Toto len tak nezažijete: Najbizarnejšie príbehy z komerčných letov

2018-03-20 00:00:01 |   |    | 

Podľa predpokladov Medzinárodného združenia leteckých dopravcov (IATA) by mali v roku 2018 leteckú dopravu využiť približne 4 miliardy ľudí. Tí vo vzduchu neraz zažijú aj veľmi zaujímavé situácie. Často čítame o vášnivých párikoch, ktorým nevadí nedostatok súkromia, alebo o tom, ako ostatných trápia pasažieri s horšími hygienickými návykmi. Na palube lietadiel sa však toho deje oveľa viac.



 

DO LIETADLA BEZ LEGÍN

S leteckou spoločnosťou United Airlines sa spája viacero škandálov. Ten najznámejší sa odohral v apríli 2017, keď násilím vyviedli z lietadla pasažiera, ktorého predtým pre preplnenosť letu vylúčili z prepravy. Len o pár dní skôr sa na aerolinky zniesla ostrá kritika z iného dôvodu - nechceli na palubu vpustiť dievčatá oblečené v obtiahnutých legínach. Pracovník spoločnosti ich pri nástupnej brány "nútil", aby sa prezliekli, alebo si obliekli cez legíny šaty. Jedno z dievčat malo pritom iba desať rokov. Napokon pustil do lietadla len tri z nich, ktoré si cez odev obliekli šaty, zvyšným dvom v odlete zabránil. United Airlines sa obhajovali, že dievčatá cestovali na letenku určenú pre zamestnancov United Airlines, ich rodinných príslušníkov a ich hostí, u ktorej je predpísaný štýl oblečenia (dress code) reprezentujúci túto leteckú spoločnosť.

 

LETUŠKA ZA KORMIDLOM

Ešte v októbri 2016 došlo ku kurióznej situácii aj v Nemecku. Kopilot lietadla typu Boeing 737-800 začal po návšteve toalety nadránom náhle pociťovať závrat a zníženie krvného tlaku. Jeho miesto preto zaujala letuška, ktorá pomohla hlavnému pilotovi počas pristávania. Ako uviedol Jan Hillrichs, hovorca spoločnosti TUIfly so sídlom v Hannoveri, "niečo také sa stáva extrémne zriedkavo a bezpečnosť nebola nijako narušená."

 

PASAŽIER NA KRÍDLE

V januári istý pasažier leteckej spoločnosti Ryanair mimoriadne prekvapil spolucestujúcich. Asi 30 minút po pristátí lietadla v meste Malaga na juhu Španielska  (kam stroj priletel z londýnskeho letiska Stansted, kde mal jeho štart takisto meškanie) ho čakanie prestalo baviť. Využil teda núdzový východ, vyložil si batožinu a vyskočil na krídlo stroja. Muž, údajne Poliak-päťdesiatnik, určitý čas sedel na krídle, potom ho prehovorili, aby sa vrátil do lietadla. Medzitým zavolali letiskovú políciu, ktorá muža začala vyšetrovať za narušenie bezpečnosti.

 

POVERČIVÁ STARENKA

Let spoločnosti China Southern Airlines zo Šanghaja do Kantonu mal päťhodinové meškanie, ktoré zavinila staršia pasažierka, keď pri nastupovaní hodila do motora za hrsť mincí. Ako uviedla pri vypočúvaní na letisku, hodila ich tam pre šťastie. Políciu na potenciálne riziko upozornil jej spolupasažier, ktorý si ju všimol. Všetkých 150 pasažierov museli evakuovať, zatiaľ čo tím technikov spoločnosti musel vykonať komplexnú inšpekciu motorov.

 

PÔRODY VO VZDUCHU

Lietadlo spoločnosti Lufthansa smerujúce v júli 2017 z kolumbijskej Bogoty do nemeckého Frankfurtu vzlietlo so 191 pasažiermi na palube, pristálo však so 192. Jedna cestujúca totiž počas transatlantického letu porodila a pilot následne presmeroval stroj do britského Manchestru, aby tam matku s dieťaťom vysadil. Pri pôrode žene pomáhali traja lekári na palube.

Podobná situácia sa zopakovala na opačnom konci Zeme aj v decembri. Pakistanka cestovala s manželom do Saudskej Arábie, aby vykonali rituál umra, ktorý zahŕňa púte do miest Mekka a Medina. Počas letu však predčasne porodila dievčatko, pri čom jej pomáhali pracovníci aerolínií a hostesky. Dieťa zabalili do diek, ktorými sa prikrývajú pasažieri, a aerolínie venovali matke čokolády a kyticu kvetov.

 

V NESPRÁVNOM LIETADLE

V decembri 2017 sa stala aj iná zaujímavosť. Lietadlo smerujúce do japonského Tokia sa po osemhodinovom lete vrátilo do amerického Los Angeles, keď posádka zistila, že jeden z pasažierov nastúpil do nesprávneho lietadla. Letecká spoločnosť All Nippon Airways uviedla, že pilot sa rozhodol vrátiť v súlade s bezpečnostnými predpismi týchto aerolínií. Na palube bola modelka Chrissy Teigenová a o udalostiach počas letu informovala na Twitteri. Napríklad sa pozastavovala nad tým, prečo sa lietadlo otáča až štyri hodiny po štarte.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa