Palmová riviéra - klenot talianskeho Jadranu

2018-08-16 00:00:00 |   |    | 

Palmová riviéra je oblasť, ktorá sa nachádza v strede Talianska pri Jadranskom mori. Každý rok je cieľom státisícov dovolenkárov. Odpoveď „prečo“ je veľmi jednoduchá. Je tu nádherne a romanticky. Palmy sú vysadené všade navôkol, pri domoch, bytoch, na balkónoch a lemujú celé pobrežie. Ak sa táto atmosféra spojí so slnečným počasím a piesočnatými plážami, ktoré nemajú konca, vznikne z toho nezabudnuteľná dovolenka nielen pre zamilovaných.



 

K Palmovej riviére radíme 120-kilometrový úsek  od regiónov Marche po Abruzzo a jej názov je logicky odvodený od dlhých alejí paliem, ktoré lemujú morské pobrežie a komunikácie. Z hľadiska histórie predstavuje tento región významnú križovatku ciest. Preto jeho kultúru aj historický ráz ovplyvnili rôzne významné civilizácie.

Prímorské oblasti riviéry sa vyznačujú príjemnou subtropickou klímou, kde je priemerná teplota počas roka 16,5 stupňa. Táto oblasť je vhodná na letné dovolenkovanie od mája do začiatku októbra, pretože v týchto mesiacoch tu panuje slnečné počasie. Pláže sú rôzneho typu, prevažujú však piesočnaté. Také je obvykle aj dno mora, ktoré však nie je príliš bohaté na podmorský život.

Dovolenkári tu teda nájdu dlhé široké piesočnaté pláže s pozvoľným vstupom do mora a kompletnú turistickú infraštruktúru so skutočne bohatým výberom ubytovacích aj stravovacích zariadení. A to všetko za pomerne nízke ceny.

Tento región milujú všetci turisti. Je jedno, či sa jedná o deti, alebo o starších ľudí, región má čo ponúknuť každému cestovateľovi. Nájdete tu tiež aj možnosti zábavy, bohatú ponuku  vodných športov, množstvo barov a diskoték pri otvorenom mori. V každom letovisku Palmovej riviéry sa konajú aj pravidelné trhy s miestnymi špecialitami.

 

Čo si nenechať ujsť

Hlavným centrom Palmovej riviéry je atraktívne, kultúrne a historické mestečko San Benedetto del Tronto so zachovaným historickým centrom a slávnymi kúpeľmi. Úzke uličky plné miestnych špecialít vás vtiahnu do pravej talianskej atmosféry. Všade navôkol sa nachádzajú palmy, mnoho pizzeria a kaviarní.

Letovisko Alba Adriatica je doslova presýtené palmovými a píniovými hájmi a ako typicky dovolenkové stredisko je symbolom Palmovej riviéry. Aj vďaka tomu, že práve tu nájdete tie najčistejšie pláže celej riviéry. Oddychovú atmosféru dotvára národný park Gran Sasso. Toto mestečko je veľmi rušným strediskom, na promenáde večer narazíte na množstvo diskobarov,  reštaurácii či karaoke shows.

Fascinujúce je aj mestečko Pineto, v ktorom sa môžete pokochať pohľadom na románsku katedrálu či navštíviť zrúcaninu hradu Ortona. Milovníci histórie ocenia aj architektúru historického a pútnického miesta sv. Františka z Assisi.  Nádherné a malebné je aj historické centrum mestečka Urbino, ktoré by mal povinne navštíviť každý turista s láskou k histórii.

Milovníci dobrého a netradičného jedla by mali rozhodne ochutnať špecialitu Palmovej riviéry - mäsom alebo rybou plnené vyprážené olivy a vyprážaný vanilkový krém.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa