Sicílske Palermo je opradené legendami: Vyhľadávajú ho cestovatelia i lovci senzácií

2021-05-11 16:01:00 |   |    | 

O tejto sicílskej perle sme zrejme po prvýkrát počuli prostredníctvom detskej hry „Mestečko Palermo spí“. Tak ako sa hovorí v jej textoch, v minulosti bolo skutočne jedným z hlavných centier mafiánskeho klanu Cosa Nostra, takže sa okolo neho niesla ponurá atmosféra. V minulosti tam žili Arabi, ktorí výrazne poznačili miestnu kultúru a zanechali pečať najmä na architektúre.



 

Hlavná katedrála

Neprehliadnuteľnou pamiatkou v centre mesta je katedrála. Prvé časti začali stavať v 12. storočí, potom ju postupne vynovovali a rozširovali. Návštevníkov uchváti už na prvý pohľad, keďže bola postavená v nádhernom normanskom štýle. V interiéri je katedrála trošku jednoduchšia, ale nachádzajú sa tam viaceré zaujímavé sakrálne ozdoby. Podzemie ukrýva honosné krypty, v ktorých boli pochovaní králi a kráľovné. V jednej časti prehliadky si môžete pozrieť aj klenoty, ktoré sa využívali pri korunováciách už od 12. storočia. Čerešničkou na torte je vyhliadka zo strechy, z ktorej dovidíte na okolie, ale aj na pobrežie.

 

Palazzo dei Normanni

V Palerme nájdete viacero stavieb, ktoré sú ovplyvnené arabskou kultúrou. V minulosti toto územie spravovali aj zástupcovia moslimských krajín, preto tam zanechali tak výraznú pečať. Práve oni postavili aj jeden z prvých palácov v tomto regióne, kde pôvodne býval emir. Neskôr sa tam presťahoval vládca, ktorý mal titul miestokráľa. V tomto období ho prestavali v normanskom štýle. Palác bol dokonca niekoľko rokov opustený, ale našťastie sa ho podarilo zachrániť a je vo veľmi dobrom stave. Od roku 1941 tam začal zasadať regionálny parlament a časť komplexu je prístupná pre verejnosť. Na prehliadke uvidíte napríklad bývalé kráľovské apartmány a reprezentatívne priestory.

 

Divadlo Massimo

Vďaka svojej polohe sa Palermo stalo bohatým mestom, presláveným aj v okolí. Tunajší panovníci chceli zapôsobiť na šľachtu z iných krajín, preto sa tam rozhodli postaviť veľkolepé divadlo, kde by vystupovali najlepší herci z celého regiónu. Z toho dôvodu nechceli na ňom vôbec šetriť a vybudovali tretie najväčšie divadlo v Európe. Až dodnes je známkou prestíže, ak sa umelci dostanú na jeho pódium a pravidelne sa tam konajú chýrne divadelné alebo operné predstavenia. Divadlo Massimo je inšpirované gréckymi chrámami. Okrem iného sa preslávilo aj tým, že sa tam odohrávala jedna z dôležitých scén v tretej časti kultovej série Krstný otec.

 

La Martorana

Panovníci dávali najavo svoje bohatstvo prostredníctvom investície do stavby svätostánkov. Preto okrem hlavnej katedrály môžete v Palerme navštíviť niekoľko ďalších menších kostolov. Ani tie v ničom nezaostávajú a prekvapia vás najmä veľkolepou výzdobou. Najznámejšia je La Martorana, ktorá je zasvätená Panne Márii. Po vstupe do interiéru sa pripravte na príjemný šok. Steny sú bohato zdobené zlatou výzdobou a freskami, na ktorých je zachytený Ježiš a jeho učeníci. Časť stropu pripomína nočnú oblohu s hviezdami. Každý detail katedrály je nádherne zdobený a prináša vám nezabudnuteľný zážitok. Nenájdete tam ani kúsok voľného miesta, ktoré by nebolo využité na toto umelecké zdobenie. Zaujímavosťou taktiež je, že katedrálu postupne rozširovali a kvôli tomu na nej môžete pozorovať niekoľko stavebných štýlov.

 

Kapucínske katakomby

Takýto typ atrakcií si vyžaduje poriadny kus odvahy. Napriek tomu si niektorí cestovatelia radi skúšajú adrenalín aj na takýchto strašidelných miestach. Vo viacerých talianskych mestách nájdete v podzemí desivo vyzerajúce katakomby. V minulosti totiž slúžili na pochovávanie, aby tak ušetrili miesto na cintorínoch. Tieto v Palerme patrili kapucínskemu rádu, ktorý tam od 16. storočia odkladal telá svojich zosnulých spolubratov. Tie najprv obliekli do habitov alebo iného oblečenia a potom ich tam vystavili v niektorom z výklenkov. Počas prehliadky sa tak prejdete popri kostrách reálnych ľudí, ktorí tam našli svoje miesto posledného odpočinku. Dokopy tam takto pochovali až 8000 mŕtvol, ktoré pochádzali z rôznych historických období a sú tak zároveň aj malou prehliadkou dobového oblečenia a predmetov, ktoré k nim v tých časoch tradične ukladali.

 

Tržnica Ballaro

Počas dovolenky v Taliansku nemôžete vynechať návštevu niektorej z miestnych tržníc. Vyhýbajte sa tým, ktoré sú medzi turistami priveľmi známe a hľadajte radšej romantické zákutia, kde môžete pozorovať pravý život a kultúru daného regiónu. V Palerme by ste mali zájsť na trh Ballaro, kde nájdete všetky delikátne chute Talianska. Voňavá zelenina a ovocie, čerstvo vylovené ryby a morské plody, ale aj syry od malých farmárov. Tento pestrý svet je hotovou pastvou pre oči a obľúbeným miestom pre fotografov. V jeho blízkosti sa taktiež nachádzajú skvelé podniky, kde si môžete pochutiť na pravých domácich špecialitách.

 

Monte Pellegrino

Ak si chcete dopriať nádherný výhľad na okolie, potom sa vyberte na výlet na Monte Pellegrino. Tento vrch sa nachádza priamo oproti Palermu a budete mať odtiaľ vynikajúci výhľad na jeho centrum. Toto miesto je výnimočné aj pre domácich obyvateľov. Vo vrchu sa nachádza malá jaskyňa, ktorú premenili na svätyňu. V minulosti tam totiž žila svätá Rosalia, ktorá je patrónkou mesta. Každý rok sem 14. júla organizujú spoločnú púť, ktorá hýri všetkými farbami a na konci tohto dňa urobia veľkú party s ohňostrojom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa