Toto musíte vidieť: Filmové scény ožívajú vďaka nadšenej cestovateľke

2018-02-27 00:00:01 |   |    | 

Každého z nás vedú k cestovaniu iné pohnútky. Pokiaľ patríte medzi filmových fanúšikov, istotne vás osloví tento zaujímavý projekt. Nemka Andrea David cestuje po svete a naživo spoznáva rôzne lokality, kde sa natáčali kultové scény. Takto sa vybrala napríklad po stopách Hviezdnych vojen alebo navštívila rezort, kde sa nakrúcal legendárny Hriešny tanec.



 

 

Inšpirovala ju diplomová práca

Andrea David pôvodne študovala manažment turizmu na univerzite v Mníchove. Ako tému svojej diplomovej práce si vybrala dopad kinematografie na turizmus. Zaujímalo ju, akým spôsobom dokážu zmeniť slávne filmové lokality popularitu niektorých miest. Chcela vedieť, či sa tam aj po rokoch vracajú fanúšikovia jednotlivých diel a či to má pozitívny dopad na príjmy prameniace z turizmu. Na jej prekvapenie sa dozvedela, že niektoré kultové filmy dokážu prilákať fanúšikov aj desiatky rokov po ich vzniku. Ľudia radi cestujú na miesta, kde sa môžu vydať po krokoch svojich hrdinov. Zároveň si naplánujú dlhšiu dovolenku v novej zaujímavej krajine a vďaka tomu tam minú viac peňazí. To Andreu motivovalo natoľko, že sa aj ona vydala na svoje prvé cesty po stopách obľúbených filmov alebo seriálov.

 

Mix fantázie a reality

Svoje putovanie však chcela od začiatku nejako ozvláštniť. Preto sa rozhodla vybrať si vždy nejaké najzaujímavejšie scény, z ktorých si potom vytlačila fotografie. Keď už bola v cieli cesty, záber dokonale dopasovala do reálneho prostredia. Takýmto spôsobom chcela vytvoriť mix skutočnosti a fantázie, aby podčiarkla kontrast týchto miest s tým, čo vidíme na televíznych obrazovkách. Andrea priznáva, že fotografie sa časom stali jej vynikajúcou pomôckou. Keď nevedela nájsť niektoré filmové lokality, ukázala ľuďom vytlačené zábery. Domáci ju už potom ľahšie navigovali na miesta, kde ich presne našla.

 

Virtuálna detektívka

Nemecká blogerka absolvuje väčšinu ciest na vlastnú päsť. Preto vždy potrebuje dobrú prípravu, aby nemusela už priamo na mieste blúdiť. Niekedy sa tak dostáva do úlohy virtuálnej detektívky. Na začiatku všetkého stojí nejaký zaujímavý film alebo seriál. Potom si ich pozrie ešte raz dôkladne, aby si vybrala zaujímavé scény, ktoré by vedela preniesť do reality. Keď ich už má hotové, začne pátranie po internete. Hľadá informácie o miestach, kde nakrúcal štáb a potom ich začína porovnávať prostredníctvom služby Google Street View. Vždy sa snaží nájsť na jednom mieste čo najviac scén, ktoré by mohla vsadiť do reálneho prostredia, aby tak prišla s viacerými úlovkami.

 

Mestá ovplyvnené filmovými štábmi

Podľa tejto cestovateľky zanechávajú filmové štáby na jednotlivých miestach natáčania silnú pečať. Najmä ak ide o menšie a odľahlé mestá či dediny, ľudia o tom i po rokoch radi rozprávajú. Čiže ako bonus sa vždy dozviete nejaké zaujímavé historky, ktoré sa nedostali na verejnosť. Pokiaľ boli filmy naozaj slávne, putuje tam kvôli nim veľa fanúšikov. Vtedy je takéto cestovanie podstatne jednoduchšie. Na jednotlivých miestach nájdete informačné tabule, ktoré vás jasne navedú do vášho cieľa. Takýto vplyv badať aj na podnikoch nazvaných podľa filmovej predlohy alebo suveníroch, ktoré pripomínajú hlavných hrdinov a kúpite si ich tam aj niekoľko rokov po nakrúcaní.

 

Zo záľuby zamestnanie

Blog bol najskôr pre Andreu David iba záľubou. Na sociálnych sieťach zverejňovala fotografie z jednotlivých lokalít a popri tom začala písať sprievodcov pre iných cestovateľov s rovnakými záujmami. Časom získala toľko fanúšikov, že sa mohla začať takýmto spôsobom živiť. Andreu na jej práci najviac baví, že sa vďaka nej zoznamuje stále s novými ľuďmi, ktorí sú rovnako nadšení pre tento typ cestovania. Vzájomne si potom vymieňajú informácie o ich putovaní a jeden druhému výrazne zjednodušujú ďalšie pátranie. Keď už boli jej blogy dostatočne populárne, snažila sa ich zároveň využiť na spropagovanie menej známych nemeckých filmov. Takto nalákala cestovateľov aj do svojej rodnej krajiny.

 

Andreine srdcovky

Najviac popularity získali fotografie, ktoré blogerka vytvorila v rezorte, kde kedysi vznikal Hriešny tanec. Dnes je to už opustené miesto, vďaka čomu jej výlet nabral úplne iný rozmer. Andrea je aj veľkou fanúšičkou seriálu Hry o tróny. Vďaka tomu sa vybrala na výlety do Severného Írska, Chorvátska a na Island. Zmapovala tiež niektoré lokality z Hviezdnych vojen a z Jamesa Bonda, ktoré patria medzi jej ďalšie srdcovky. Všetky tieto miesta a filmy má abecedne zoradené na svojom blogu. Vďaka tomu nemusíte ísť vždy len po stopách konkrétnej scény, ale môžete si pozrieť napríklad všetky zaujímavosti, ktoré sa nakrúcali v Berlíne.

 

Tour vo vybraných lokalitách

Ak sa vám páči nápad tejto blogerky, ale nemáte dostatok odvahy cestovať na vlastnú päsť, môžete sa spoľahnúť na miestnych tour operátorov. Napríklad v Írsku máte možnosť objednať si tour po miestach, kde sa točili Hry o tróny alebo romantický film P.S. Milujem ťa. V Londýne vás zase prevedú po lokalitách, kde sa odohrávali jednotlivé diely Harryho Pottera. V závislosti od konkrétneho diela máte k dispozícii buď kratšie pešie prehliadky, alebo dlhšie autobusové výlety, ktoré vám ukážu viacero miest.

 

Zdroj: Instagram / Andrea David (@filmtourismus)

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa