Staroveká pyramída uprostred moderného európskeho mesta? Za touto nemusíte cestovať ďaleko

2016-02-20 07:00:00 |   |    | 

Na ceste za tajomnými pyramídami nemusíme ani len prekročiť more. Jednu starovekú totiž ukrýva mesto miest. Po novom ju môžete navštíviť aj vy. Stačí prísť na návštevu do Ríma.



 

Cestiova pyramída

 

Rímska pamiatka, ktorá medzi slovenskými turistami nie je veľmi známa nesmie meno po prétorovi Gaiovi Cestiovi. Ide o pyramídu v centre Ríma pripomínajúcu najznámejšie egyptské pamiatky. Nedosahuje ich rozmery, ale i tak je veľmi zaujímavá.

Postavili ju niekedy medzi rokmi 18 a 12 pred Kristom po tom, ako ríša získala moc v severnej časti Afriky. Odtiaľto si následne vzali inšpiráciu a ako hrobku Cestiovi postavili pyramídu pripomínajúcu tie v Núbii (dnešný Sudán).

Vyrobená je z betónu a na jej povrch položili biely mramor. Oproti tradičným egyptským pyramídam je ostrejšia a strmšia. Jej základňa pozostáva zo štvorca so stranami dlhými 29,6 m a jej najvyšší bod siaha do výšky 37 m.  

Vnútri sa nachádza hrobka, ktorá však nikdy nebola honosne vyzdobená. V tom období už totiž platil zákaz okázalého zdobenia, a tak drahocenné tapisérie predali a za peniaze z ich predaja dali spraviť dve bronzové sochy.

 

Príbeh objavenia

 

Po Cestiovom pohrebe hrobku zapečatili. No až do jej znovuobjavenia v roku 1656 ju niekto stihol vykradnúť, takže sa jej plná výzdoba nezachovala. To čo sa však zachovalo, sú opisy prekrásnych fresiek, ktoré tu v spomínanom roku objavili.

Ešte v 3. storočí pyramídu pripojili k rozširujúcim sa ochranným hradbám mesta. Stala sa tak súčasťou Aureliánskych hradieb, ktoré dodnes nájdete po obvode starého mesta. Postavené boli na to, aby chránili mesto pred barbarmi a na tento účel slúžili až do 19. storočia. Spolu merali vyše 19 km a pokrývali všetkých 7 rímskych kopcov a 14 obvodov.

Pre zaujímavosť: je jedinou rímskou pyramídou, ktorá sa z dávnych čias zachovala. Večné mesto malo 4 pyramídy, no do dnešných dní sa dochovala už len táto.

 

Príďte na návštevu

 

Cestoivu pyramídu nájdete blízko zachovanej brány Porta Ostiensis (známa aj ako Porta Sao Paolo) juhozápadne od Forum Romanum. Do minulého roku nebola sprístupnená, no pri najbližšej návšteve Ríma si ju už pozriete aj zvnútra. Cestu si ale musíte dobre naplánovať, keďže je otvorená len 2 krát do mesiaca a na návštevu sa treba vopred prihlásiť.

Ak nechcete ísť dnu, môžete si aspoň z vonku pozrieť jej krásu. Tá teraz vyniká, keďže ju opäť po dlhšom čase vyčistili. Nachádza sa blízko dopravného uzlu, takže ju splodiny pravidelne očierňujú. Teraz je však opäť krásne biela a výrazná. Jednoducho láka turistov.

Zdroj/autor: archeoroma.beniculturali.it, cemeteryrome.it, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa