Ľad vo svojej najkrajšej podobe. Navštívte zimné festivaly preslávené ľadovými sochami

2016-01-08 12:00:00 |   |    | 

Možno zima nepatrí medzi najobľúbenejšie obdobie roka, no i tak prináša niečo nové. Máme viacej času a aj napriek chladu môžeme spoznávať nové miesta. Či už na Slovensku alebo vo svete, zimu si môžeme užiť. Sneh a ľad sú prekrásnym materiálom, ktorý šikovné ruky vedia vytvarovať do takmer nepredstaviteľných tvarov. To využívajú organizátori ľadových festivalov. Umelci dokážu ľad upraviť tak, že priláka pozornosť miliónov ľudí. Takéto festivaly sú čím - ďalej tým obľúbenejšie a práve prišiel ich čas. Kde nájdeme tie najkrajšie a najznámejšie?



 

Medzinárodný festival ľadových a snežných sôch v Harbine

 

Takmer na hraniciach s Ruskom leží čínske mesto Harbin, ktoré je svetovo preslávené práve týmto zimným festivalom. Rokmi sa vypracoval na najväčší na svete a schádzajú sa na ňom umelci z celého sveta. Festival je rozdelený do 5 sekcií, ktoré majú svoje osobité črty.

Tento rok sa oficiálne začal 5. januára a skončiť by sa mal približne o mesiac, no všetko záleží od počasia. Tejto oblasti sa vďaka ľadovému vetru zo Sibíri darí udržiavať si mrazivé počasie, a tak sa festival vždy o niečo predĺži. Tohtoročnou témou je Perla na korune z ľadu a snehu.

Počas príprav tu pracuje viac ako 10 tisíc ľudí, čo je však nič v porovnaní s množstvom ľudí, ktorí sem počas festivalu prichádzajú, aby si úchvatné diela pozrelo. Slovo naj celý festival vo svojej podstate dokonale opisuje. Ročne sem príde 10 až 15 miliónov ľudí, je tu najväčší priestor na tvorbu a vznikli tu aj najvyššie ľadové stavby. Doteraz bola najvyššia 46 metrová budova, no očakáva sa, že aj tento rekord bude čoskoro pokorený.

 

Snežný festival Sapporo

 

Aj mesto Sapporo sa nachádza dostatočne na severe, aby si udržalo vhodné podmienky na zimný festival tohto druhu. Šesťdesiatročná tradícia japonského festivalu sem tradične láka množstvo turistov. Na začiatku ste tu našli len 6 sôch postavených študentmi a 50 tisíc návštevníkov a v dnešných dňoch sú to už milióny.

Festival je rozdelený do troch oblastí a okrem tradičných sôch tu nájdete napríklad aj veľkú šmykľavku. Gro je umiestnené v centre mesta, kde možno nájsť až 300 sôch.

Ľadové sochy sa v tomto meste tento rok objavia 5. februára a celá krása potrvá len 7 dní. Počas nich bude centrum mesta plné sôch, ale aj interaktívnych ľadových zariadení. Šmykľavky a zimný adrenalín si návštevníci užijú dokonca až do 18. februára, kedy sa zavrie krytá časť Tsudome.

 

Zimný karneval v Quebecu

 

Ďalší zo svetoznámych zimných festivalov prebieha v kanadskom Quebecu. Kanada sa nám všetkých spája so zimou a túto svoju vlastnosť pretavila do prekrásneho zimného programu v uliciach mesta. Tunajší karneval je už bližšie tým našim a hlavnou zábavou sú prehliadkypromenády. Za dňa i v noci tu pochodujú rôzne masky a spoločnosti, ktoré vedie maskot Bonhome.

Návštevníci si tu doslova vychutnávajú život. V tomto čase sa usporadúvajú večierky a zábavy, ktoré nemajú konca. Veľkou udalosťou je maškarný bál v miestnom zámočku prerobenom na honosný hotel. Prebiehajú aj zaujímavé súťaže, prehliadky, športové podujatia (hokej, psie záprahy, kajakovanie a iné) a dokonca aj verejné posedenia pri dobrom jedle.

Tento rok festival prebehne od 29. do 31. januára a organizátori opäť očakávajú mnoho návštevníkov, ktorí sa prídu zabaviť radovánkami v chlade.

Zdroj/autor: .icefestivalharbin.com, snowfes.com/, carnaval.qc.ca, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa