Sicília – nádherný ostrov slnka

2018-08-30 00:00:00 |   |    | 

Sicília je pokladaná za jeden z najkrajších ostrovov Stredomoria. Ak chcete na vlastné oči vidieť činné sopky, antické pamiatky, neopakovateľné pláže a azúrové more, práve tento ostrov je výbornou voľbou. Turisti doslova milujú aj jeho neopakovateľnú stredomorskú klímu. Nádherné slnečné počasie takmer celoročne pôsobí ako balzam na dušu. Nie nadarmo je Sicília prezývaná aj ostrovom slnka, jeho západy a východy sú tu úchvatné doslova ako umelecké diela.



 

Sicília leží v Stredozemnom mori a je najväčším talianskym  ostrovom. Nachádza sa na križovatke stredomorských námorných a obchodných ciest, a tak sa v nej miešajú rôzne vplyvy kultúr. Kolonizovali ju Gréci, Feníčania, Arabi, Normani aj iné národy a tí všetci tam zanechali svoje odtlačky, ktoré sa premietli do výnimočného rázu ostrova. Až šesť pamiatok Sicílie je zapísaných na zozname UNESCO.

Lákadlom číslo jeden a zároveň symbolom Sicílie je sopka Etna. Vidno ju už z diaľky pár stoviek kilometrov, pozrieť si ju ale môžete aj úplne zblízka – dá sa vyšliapať pešo, alebo sa vyviezť lanovkou. Vrchol sopky je nebezpečný, pretože je stále aktívna. Pozrieť si na vlastné oči vyvierajúcu lávu je však zážitkom, na ktorý sa nezabúda.

Keď sa prejdete po Etne, mali by ste sa zastaviť aj v úchvatnej Taormine. Je to malé mesto, no patrí medzi najnavštevovanejšie v celom Taliansku. Jeho uličky vytvárajú terasy a každá z nich ponúka jedinečné pohľady na Stredozemné more, kde kotvia luxusné jachty alebo výletné lode. Vynechať nemožno ani návštevu antického divadla.

Zastaviť sa musíte aj v meste Syrakúzy, známom množstvom krásnych piesočnatých pláží. Založili ho starovekí Gréci, ktorí po sebe zanechali mnoho nádherných pamiatok. Syrakúzy sú však nielen dôležitým centrom turizmu, ale aj obchodným a priemyselným centrom.

Významnými archeologickými lokalitami sú aj Segesta, Selinunte a Agrigento, ktoré boli zapísané do zoznamu UNESCO. Práve v Agrigente nájdete najkrajší a najzachovalejší dórsky chrám Tempio di Concordia, ale aj množstvo ďalších chrámov a starobylých hrobiek.

Palermo, hlavné mesto, ktoré je v preklade nazývané aj „prístav všetkých“, bolo obývané rôznymi národmi. Bok po boku tu po stáročia žili mnohé kultúry a tento mix kultúr prospel Palermu v jeho kultúrnom rozkvete. Je tam situovaných mnoho architektonických skvostov. K tým najkrajším patrí normanská katedrála, normánsky kráľovský palác a historické námestia Quattro Canti a Piazza Pretoria, ktoré zdobí množstvo pamiatok a fontán.

 

Najkrajšie pláže

Fontane Bianche - táto pláž sa nachádza blízko Syrakúz. Predstavuje jedinečné spojenie nádherného bieleho piesku a azúrového mora. Je ocenená modrou vlajkou a obľubujú ju aj rodiny s deťmi, pretože sa tam nachádza pozvoľný vstup do mora.

Cefalú -  piesočnatá pláž Cefalú je lemovaná azúrovým morom a z druhej strany ju zdobí pitoreskná architektúra miestnych budov. Hoci je to mestská pláž, je veľmi pokojná a jej scenéria je skutočne unikátna.

Isola Dei Conigli - piesočná  pláž v zátoke lemovanej útesmi a morom, ktoré tu hrá každý deň inými farbami. Jedinečným lákadlom  pre turistov je aj jemný a mäkký  biely piesok.

Marinello - jedno z najpôsobivejších miest Sicílie. Prírodná rezervácia, kde je plytké more popretkávané piesočnatými jazykmi, ktoré vytvárajú duny.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa