vďaka kryštálom je navyše pod hladinou vynikajúca viditeľnosť. Ak sa bojíte odhodlať na takýto zážitok, môžete si prejsť aspoň malú časť jaskyne, ktorá nie je pod vodou. Možno počas týchto potuliek stretnete aj Pani jaskyne Orda, ktorá sa podľa legendy prechádza po jednotlivých chodníčkoch a chráni vzácne klenoty.

 

Malý Rozsutec, Slovensko

Do tejto časti podzemia sa dostane iba pár vyvolených odborníkov. Jaskyňa v Malom Rozsutci má len 26 metrov, no je unikátna svojím výskytom a ojedinelým typom kalcitovej výzdoby. Práve kvôli tomu je však neprístupná pre verejnosť. Odborníci sa totiž obávajú, že by sa mohla zničiť kvôli ľudskej činnosti. V roku 2003 jaskyňu dokonca vykradli, keď si odtiaľ páchatelia odniesli až 130 kíl kryštálu. Podľa odborníkov ho odtiaľ museli vynášať systematicky niekoľko dní. Pôvod jaskyne nie je úplne jasný, podľa štúdii mohla vzniknúť vplyvom rádioaktivity.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa