Najzaujímavejšie mestá duchov

2012-09-09 14:00:00 |   |    | 

Na prvý pohľad sú prázdne, smutné a desivé, no každé z nich má svoju minulosť. V každom žili ich obyvatelia svoje životy. Spokojne i ťažké. Tu sa rodili, prežívali svoje detstvo, prvé lásky i bohužiaľ ťažké osudy...



Kolmanskop, Namíbia

Kolmanskop, takzvané mesto duchov na južnom pobreží Namíbie, nesie meno po cestovateľovi Johnovi Colemanovi. Je vzdialené len niekoľko kilometrov od prístavu Lüderitz. Okolo roku 1908 ľudia obývajúci mesto Lüderitz odišli na púšť kvôli veľkým náleziskám diamantov. Do dvoch rokov bolo vystavané nové mesto so školou, obytnými zónami a obchodmi. Avšak krátko po poklese diamantového predaja ostalo mesto len pustatinou. Je opustené už takmer 65 rokov. Púštne duny začali devastovať domy, školy, skrátka všetko, čo tam ostalo. Kolmanskop preslávil film The King is Alive, ktorý bol natáčaný v roku 2000 a taktiež prvé natáčanie BBC (Wonders of the Universe).

 

Sanzhi, Taiwan

Nepochybne jedno z najzaujímavejších miest je Sanzhi v Taiwane. Dôvod výstavby bol jednoduchý, mesto malo slúžiť ako luxusný dovolenkový rezort. Po početných smrteľných dopravných nehodách bola výstavba pozastavená. Sanzhi je kombináciou nedostatku finančných prostriedkov a neochoty ľudí investovať. Povesti naznačujú, že mesto je plné duchov.

 

Balestrino, Taliansko

Vznik mesta Balestrino v Taliansku sa datuje okolo 11. storočia. Mesto v roku 1887 postihlo veľké zemetrasenie. Mnoho z vtedajších 800 obyvateľov toto zemetrasenie neprežilo. Veľké zemetrasenia sa opakovali a opakovali. Po pár rokoch sa tí šťastnejší, ktorí zemetrasenia prežili, rozhodli odsťahovať. V priebehu šesťdesiatich rokov ho opustili všetci obyvatelia a od roku 1953 v Balestrine nikto oficiálne nebýva.

 

Gunkanjima, Japonsko

Ostrov Gunkanjima je jedným z 505 neobývaných ostrovov v Nagasaki v Japonsku. Od samotného mesta Nagasaki je vzdialené len niečo vyše 15 kilometrov. Bol známy pre svoje uhoľné bane a ich prevádzky počas industrializácie Japonska. Spoločnosť Mitsubishi kúpila ostrov v roku 1890 a začala projekt, ktorého cieľom bolo získavanie uhlia z podmorských hlbín. V roku 1916 bola postavená prvá deväťposchodová budova. Počet budov sa zvyšoval.

Boli stavané systémom, ktorý mal chrániť pracovníkov pred tajfúnmi. O tri roky neskôr dosiahla hustota obyvateľstva 824 obyvateľov na hektár. Podľa juhokórejskej komisie sa na ostrove nachádzalo 500 Kórejcov, ktorí boli nútení pracovať v rokoch 1939 a 1945, teda počas druhej svetovej vojny. Keďže filmári sa nezastavia pred ničím, nakrútili tu v roku 2003 film Battle Royale II a odohráva sa tu aj populárna ázijská vražedná videohra Killer7.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa