Nezvyčajné mosty sveta

2012-01-25 12:00:00 |   |    | 

Ľudská ruka už postavila nejedno unikátne dielo, pričom unikát často spočíva v nezvyčajnosti nápadu. Platí to aj o niektorých mostoch vo svete, ktoré svojím neobyčajným vzhľadom či dômyselnou funkciou berú dych. Tu je niekoľko ukážok.



Začneme pozvoľna - fanúšikovia Harryho Pottera si iste pamätajú na scénu z jednej z filmových častí, kedy Londýnom preleteli smrťožrúti a rozkolísali známy Millennium Bridge, až z neho ľudia popadali do vody a most sa pretrhol. Netradične riešený most však podobný problém naozaj zažil. Krátko po jeho otvorení v roku 2000 ho museli uzavrieť a konštrukčne ho doladiť, pretože masy ľudí ho svojou chôdzou naozaj rozkmitali. Inak je jeho vzhľad otázkou vkusu - niekomu sa páči, inému zasa nie.

Na prvý pohľad zaujímavý je most Marka Twaina (v origináli Nesciobrug), nachádzajúci sa v holandskom Amsterdame. Je to rozdvojený most pre peších a cyklistov, najdlhší v Holandsku - meria 779 metrov. Takéto architektonické riešenie mosta sa tak často nevidí.

Viete si predstaviť, že idete autom po ceste a odrazu sa prepadnete do ničoty? Presne tak pôsobí most Storseisundet v Nórsku, spájajúci polostrov Romsdal s ostrovom Averøya. Idete po ceste a zrazu sa vám zdá, že na kopci sa cesta končí a vy spadnete do ľadovej vody. Je to však len optický klam. Prečo bol most postavený takto šikovne, ostáva tajomstvom jeho architekta - isté však je, že sa stal miestnou zaujímavosťou a každý návštevník kraja ho chce vidieť.

V ďalšom prípade nejde ani tak o samotný most, ako o jeho doplnok. Deti pri prejazde mostom Yongle Bridge v meste Tianjin v Číne istotne spozornejú. Súčasťou tohto mosta je totiž obrovské ruské koleso, nazývané Tianjin Eye. Koleso má priemer 110 metrov a na svete má len zopár konkurentov, ktorí ho prekonali vo veľkosti, ale rozhodne je unikátne vo svojom umiestnení na funkčnom moste. Most spolu s kolesom postavili v roku 2008 a slúži ako atrakcia, návštevníci si z kabínok kolotoča môžu užiť skvelý výhľad na mesto.

Most na vrchole hory 700 metrov nad morom a ešte k tomu v tvare oblúka - že vám to pripadá ako sci-fi? Na malajzijskom ostrove Langkawi je to realita. Most Langkawi Sky Bridge postavili v roku 2005 ako vyhliadku pre návštevníkov. Z mosta je ohromný výhľad na okolité more a pobrežia. Bezpečnosť zaisťuje dvojité oceľové zábradlie a záchytné siete.

Cestný most Kawazu Nanadaru v Japonsku zasa vznikol z nevyhnutnosti. Táto cesta v tvare dvojitej špirály je náhradou za bežnú cestu, ktorou sa dá z pohorí dostať do údolia. Keďže steny sú tu príliš strmé, iné riešenie sa navrhnúť nedalo. Priemer špirálovitého mosta je 80 metrov a autá na ňom klesajú o 45 metrov nižšie rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu.

A ešte raz Holanďania. Zdá sa, že tento národ sa v stavaní zvláštnych mostov vyzná. Veď posúďte - vymyslieť most s robotickým ramenom, ktoré pri príchode lode zodvihne časť jeho mostovky do výšky, aby loď mohla preplávať, je naozaj geniálne. Takto teda vyzerá most Slauerhoffbrug v Leeuwardene.

 

Zdroj/autor: peterpaulik.blog.sme.sk, wikipedia, ek, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa