Vilnius – mesto, ktoré vybudovali na základe tajomného sna

2020-01-20 12:00:00 |   |    | 

Mesto Vilnius je metropolou Litvy už od prvej polovice 14. storočia. Patrí k historicky najzaujímavejším oblastiam v tomto regióne, preto sa v ňom môžete tešiť na niekoľko zaujímavých miest, krásnych uličiek, ale aj zaujímavých legiend, ktoré sa spájajú s jeho dejinami.



 

Sen o železnom vlkovi

Prvá zmienka o osídlení tejto oblasti pochádza zo začiatku 11. storočia. V historických listinách sa píše, že sa na tomto mieste nachádzala hranica medzi dvoma mníšskymi sídlami. O niekoľko desiatok rokov neskôr tam vznikol prvý hrad, ktorý postavil knieža Gediminas. Ten sa tak rozhodol na základe tajomného sna, ktorý sa mu zdal raz v noci. V ňom videl na neďalekom kopci stáť železného vlka. Po zobudení nedokázal nájsť v tejto predstave žiadnu symboliku, preto zašiel za kňazom. Ten mu odporučil, aby presne na tom istom vrchu vybudoval svoje obydlie, pretože ho bude táto zvláštna bytosť zo sna po celý čas chrániť. Gediminas splnil jeho radu a vybudoval tak základy súčasného Vilniusu.

 

Kostol sv. Anny a kláštor bernardínov

Jednou z najcennejších pamiatok v meste je komplex, ktorý pozostáva z kostola svätej Anny a kláštora bernardínov. Všetky budovy boli postavené v gotickom štýle a majú bohaté interiérové zdobenie. Nachádza sa tam niekoľko chrámov, ktoré zdobia vzácne maľby. V súčasnosti sa tam ešte stále konajú sväté omše a po ich skončení sa dnu dostanú aj návštevníci. Časť priestorov sa nachádza v pivnici pod hlavnou kostolnou loďou, kde je múzeum venované histórii kresťanstva v tomto regióne. Súčasťou kláštora sú izby bývalých predstavených a knižnica, ktorá patrila v minulosti k tým najlepším v celej krajine.

 

Katedrálne námestie

Turisticky vyhľadávanou časťou mesta je Katedrálne námestie, kde sa nachádza Katedrála svätého Stanislava a zvonica. K tej sa viaže zaujímavá legenda, podľa ktorej vyrobil zvony známy majster Jonas Delamarsas. Jeho práca bola chýrna v celej Európe, pretože jeho výrobky vydávali silný melodický zvuk, ktorý nedokázal napodobniť žiaden iný zvonár. Delamarsasovým trikom vraj bolo, že do každého zvona zatavil vlas svojej milovanej manželky, ktorý mu potom údajne dodal špeciálny zvuk. Zvonica stojí na námestí od 13. storočia a prežila mnoho vojen, požiarov a nájazdov nepriateľov. Je tak tichým svedkom dejín Vilniusu, ktorý sa v súčasnosti premenil na obľúbenú atrakciu v podobe vyhliadkovej veže. Katedrála svätého Stanislava stojí na pôde svojich troch predchodcov. Pôvodné drevené chrámy trikrát vyhoreli, preto ich museli postupne rekonštruovať a vždy tam postavili novší svätostánok. Priamo pred kostolom sa nachádza špeciálna dlaždička, na ktorej je vyrytý nápis „šťastie“ v litovskom jazyku. Ak sa na ňu podľa legendy postavíte, niečo si v duchu zaželáte a trikrát sa potom otočíte, tak sa vám toto prianie splní.

 

Múzeum genocídy

Podľa mnohých návštevníkov je mimoriadne silným zážitkom návšteva Múzea genocídy. To sa nachádza v budove, ktorá v minulosti patrila gestapu a neskôr hlavnému štábu KGB. Sídlila priamo v centre mesta, aby tam vyvolávala strach medzi jeho obyvateľmi. Počas prehliadky sa dozviete niečo viac o tejto smutnej histórii Litvy, ale aj o samotnom pôsobení komunistov vo Vilniuse. Najemotívnejšia časť prichádza v miestnosti, kde v minulosti kruto mučili ľudí počas výsluchov a často ich priamo tam zabíjali. V súčasnosti sa tam nachádza sklenená podlaha, pod ktorou sú uložené osobné predmety bývalých väzňov, ktoré našli pri prehliadke jednotlivých priestorov.

 

Veľkovojvodský palác

V priebehu 15. až 17. storočia patril palác vo Vilniuse k najznámejším a najdôležitejším panovníckym budovám v Európe. Sídlila tam vtedajšia šľachta a často tam dochádzalo k dôležitým medzinárodným rokovaniam. V 19. storočí prišlo k čiastočnej demolácii jeho priestorov, ktoré museli potom niekoľko rokov rekonštruovať. Našťastie sa im podarilo uchovať najmä niekoľko reprezentatívnych priestorov, ktoré si dnes môžete pozrieť spolu s rozľahlým parkom v centre mesta. V budove Veľkovojvodského paláca sa nachádzajú štyri múzeá. Prvá časť prehliadky vedie do múzea histórie, kde sa dozviete aj zaujímavosti o architektúre tejto stavby. Druhá vás zavedie do hlavnej sály a ostatných priestorov, ktoré sa využívali pre oficiálne návštevy. V tretej uvidíte zbrojnicu a zbierku zbraní, zatiaľ čo v štvrtej vás čaká prehliadka moderných dejín.

 

Gediminasova veža

Jednou zo spomienok na pôvodný hrad, ktorý sa spája s legendou o železnom vlkovi, je Gediminasova veža, ktorá sa nachádzala pri vrchnom hrade. V tejto stavbe je v súčasnosti historické múzeum, ktoré sa zameriava na najstaršie dejiny tejto oblasti. Odtiaľto máte zároveň aj najlepší výhľad na celé okolie a staré mesto. Neďaleko veže sa nachádzajú pozostatky pôvodných hradieb. Pred siedmimi rokmi tam otvorili pozemnú lanovku, ktorá vás vyvezie až hore na kopec.

 

Vrch troch krížov

Smutná legenda sa viaže k ďalšej významnej atrakcii vo Vilniuse. V 14. storočí umučili v jednom kláštore niekoľkých mníchov, ktorých telá potom hodili do rieky, aby ich odplavilo tam, odkiaľ prišli. V 17. storočí ich nasledovatelia postavili na vrchu prvý monument, ktorý spomínal na ich martýrsku smrť. Keď sa dostali k moci komunisti, zničili mnoho pamiatok, ktoré pripomínali kresťanskú vieru. Vtedy zrovnali so zemou aj tento pamätník. Až po páde režimu ho tam postavili opäť, vďaka čomu sa z kopca stalo významné pútnické miesto s nádhernou vyhliadkou na Vilnius.

 

Romantické lety balónom

Počas letnej turistickej sezóny ponúkajú vo Vilniuse atrakciu v podobe letov balónmi ponad mesto. Uvidíte nielen historické centrum, ale aj nádhernú prírodu v jeho okolí. Cena letu pre jednu osobu je 99 eur. Ten trvá niečo vyše hodiny a počas tohto krásneho výletu dostanete aj prednášku o najkrajších miestach litovskej metropoly. Druhou alternatívou sú romantické lety, počas ktorých sa v balóne nachádza iba samotný pár s pilotom. Ako bonus získavajú fľašu šampanského, ktoré si môžu vychutnať pri pohľade na západ slnka a taktiež certifikát o absolvovaní tohto unikátneho zážitku. Cena tohto letu pre dve osoby je 349 eur.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: GO Vilnius

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa