Oregonský vír: mysteriózna oblasť nevysvetliteľných javov v USA

2013-10-04 14:05:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Keď sa blížite k miestu neďaleko mestečka Gold Hill na pobreží Sardine Creek v americkom štáte Oregon, niečo sa vám nezdá. Stromy rastú vo zvláštnych uhloch a akonáhle sa sem priblíži kŕdeľ vtákov, rýchlo zmení smer. Na tomto území nežijú žiadne živočíchy a keď si zapálite cigaretu, dym začne stúpať do špirály. Tejto záhadnej oblasti veľkej asi 55 metrov štvorcových sa hovorí Oregonský vír.



Záhadná chatka uprostred víru

Uprostred tohto víru sa nachádza malá drevená chatka, ktorá slúžila v 19. storočí ako puncovňa mincí. Avšak anomálne antigravitačné sily už vtedy boli veľmi silné a spôsobovali ľuďom problémy natoľko, že v roku 1890 chatku opustili. Táto malá chatka kedysi stála na úpätí kopca, no záhadný vír ju vtiahol dovnútra a celú ju pootáčal. Keď niekto vstúpi do tejto oblasti, na vlastnej koži pocíti, aké to je, keď neplatia fyzikálne zákony. Pri vstupe na toto miesto sa vaše telo vychýli z bežnej zvislej osi a vo vyrovnaní vám bráni nejaká sila a vy len ťažko udržíte rovnováhu.

 

Nevysvetliteľné javy v blízkom okolí 

Rovnako ako cigaretový dym aj papier vyhodený do vzduchu sa točí a vytvára neuveriteľne krásne špirály.

Ak položíte okrúhly predmet na zem, napríklad fľašu, tak sa začne rovno pred vašimi očami kotúľať hore kopcom. Predmety stoja v rovnováhe aj pri náklone 10 stupňov.

Na tomto mieste by vám pri orientácii bol kompas úplne zbytočný, keďže tu vôbec nefunguje. Faune a flóre sa tu nedarí, dokonca aj stromy rastú preč, smerom od víru. Zaujímavosťou je, že keď sa oproti sebe postavia dve osoby, pričom jedna stojí mimo zóny víru a druhá v zóne, tak tá v jeho zóne sa bude zdať vyššia. Ak by si vymenili miesto, bolo by to zase naopak.

Dokonca energiu, ktorá sa tu nachádza, je cítiť aj vysoko vo vzduchu, pretože lietadlám,  ktoré prelietavajú ponad oblasť Oregonského víru, vypadávajú prístroje.

 

Čo na to hovoria vedci?

V roku 1918 pozemok odkúpil fyzik a geológ John Lister za účelom jeho preskúmania. Za tridsať rokov výskumu urobil tisícky pokusov, ktoré mal dopodrobna zdokumentované, avšak tesne pred smrťou všetky svoje výsledky spálil s vysvetlením, že svet na podobné objavy ešte nie je pripravený.

Bývalá majiteľka sa vyjadrila, že miesto, kde neplatia fyzikálne zákony, poznali už indiáni, no opustili ho, pretože im tam odmietali chodiť kone.

Vedci prípad uzatvárajú ako vplyv mimoriadne silného magnetického poľa. Záhadou však ostáva, prečo tento magnet priťahuje i nemagnetické materiály, ako je napríklad drevo či listy.

 

Kde sa nachádzajú ďalšie podobné miesta?

Chile sa nachádza cesta, ktorá spája prístav Arika a dedinku Putre. Na prvý pohľad sa môže zdať ako obyčajná cesta, ktorá na jednej strane stúpa do kopca. No ak zastavíte na kopci, auto sa samo od seba pohne, avšak nie dolu kopcom, ako by ste čakali, ale hore! Autá tu totiž samé vychádzajú na kopec bez toho, aby mali zaradenú rýchlosť, alebo zapnutý motor.

Rovnako je to aj v Taliansku, v malej dedinke menom Rocca di Papá neďaleko Ríma, kde sa na priestore dlhom asi 100 metrov dejú zvláštne a nevysvetliteľné veci. Takýchto miest je na celej Zemi asi deväť a nachádzajú sa aj v Poľsku, Škótsku či v Kanade.

Záhadným miestom sa môžeme pýšiť aj doma na Slovensku. V dedinke Lačnov pri Prešove sa taktiež nachádza kopec, ktorý popiera fyzikálne zákony. Aj Slovensko sa tak radí medzi krajiny, kde možno nájsť takúto anomáliu.

 

Zdroj/autor: oregonencyclopedia.org, tvnoviny.sk, Klaudia Horosová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (35 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa