Najzaujímavejšie mestá duchov (2)

2012-09-23 10:00:00 |   |    | 

Na prvý pohľad sú prázdne, smutné a desivé, no každé z nich má svoju minulosť. V každom žili ich obyvatelia svoje životy. Spokojne i ťažké. Tu sa rodili, prežívali svoje detstvo, prvé lásky i bohužiaľ ťažké osudy...



Katoli World, Taiwan

Katoli World v Taiwane bol zábavným parkom plným kolotočov a práve vďaka nim pôsobí omnoho depresívnejšie ako ktorékoľvek iné. Dňa 21. septembra 1990 v okolí zábavného parku vypuklo zemetrasenie. Vyžiadalo si životy tisícky ľudí. Dnes je Katoli len zarastené miesto plné hojdačiek, bábik, klaunov a podobne. Miesto ako stvorené pre horor! Avšak aj napriek tomu poslúžilo ako námet na rozprávku - Cesta do fantázie.

 

Oradour-sur-Glan, Francúzsko

Dedinka Oradour-sur-Glan vo Francúzsku je mestom nevýslovnej hrôzy. Je to francúzska obec, ležiaca v regióne Limousin. V roku 2007 tu žilo 2 205 ľudí. Počas druhej svetovej vojny bolo 642 obyvateľov zmasakrovaných nemeckými vojakmi ako trest za francúzsky odpor. Podľa pozostalých muži boli nahnaní do stodôl, kde ich nemeckí vojaci mučili strelami do nôh, aby tak  zomierali pomalšie a bolestnejšie. Podieľal sa na tom oddiel Waffen-SS. Trosky stodôl stoja dodnes ako pamätník mŕtvym a pripomienka udalostí, ktoré sa v ten deň  odohrali.

 

Kowloon, Hongkong

Mesto Kowloon bolo vystavané v blízkosti mesta Hongkong počas britskej vlády. Jeho populácia rozkvitala po celé desaťročia. Ulice Kowloonu boli tak upchaté odpadkami, že niektoré ostali trvalo uzavreté. Bolo to mesto ópiových salónov a kokaínových brlohov. Vo veľkom tu prebiehal obchod s bielym mäsom. V roku 1993 bolo mesto zničené na základe rozhodnutia čínskej a britskej vlády.

 

Pripjať, Ukrajina

V roku 1986 vybuchla v Černobyli atómová elektráreň. Aký to malo dopad na vtedajších 50 tisíc obyvateľov, je vidno ešte aj dnes na ich potomkoch, ktorí sa rodia ťažko postihnutí a chorí. Ručičky dozimetrov vykazujú dodnes vysoké hodnoty. O výbuchu sa po pár dňoch dozvedel celý svet. Ľudia boli odtiaľ vysťahovaní do rozličných časti krajiny. Reaktor bol prikrytý nepriepustným betónom. Najpostihnutejšou časťou výbuchu bol tzv. červený les, ktorý po výbuchu sčervenal.

Napriek tomu v jeho okolí žijú ľudia a sú spokojní. Ani extrémne žiarenie nezabránilo ľuďom vracať sa do Pripjate a odnášať odtiaľ všetko, čo sa odniesť dalo. Dnes je tam vstup možný len s povolením a aj to len na vlastné riziko. O tomto meste bolo sfilmovaných niekoľko dokumentov, napr. White horse, The door, The dreagon of Pripjať. Najhorúcejšou novinkou je horor Chernobyles diares.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.6/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa