Netradičná pozvánka k moru: Skúste dovolenku na nemeckých plážach

2021-05-25 11:50:00 |   |    | 

Dovolenka v Nemecku sa nám spája skôr s pamiatkami, známym pivným festivalom alebo vianočnými trhmi. No keď sa vyberiete na sever krajiny, získate zaujímavý tip na letný oddych pri mori. Ten poteší najmä tých ľudí, ktorí nemajú radi veľké horúčavy a kúpanie si užijú aj s príjemne osviežujúcim vánkom.



 

Ako sa najjednoduchšie dostať k nemeckému moru?

Na severe krajiny nie sú väčšie letiská, na ktoré by viedlo priame letecké spojenie. Najjednoduchšie je preto zájsť letecky z Viedne do Hamburgu, odkiaľ môžete postupne cestovať po celom pobreží. Druhou alternatívou je letecký presun do Berlína, odkiaľ máte priame vlakové spojenie do Rostocku alebo do Stralsundu, odkiaľ sa pohodlne dostanete až na Rujanu. Pokiaľ chcete cestovať ekologicky, vyberte sa najprv železničnou dopravou do metropoly Nemecka, kde strávite pár dní a odtiaľ pôjdete až ďalej k moru. Cez Česko alebo Poľsko sa do týchto končín dostanete pohodlne autom, keď cesta z Bratislavy trvá približne 10 hodín a môžete si naplánovať pár zastávok na zaujímavých miestach.

 

Rujana a množstvo pohybových aktivít

Ostrov Rujana bol v minulosti osídlený Slovanmi, preto tam nájdete viacero odkazov na našu kultúru. Okrem ideálneho leňošenia pri mori si tam môžete užiť aj skvelú aktívnu dovolenku. Po celej oblasti nájdete niekoľko cyklotrás, ktoré vedú cez nádhernú prírodu, ale i zaujímavé menšie mestá. Pri pobreží si môžete vyskúšať rôzne vodné športy. Výborne sa tam darí surferom, ale aj windsurferom. V blízkosti Rujany sa nachádza menší ostrov Hiddensee, kde sa môžete pohybovať len pešo alebo na bicykli. Vyskúšať si tam môžete rybolov, ktorý je pre domácich hlavným zdrojom obživy. Najobľúbenejšiu pláž nájdete v Binzi, kde sa budete kochať pohľadom na typické biele útesy s lesom, ktoré krásne vyniknú v spojení s farbou mora. Časť pláže je rezervovaná pre nudistov. Pri hlavnom móle často organizujú rôzne podujatia alebo zábavy. Po ostrove sa môžete previezť historickým parným vlakom a pokiaľ si chcete dopriať krásnu vyhliadku, zájdite do Kap Arkony, ktorá je najsevernejším bodom ostrova. Z vyhliadkových veží uvidíte celý tento úžasný región.

 

Na skok od Hamburgu

Ako základňu svojho výletu si môžete vybrať priamo mesto Hamburg. Tam strávite niekoľko dní návštevou atrakcií v okolí a potom sa už postupne môžete vybrať k Severnému alebo Baltskému moru. Do mesta Bremerhaven sa dostanete vlakom za menej ako dve hodiny. Okrem pekných pláží sa tam nachádza aj múzeum rybárstva. Veľmi obľúbenou atrakciou je vzdialenejší ostrov Sylt, ktorý leží v blízkosti hraníc s Dánskom. Z Hamburgu si tam môžete urobiť celodenný výlet alebo tam pokojne strávte niekoľko dní, pretože po ostrove sa dá pohybovať len na bicykli alebo pešo. Veľmi pekné je tiež historické mesto Lübeck, z ktorého centra to máte k moru menej ako pol hodinu. K piesočnatým plážam vás privezú tiež spoje miestnych autobusových liniek.

 

Romantický Rostock

Medzi turistami je veľmi obľúbený aj Rostock, ktorý je známym prístavným mestom v krajine. Pri jeho pobreží sa nachádza niekoľko typických majákov a taktiež námornícke múzeum, ktoré je situované do priestorov bývalej lode. V centre si môžete pozrieť historické mestské hradby, niekoľko dobových kostolov, starú budovu radnice a veľmi obľúbená je tunajšia ZOO. V jeho blízkosti nájdete tiež hrad Schwerin, ktorý sídli na samostatnom ostrove a jeho súčasťou je menšia záhrada.

 

Najkrajšie pláže v Nemecku

Sellin – piesková pláž na ostrove Rujana. Známa je vďaka mólu, na konci ktorého je nádherná reštaurácia s vyhliadkou na pobrežie a more. Pláž je voľne prístupná, platíte iba za prenájom lehátok alebo košov.

Övelgönne – jednu zo zaujímavých pláží nájdete na predmestí Hamburgu. Kúpať sa tam nebudete v mori, ale v rieke Labe. Okolité brehy sú pieskové a počas oddychu môžete v diaľke sledovať všetky prichádzajúce a odchádzajúce lode.

Travemünde – v blízkosti Lübecku sa nachádza táto krásna pláž, ktorá ponúka ideálne podmienky pre rodiny s deťmi. Je veľká, vstup do vody je mierny a v okolí sa nachádzajú viaceré podniky a obchody.

Usedom – túto perlu objavíte v blízkosti hraníc s Poľskom. Opäť máte k dispozícii príjemnú pieskovú pláž a navyše podľa štatistík najviac slnečných dní v krajine počas roka. V okolí sú ideálne podmienky na cyklistiku a turistiku.

 

Legendárne plážové koše

Nezameniteľnou súčasťou nemeckých prímorských oblastí sú známe plážové koše. Ide o jednoduché posedenie, ktoré je z troch strán prekryté väčšinou typickou látkou s bielo-modrými pruhmi. V spodnej časti koša sa nachádza priestor na odkladanie občerstvenia na piknik a navyše si tieto spodné dvierka môžete zdvihnúť a počas sedenie na ne pohodlne vyložiť nohy. Nápad na košíky vznikol v roku 1882, keď miestnej dáme v Rostocku prekážalo veterné počasie na pláži, ktoré jej kazilo účes. Preto navrhla vyrobiť špeciálne posedenie, ktoré sa veľmi rýchlo ujalo najmä medzi tunajšou smotánkou. V roku 1910 tieto koše vylepšili do súčasnej podoby a odvtedy sa stali hitom dovolenky pri nemeckom mori. V súčasnosti ich nájdete na väčšine južného pobrežia a väčšinou sa prenajímajú za symbolické poplatky rovnako ako lehátka. Často ich uvidíte v podnikoch alebo ako zdobia záhrady domov tunajších obyvateľov.

 

Nemecké prímorské špeciality

Zatiaľ čo v iných nemeckých regiónoch dominujú klobásky a rôzne druhy mäsa, v prímorských častiach Nemecka pochopiteľne vyhrávajú morské špeciality. Obzvlášť obľúbené sú údené chuťovky, z ktorých vynikajú maslové ryby, podávané s chlebom a pohárom lokálneho piva. V podnikoch si môžete pochutiť na grilovaných alebo vyprážaných rybách, veľmi obľúbená je rybacia polievka, ktorá sa zahusťuje smotanou, alebo tiež žeruchový prívarok či polievka. Rujana je známa pestovaním rakytníka, ktorý pridávajú do rôznych špecialít ako napríklad chutný koláč či omáčka, ktorú podávajú k pečenej zelenine alebo mäsu.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa