Plavba po Škandinávii: Päť najkrajších prístavov v severnej Európe

2017-08-18 00:00:00 |   |    | 

Plaviť sa po mori, sem tam niekde zakotviť a preskúmať zaujímavosti vybraného miesta. Páčila by sa vám taká dovolenka, ale zároveň ju nechcete tráviť v teplých krajoch? Zvoľte si plavbu po severnej Európe a spoznajte jej hrdosť i drsnú krásu!



 

Zatiaľ čo jedni by južné krajiny nevymenili za nič na svete, pre druhých je sever Európy jediným mysliteľným cieľom, keď príde na plánovanie dovolenky. Severná časť nášho kontinentu má nádhernú a špecifickú prírodu – všetky tie fjordy, masívy a more vás nenechajú v pokoji. Zároveň sú tu tiež nádherné severské mestá, ktoré sa zas hrdia typickou architektúrou. Zavítajme teraz spoločne do siedmich najkrajších prístavov na severe a presvedčme sa o tom!

 

Štokholm (Švédsko)

Kde inde začať než vo švédskej metropole? Toto mesto si získava obdiv turistov zo všetkých kútov sveta, ale vzhľadom na to, že vy sa plavíte na výletnej lodi, nemusíte urobiť ani krok, aby ste pochopili, že tu je skutočne krásne. Už pri príchode do prístavu sa totiž môžete tešiť na očarujúce miesta v blízkosti. Privítajú vás moderné budovy, ktoré ku každému prístavu patria. Len kúsok za nimi však začína Štokholm so všetkými svojimi zvodmi.

Do Starého Mesta je to z prístavu asi päť kilometrov, ktoré rozhodne nebudete ľutovať, či už ich prejdete pešo alebo sa rozhodnete zviezť sa hromadnou dopravou či taxíkom. Srdce Štokholmu sa pred vami ihneď otvorí a ponúkne vám pohľad na krásne kostoly, na Kráľovský palác alebo námestie s tradičnými kupeckými domami. Veríme, že Štokholm si vás počas niekoľkých okamihov získa.

 

Alesund (Nórsko)

Podobné, avšak o niečo väčšie a rozmanitejšie je mesto Alesund. Pri vplávaní do prístavu vidíte staršie a veľmi dobre udržiavané domy i moderné stavby, ktoré však nepôsobia nijako rušivo. Na promenáde pozdĺž brehu sa mihajú cyklisti i chodci. Hoci je mesto počtom obyvateľov veľké ako bežné slovenské okresné mesto, panuje tu vcelku rodinná atmosféra. A napriek tomu, že sme na severe, je táto atmosféra veľmi hrejivá.

Na Alesunde je nesmierne zvláštne to, že sa rozprestiera na troch ostrovoch prepojených mostmi. Zároveň je mesto v dokonalom splynutí s prírodou, takže to, že ste v centre, neznamená, že by ste o chvíľu nemohli stáť v lone prírody, šliapať cez hory alebo sa kochať vodnou hladinou medzi nimi. Tu si Škandináviu kdekto zamiluje.

 

Geiranger (Nórsko)

Pamätáte, ako sme pri Flam písali, že sa v ňom ľudia cítia ako v rozprávke? O Geirangeri, prístavnom mestečku, ktoré je súčasťou Geirangerfjordu, to platí minimálne dvojnásobne. Geiranger patrí k tým najfotogenickejším miestam v celom Nórsku a nie je milovníka Škandinávie, ktorý by odtiaľto nemal fotografiu – buď z údolia, alebo z vyhliadky nad fjordom.

Ku krásnemu mestečku Geiranger sa doplavíte fjordom, ktorý si vás svojou drsnou krásou dokonale podmaní. Hneď ako sa vylodíte, rozhodne sa prejdite a pozrite sa na tradičný severský kostolík, prípadne – pokiaľ vám to čas dovolí – vyšplhajte sa vyššie a vychutnajte si pohľad na fjord zhora.

Vydajte sa na dobrodružnú cestu za objavovaním krásy severskej krajiny (objevování krásy severské krajiny) na palube luxusnej zaoceánskej lode. Zážitok, ktorý si budete pamätať po celý váš život.

 

Helsingborg (Švédsko)

A sme späť vo Švédsku. Konkrétne v jeho juhozápadnej časti, pri severnom ústí prielivu Öresund. Jedno z najstarších miest krajiny ponúka pohľad na krásne staré budovy, príkladom za všetky môže byť radnica s nádhernými vežami. Preto neváhajte a prejdite sa nielen po prístave, kde sa nachádzajú moderné budovy často fungujúce ako logistické body.

Okrem radnice sa nezabudnite pozrieť tiež na vežu Kärnan, pozostatok stredovekého hradu, na námestí Stortorget a hrazdené domy zo 17. a 18. storočia v ulici Norra Storgatan. I samotná prechádzka po nábreží je pekný zážitok.

 

Helsinki (Fínsko)

K najkrajším prístavom a prístavným mestám v severnej Európe bez okolkov zaradíme i fínsku metropolu Helsinki. Privíta vás empírová architektúra, a pokiaľ sa vydáte z prístavu hlbšie do centra, vychutnáte si fascinujúci pohľad na príjemne vyzerajúci empír, neorenesanciu a neoklasicizmus. Tunajšie staršie budovy pôsobia veľmi vznešeným dojmom, rozhodne tu však nájdete i moderné domy.

V Helsinkách sa rozhodne musíte pozrieť na pevnosť Suomelinna, katedrálu, Senátne námestie a na Starú tržnicu. Je tu naozaj veľké množstvo zaujímavých miest, výpočet týmto teda nekončí. Nebojte sa a vykročte z prístavu v ústrety báječnej atmosfére hlavného mesta Fínska!

 

Zdroj: Eso travel

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa