Najzaujímavejšie filmové lokality

2013-02-27 16:00:00 |   |    | 

Aj vy ste si už neraz pri sledovaní filmu povedali, že tie krásne scenérie raz musíte vidieť na vlastné oči? Obujte si túlavé topánky a vyrazte s nami po stopách filmárov na tie najkrajšie miesta planéty, ktoré ste mohli vidieť v známych snímkach.



Mesto bohov, Brazília

Na štyroch Oscarov nominovaná snímka Mesto bohov realistickým spôsobom priblížila drogové príbehy z nebezpečného slumu Cidade de Deus. Deti ulice a brutalita miestneho života tvorili filmárom prirodzenú kulisu. Kvôli bezpečnosti štábu síce natáčanie prebiehalo v pokojnejšej štvrti Ria de Janeira, ak však máte dosť odvahy, miestne turistické kancelárie vás prevedú aj samotným slumom, Mestom bohov.

 

Pláž, Thajsko

Keď Alex Garland písal román Pláž, určite mu ani nenapadlo, aké fantastické miesto nájdu filmári na vyobrazenie jeho tajomnej lagúny. Jedinečnú lokalitu objavili na thajskom ostrove Koh Phi Phi Leh, ktorý za vysokými skalnými útesmi ukrýva prekrásnu pláž Maya. Aj keď v skutočnosti zátoka nie je skalami celkom uzavretá, filmári scenériu digitálne upravili, aby zodpovedala predlohe. Štáb pláž kvôli vzbudeniu rajského dojmu mierne rozhŕňal, no cunami v roku 2004 ju vrátilo do pôvodného stavu.

 

Mandolína kapitána Corelliho, Grécko

Malebná Kefalónia, jeden z ostrovov západného Grécka, sa stala dejiskom príbehu lásky talianskeho okupanta a krásnej dcéry miestneho lekára. Dej bol zasadený do romantickej kaskádovitej dedinky Sami a taliansky vojenský tábor filmári vytvorili na neďalekej pláži Antisamos. Turizmus v destinácii od vydania Mandolíny kapitána Corelliho v roku 2001 slávi zlaté časy. Otázkou však zostáva, či návalom zvedavcov nestráca miestna idylka čaro, aké bolo zobrazené vo filme.

 

Statočné srdce, Škótsko

Silný nacionalistický námet historického veľkofilmu podtrhli najmä exteriéry, v ktorých Mel Gibson svoje Statočné srdce natáčal. Uchvacujúca škótska vysočina zrkadliaca sa v nehybných hladinách lochov (jazier) a nekonečné trávnaté koberce glenov (údolí) dodávajú piatimi Oscarmi ovenčenej snímke nefalšovanú stredovekú atmosféru. Po stopách škótskeho hrdinu Williama Wallacea sa teda musíte vybrať v pevnej obuvi.

 

Tiger a drak, Čína

Krásy čínskej architektúry i prírody dokonale vynikajú v úspešnom filme Tiger a drak, ktorý svojím bojovým umením v roku 2000 doslova dobil svet. Veľkolepá púšť Gobi, dych berúci bambusový les v Anji i pompéznosť Letného paláca v meste Chengde, to všetko sa podarilo filmárom zachytiť pri natáčaní, ktoré prebiehalo naprieč celou Čínou. Aj to pomohlo z iba 17-miliónového rozpočtu dosiahnuť celosvetové tržby viac ako 213 miliónov dolárov.

 

Pán prsteňov, Nový Zéland

V rebríčku najvyhľadávanejších filmových miest bezpodmienečne nemôže chýbať Nový Zéland, krajina, ktorá sa stala domovom filmového Froda. Oscarový Pán prsteňov tu vznikal pod taktovkou Petra Jacksona v lokalitách, ktoré boli upravované už rok pred začiatkom natáčania. Zvlnené kopčeky Matamata sa zmenili na Hobitov a sopečná oblasť národného parku Tongariro zase na desivý Mordor, uprostred ktorého sa týči Mount Ruapehu, filmová Hora osudu.

 

Motocyklové denníky, Južná Amerika

Dobrodružná cesta mladého Che Guevaru naprieč juhoamerickým kontinentom je skutočnou výzvou. Aby ste na vlastnej koži zažili Motocyklové denníky, musíte prejsť 8 tisíc kilometrov. Na západ od Buenos Aires cez celú Argentínu do Čile, pozdĺž Ánd až k peruánskemu Machu Picchu a odtiaľ priamo na venezuelské pobrežie. Ak chcete spoznať skutočnú Južnú Ameriku, ako sa o to pokúšal aj Gael Garcia Bernal v hlavnej role, inšpirujte sa práve týmto scenárom.

 

Zdroj/autor: tripbase.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.6/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa