Bermudský trojuholník alebo Oblasť 51 - vydajte sa s nami za najväčšími záhadami ľudstva

2012-05-04 14:10:00 |   |    | 

Existujú miesta, ktoré odnepamäti zamestnávajú ľudskú zvedavosť viac než iné. Miznúce lode a lietadlá v Bermudskom trojuholníku, až do roku 1994 neexistujúca Area 51, bájny červ Olgoj chorchoj z mongolskej púšte Gobi… Vydajte sa s nami za najväčšími záhadami ľudstva, na miesta, ktoré nedajú vedcom spať.



Nie je väčšia reklama než poriadna záhada. Svoje by o tom mohli rozprávať Škóti z okolia jazera Loch Ness, kam prichádzajú za jazernou príšerou „Nessie“ tisíce turistov ročne. Legendami a záhadami sú opradené i egyptské pyramídy a ani tu nie je o turistov núdza.

 

Tajomná stolová hora v Peru

Mimo hlavného záujmu turistov pre zmenu leží stolová hora Marcahuasi v Peru. Toto takmer neznáme miesto leží asi sto kilometrov od Limy v nadmorskej výške 4 200 metrov. Samotní Peruánci tomuto ohromnému skalnému mestu hovoria „trón bohov“ a po večeroch si rozprávajú o tajomných svietiacich skalách a ohromných sochách zvierat.

Za určitého svetla a v určitú dennú a ročnú dobu sa ohromné skalné masívy menia na klokana, slona, tuleňa, ale i tyranosaura. Niektorí cestovatelia hovoria, že v noci bolo v ich okolí počuť zvieracie zvuky, dupot koní, ručanie, vytie… Podľa domorodcov vraj ožívajú zo spánku vyrušené sochy zvierat.

A zatiaľ čo časť vedcov tvrdí, že bizarné skalné útvary sú len dielom prírody, iní opatrne pripúšťajú, že možno vznikli kedysi dávno ľudskou rukou. Autor je ale neznámy…

 

Čierna diera zvaná bermudský trojuholník

Mnohým pri zistení, že poletia cez oblasť bermudského trojuholníka, stuhne úsmev na perách. Väčšina ľudí sa o existencii tejto oblasti v Karibiku dozvedela práve prostredníctvom desivých historiek o zmiznutých lietadlách a lodiach. Mimochodom - extrémne zlé podmienky pre plavbu v týchto vodách popisoval už Krištof Kolumbus.

V decembri 1945 tu bez stopy zmizla letka číslo 19. Piloti piatich amerických bombardérov najskôr do vysielačiek hlásili zvláštnu a hustú hmlu a potom sa odmlčali… Nastálo. Ani lietadlá, ani telá sa nikdy nenašli. V roku 1963 potom v tejto oblasti zmizla nákladná loď s 39 mužmi na palube. Ani ich telá záchranári nikdy neobjavili.

Vedci však majú niekoľko teórií, ktoré záhadné miznutie plavidiel a lietadiel racionálne vysvetľujú. Jedna z nich počíta s ohromnými ložiskami metánu na morskom dne. Po jeho uvoľnení z dna pohltí ohromná plynová bublina všetko na hladine, poprípade i vo vzduchu nad ňou. Nevylučujú ani existenciu obrovských morských vĺn. Vzhľadom k tomu, že v tejto oblasti je veľká hĺbka, je veľmi ťažké nájsť trosky a prípadné obete.

 

  • Dávne tajomstvá Mayov

Mayská civilizácia nás fascinuje i dnes, tým viac, čím bližšie sme k 21. decembru 2012. V ten deň končí mayský kalendár a Zemi sa podľa dávneho mayského proroctva otvoria dvere do nebies. Jedným z najkrajších nálezísk je Palenque, mesto v džungli na polostrove Yucatán. Vedcom sa dodnes podarilo odkryť zhruba tretinu celého komplexu, s ďalšími vykopávkami ale otázok neubúda, skôr naopak.

 

Mimozemšťania v Oblasti 51

„Použitie smrtiacej sily povolené!“ Práve týmito nápismi je ohraničená Oblasť 51 v Nevadskej púšti. Oficiálne ide o výskumné centrum leteckých síl, geologicky o oblasť vyschnutého jazera Groom.

Všeobecne sa predpokladá, že ide o tajnú americkú leteckú testovaciu základňu, kde Spojené štáty vyvíjajú nové lietadlá, ale… oficiálne toto miesto až do roku 1994 vôbec neexistovalo, čo umožnilo vznik mnohých konšpiračných teórií.

K tým najznámejším patria tie, ktoré vychádzajú z údajného stroskotania mimozemského plavidla práve v tejto oblasti. Podľa niektorých záhadológov práve tu Spojené štáty študujú nielen mimozemšťanov, ale aj ich lode, pričom s ďalšími sa tu schádzajú. Iné teórie zase tvrdia, že ide o miesto, kde Američania v roku 1969 nafilmovali pristátie na Mesiaci.

 

Smrtiaci Olgoj chorchoj

Na dĺžku má vraj meter a pol a plazí sa pod nie príliš hrubou vrstvou piesku mongolskej púšte Gobi. Olgoj chorchoj. Bájny červ, ktorého meno sa Mongoli boja čo i len vysloviť. Skeptici tvrdia, že ide len o mocný nástroj šamanov, ktorí za pomoci bájnych historiek utužujú svoju moc. Iní by na jeho existenciu pokojne prisahali.

Olgoj chorchoj vraj vyzerá ako prerastená dážďovka a človeka alebo zviera dokáže zabiť i na vzdialenosť šiestich metrov. Ako? O tom sa záhadológovia dodnes dohadujú. Podľa jedných zabíja silným jedom, ktorý pľuje, iní sa prikláňajú k teórii elektrických výbojov. Po tomto bájnom tvorovi dlho pátrali uprostred nekonečnej Gobi i českí vedci, ale neúspešne.

S rovnakým výsledkom pátralo i množstvo dobrodruhov pred nimi. Aj keď má človek k dispozícii tie najmodernejšie prístroje, existujú na planéte miesta, ktorých podstata nám i s tou najdokonalejšou technikou uniká.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Okruh po Peru: Jazero Titicaca, tajomná planina Nazca, Sväté údolie… Okruh po bájnej krajine Inkov s posvätným Machu Picchu a poznávaním indiánskeho života na rákosových ostrovoch vám predstaví aj iné životné hodnoty.
  • USA - mestá a príroda západu: Spoznajte ikony Ameriky: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas. Pridajte Grand Canyon a ďalšie skvosty prírody amerického juhozápadu, vrátane Údolia smrti a lesných katedrál v NP Sequoia.
  • Čína - Mongolsko: Dve úplne rozdielne krajiny. Zážitky z uponáhľaného Pekingu sa budú miešať s pokojnou atmosférou Ulanbátaru a životom v jurtách v mongolskej stepi.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa