Objavte Bristol – nádherné mesto južného Anglicka na rieke Avon

2016-06-13 00:00:01 |   |    | 

Chcete zažiť typickú anglickú atmosféru? Miesto, kde vám veľkolepé pamiatky vám vyrazia dych, no zároveň dýcha v modernom rytme? Tak navštívte Bristol, šieste najväčšie mesto Británie, ktoré si podmaní aj vás.



 

Nikdy nebol Bristol taký dostupný ako teraz. Z Košíc sa doňho dostanete priamym letom, leteckej spoločnosti Wizzair. Pravidelne odlety sú dvakrát týždenne, v piatok a v pondelok, a letenky začínajú už od 14,90 eur. Výlet do Bristolu sme si užili na vlastnej koži a toto šieste najväčšie britské mesto si nás v momente získalo. Let trvá dve hodiny a 50 minút a keď pristanete na letisku v Bristole, nezabudnite si hodinky posunúť o hodinu dozadu.

Letisko je od mesta vzdialené 12 kilometrov a pohodlne sa doňho dostanete autobusom A1, ktorý stojí hneď pred letiskom. Autobusy odchádzajú počas dňa v 10 minútových intervaloch a večer každých 20 minút. Jednosmerný lístok do mesta stojí 7 libier. Výhodnejšie je kúpiť si spiatočný, vtedy zaplatíte 11 libier.

 

Pozor na dopravu

Ako typickí leteckí turisti sme v Bristole využívali mestskú dopravu. Čím skôr si zvyknete, že v Anglicku sa jazdí vľavo, tým skôr bude pre vás jednoduchšia. Lístky sa kupujú u vodiča a mali by ste mu vedieť povedať, kde chcete vystúpiť. Podľa toho vám vystaví lístok s cenou. I keď podľa bedekrov patrí Bristol medzi najteplejšie mestá a má na Anglicko i veľa slnečných dní, pri našom prílete koncom mája to tak nevyzeralo. Privítal nás typický anglický dážď. I počas ďalších dňoch síce pršalo, ale našťastie s prestávkami. Aj keď teploty neprekročili 14 stupňov Celzia, Angličania potvrdzujú povesť otužilého národa. Kým my sme mali dlhé nohavice, plášte, vetrovky a pevnú obuv, typického Angličana ste spoznali na prvý pohľad. Holé nohy v šľapkách, tričká a tielka. Netriasli sa síce zimou, ale ich pokožka bola od chladu mierne namodralá...

 

Hľadali sme Robinsona

V Bristole je množstvo zaujímavosti, ktoré by ste mali vidieť. My sme sa na cestu dôkladne pripravili, prezreli sme množstvo odporúčaní a po zrelej úvahe sme sa rozhodli, že začneme históriou. Naše prvé kroky viedli zo železničnej stanice Temple Meads, mimochodom je najstaršou funkčnou stanicou na vete, do Old City (Staré mesto). Určite nezablúdite, pretože skoro na každom rohu sú tabuľky s označením smeru k turistickým pamiatkam.

Najstaršia časť mesta je medzi ulicami Broad Street, King Street a Corn Street. Práve tu sa nachádza známy Saint Nicks Market – stará tržnica, ktorou dominantou je obilná burza Corn Exchange z roku 1743. Dodnes je to rušné trhovisko, kde nájdete stánky so všakovakým tovarom.

Pred ňou stoja štyri bronzové piedestály Bristol Nails pochádzajúce z prelomu 16 a 17. storočia. Používali sa ako stoly, na ktorých sa platilo za tovar a prepočítavali mince. A tak práve tu vzniklo známe anglické príslovie „to pay on the nail.“ (zaplatiť na klinec – peniaze na stôl) . V blízkosti sa nachádza pôvodná brána do mesta – St. John´s Gate, ktorú zdobia farebné reliefy zakladateľov mesta – kráľov Brennusa a Benilusa.

Keď sme sa dostatočne pokochali atmosférou starého trhoviska, vybrali sme sa nájsť známy pub Llandoger Trow zo 17. storočia. Tento stredoveký hostinec na ulici King Street, nadchne každého milovníka dobrodružstva. Práve tu sa stretol Daniel Defoe s námorníkom Alexandrom Selkirkom, ktorý mu vyrozprával svoj neuveriteľný príbeh stroskotanca a práve on ho inšpiroval k napísaniu nesmrteľného diela Robinson Crusoe.

 

Impozantný most

Jednou z najznámejších dominánt Bristolu je Clifton bridge (Cliftonský most). Už z diaľky sa týči vo výške 75 metrov nad kaňonom rieky Avon a nachádza sa v bristolskej časti – dedine Cliford. Táto lokalita patrí medzi najlepšie adresy v meste. Sídli tu miestna smotánka a najbohatší Bristolčania. My sme sa k mostu vybrali pešo a je to dosť náročná túra. Museli sme vyšliapať strmé kopce Granby Hill a Sion Hill, až sme došli k začiatku mosta. Vstup na most pre peších je zdarma a autá platia za prejazd 1 libru. Výhľady z mosta sú úžasné.

Cliftonský most navrhol známy inžinier Isambar Kingdom Brunel, ktorý je autorom i mnohých ďalších monumentov v Bristole. Most váži 1500 ton, má dĺžku 214 metrov. Výstavba mosta začala v roku 1829 a most bol dokončený v roku 1867, 5 rokov po Brunelovej smrti. Slávnostného otvorenia sa zúčastnilo okolo 150 tisíc ľudí. Dodnes je most veľkou bristolskou atrakciou. Na konci mosta je Informačné centrum a múzeum, kde sa turista dozvie všetko o jeho zaujímavej histórií, stavbe ale i rôznych akciách, ktoré sú späté s mostom. Napríklad fascinoval pilotov, ktorí ešte do roku 1930 pod ním prelietavali. Dodnes most vďaka poplatkom za prejazd „zarobí“ ročne 4 milióny libier.

Samozrejme v Bristole môžete vidieť oveľa viac. Skvostnú katedrálu, úžasný prístav so známou loďou Britain Great, parky, známe bristolské zoo...

 

(mik)

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa