Zabudnite na nudné fasády: V týchto mestách zdobí ulice parádne umenie

2020-01-19 00:00:01 |   |    | 

Street art maľby sa stali populárnym druhom novodobého umenia. Skrášľujú všedné časti miest a často im dodávajú nov rozmer. Jedným z najznámejších umelcov tohto druhu je Angličan Banksy, ktorého maľby sa už stali legendárnymi. Dodnes tají svoju identitu, čím jeho práce získavajú na zaujímavosti a ľudia za nimi často precestujú stovky kilometrov.



 

Praha, Česká republika

I keď v Prahe možno nenájdete až toľko nástenných malieb ako v iných mestách, predsa len sa tam nachádzajú veľmi zaujímavé práce. Najznámejšia je Lennonova stena, ktorá vznikla ešte v šesťdesiatych rokoch. Fanúšikovia si nápismi a kresbami takýmto spôsobom spomínali na lídra skupiny The Beatles. Počas komunizmu im ju niekoľkokrát premaľovali zelenou farbou, ale vytrvalci pokračovali so svojimi odkazmi ďalej, vďaka čomu je múr v súčasnosti významnou pamiatkou. K ďalším zaujímavostiam patrí napríklad stena venovaná Bohumilovi Hrabalovi alebo viaceré maľby okolo Žižkova. V tomto roku pripravili predstavitelia mesta zaujímavú akciu. Niekoľko populárnych budov pokryli plachtami s kresbami street art umelcov, aby tak upozornili na ich prácu a ukázali, že aj takto vyzerá moderné umenie.

 

Berlín, Nemecko

Začiatky street art umenia môžeme v Berlíne datovať ešte do čias studenej vojny. Vtedy na tieto účely využívali steny Berlínskeho múru, ktoré často zdobili provokatívnymi odkazmi alebo symbolickými maľbami. Viaceré z nich sú teraz súčasťou výstavy, ktorá dokumentuje túto neľahkú éru. Metropola Nemecka je známa svojimi rozmanitými štvrťami, ktoré odrážajú rôzne typy kultúr. To sa premietlo aj do pouličných malieb, ktoré získali väčšiu pestrosť. Často sa vďaka nimi nudné miesta zmenia na niečo výnimočné. Z hľadiska toho sú najzaujímavejšími lokalitami v Berlíne štvrte Kreuzberg a Friedrichshain.

 

New York, USA

Jedným z kultových miest medzi milovníkmi pouličného umenia je nepochybne New York. Najmä v častiach Brooklyn a Harlem, kde neustále pribúdajú nejaké nové maľby, nájdete skutočne vydarené kúsky. Zaujímavou ukážkou street artu sú pletené obrazy alebo sochy. Táto technika pochádza z Ameriky a používa sa pri nej rôznofarebná bavlna. Jedným zo spôsobov prevedenia je uštrikovanie návlekov na rôzne pouličné predmety ako napríklad hydrant, lampa alebo smetný kôš. Pri tom druhom sa zas využívajú drôtené ploty, kde sa medzi očkami vytvorí farebný obraz alebo nejaký odkaz, ktorý má upozorniť na aktuálny spoločenský problém.

 

Hongkong

Cestovatelia obľubujú street art i kvôli tomu, že sa s ním dostanú do bližšieho kontaktu, nerušia ich preplnené galérie a navyše si odtiaľ odnesú aj mnoho pekných fotografií. Práve z posledného dôvodu sa stal Hongkong rajom milovníkov selfie. Jedna z najznámejších malieb sa nachádza v blízkosti ulice Hollywood a sú na nej zvečnené pestrofarebné budovy. Táto lokalita je zároveň najfotografovanejšia z celého mesta. Veľmi zaujímavý je tiež exteriér hotela Madera Hollywood, kde sa nachádzajú kresby viacerých filmových ikon. Artlane zase prezývajú „paletou umenia“, pretože umelci tam vyzdobili fasády všetkých domov v tejto štvrti. Na viacerých z nich zobrazujú nezvyčajným spôsobom bežné situácie zo života.

 

Bristol, Anglicko

Písal sa rok 1974 a v Bristole sa narodila jedna z najväčších legiend street artu. Rodné mesto Banksyho mu poslúžilo na vycibrenie jeho maliarskych pokusov. V osemdesiatych rokoch sa na stenách tunajších budov objavili prvotiny, ktoré spestrili miestne štvrte. Môžete si tam pozrieť napríklad medvedíka útočiaceho na policajtov, pascu s ružou, alebo nahého milenca visiaceho na rímse, zatiaľ čo ho podvedený manžel vyzerá v okolí. Na internete nájdete viacero zoznamov, ktoré vás prevedú po všetkých Banksyho výnimočných prácach, ale môžete sa tiež vybrať na oficiálnu tour, na ktorej sa dozviete aj zaujímavosti z jeho práce alebo drobnosti, ktoré vieme o jeho živote.

 

Paríž, Francúzsko

Metropola Francúzska neustále láka známe mená street artového umenia z celého sveta. Atmosféra historického centra je priam stvorená na to, aby prostredníctvom svojich malieb poslali ostatným dôležité posolstvá. Vďaka tomu tam už svoje výtvory predviedli viaceré hviezdy, napríklad aj Jef Aérosol, ktorý často maľuje podobizne slávnych ľudí. Pri kostole Panny Márie, ktorý sa nachádza na námestí Stravinsky, zdobí jednu z blízkych budov nadrozmerná tvár, ktorá má pred perami uložený prst a naznačuje tak, aby sa všetci prítomní stíšili. V parížskych uliciach nájdete tiež jednu z posledných Banksyho prác, na ktorej je zobrazené černošské dievčatko s farebným sprejom v ruke a pred ňou je hákový kríž prekrytý farebným vzorom.

 

Toronto, Kanada

Neďaleko centra mesta sa nachádza takmer kilometer dlhá ulica Graffiti Alley, ktorá je považovaná za street artovú mekku celej Kanady. Často tam svoju prácu prezentujú umelci z celého sveta, pretože takto sa ich maľby dostanú do povedomia odborníkov aj verejnosti. Mesto každoročne steny budov v tejto štvrti pretrie čiernou farbou, aby tak dali šancu ďalším skvelým umelcom, ktorí môžu prezentovať svoje diela nasledujúcich dvanásť mesiacov.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa