Neuveríte, že sú z ľadu: FOTO najväčšieho zimného festivalu na svete

2018-01-25 00:00:01 |   |    | 

Pre severovýchod Číny nie sú dlhé tuhé zimy ničím výnimočným. Preto sa práve tam, v desaťmiliónovom meste Harbin, koná najväčší medzinárodný festival sôch z ľadu a snehu. Napriek priemerným denným teplotám okolo dvanásť stupňov pod nulou si ich sem prichádza pozrieť obrovské množstvo zvedavcov z Číny aj zo zahraničia. Krehké umelecké diela budú totiž čoskoro minulosťou.



 

Od 5. januára do konca februára sa koná v čínskom meste Harbin najväčší ľadový festival na svete, tento rok už s poradovým číslom 34. Rozprestiera sa na ploche 800 tisíc metrov štvorcových, na ktorej môžu návštevníci obdivovať vyše 2000 sôch aj ľadovú podobu slávnych svetových stavieb a pamiatok. Tento rok patrí k najväčším atrakciám chrám smaragdového Budhu v thajskom Bangkoku a Červené námestie, symbol ruskej Moskvy.

Na príprave ľadových diel pracovalo podľa organizátorov festivalu takmer 10 000 ľudí, materiál na stavbu (celkovo 180 000 metrov kubických ľadu) pochádza z neďalekej rieky Songhua. Okrem monumentálnych stavieb či dokonalých umeleckých diel tu z nich vytvorili aj zábavné „ľadové ihrisko“. Návštevníci môžu chodiť po ľadových schodoch, prechádzať ľadovými tunelmi alebo sa spúšťať po ľadových šmykľavkách.

Okrem toho si tu deti aj dospelí môžu zahrať ľadový hokej, korčuľovať sa a dokonca si tiež zaplávať v ľadovej vode. Desať až pätnásť miliónov návštevníkov sem však každý rok prichádza najmä kvôli nádherne osvetleným ľadovým dielam.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA / Chinatopix Via AP
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa