Slováci sa vrátili z Maldív: S týmto musíte pri cestovaní počas pandémie počítať

2021-03-26 12:01:00 |   |    | 

Dovolenka na Maldivách je snom mnohých ľudí. V uplynulých mesiacoch si ho viacerí splnili – aj preto, že prebiehajúca pandémia znížila ceny v exotických rezortoch ako nikdy predtým. Hoci momentálne sa cestovať do zahraničia s cieľom oddychu nedá, skôr či neskôr sa toto opatrenie uvoľní. S čím treba pri ceste do exotiky počítať, to nám prezradili naši čitatelia Monika a Tomáš, ktorí nedávno strávili desať dní na ostrove Sun Island.



 

Do exotiky manželia vycestovali spolu s dvomi deťmi a spriatelenou rodinou prostredníctvom českého sprostredkovateľa nemeckej cestovnej kancelárie. „Vybrali sme si ju kvôli nižším nákladom a tiež preto, že nám dokázali ponúknuť najvýhodnejšie letenky,“ vysvetľujú. Možností dopravy je totiž niekoľko. Slováci sa rozhodli pre let z Viedne do Male s prestupom v Dubaji a nakoniec ich ešte čakala preprava miestnymi aerolinkami na ostrov Maamigili a ďalej na ostrov Sun Island loďou.

Cena či počet prestupov však nie sú jedinými faktormi, ktoré treba brať v súčasnej dobe covidovej pri výbere leteckej spoločnosti do úvahy. Ako podotýka Monika, niektoré aerolinky napríklad nevyžadujú negatívny test. Letecká spoločnosť Emirates však pristupuje k bezpečnosti maximálne zodpovedne a potvrdenie bezinfekčnosti je nevyhnutné. Cestujúci ako aj posádka pritom aj napriek tomu musia mať počas celého letu s výnimkou jedenia nasadený respirátor.

Ponúkali tiež výborné poistenie. V prípade, že by niekto z nás neodletel z dôvodu ochorenia na Covid-19, aerolinky by nám vrátili peniaze za dovolenku v určitej výške. Tiež by nám v rámci poistenia uhradili náklady spojené s prípadnou karanténou na Maldivách,“ upozorňuje Tomáš na ďalší dôležitý faktor, ktorý treba pri plánovaní dovolenky zohľadňovať. „Jediný prípad, kedy by sme nedostali naše peniaze naspäť, je práve súčasná situácia, keď cestovanie zakázal štát. Aj v tom prípade sa ale dá dohodnúť na prebookovaní leteniek až o 12 mesiacov.“

Jednotlivé štáty majú v súčasnosti vlastné podmienky povolenia vstupu, preto si treba vždy aktuálne informácie preverovať. V prípade Maldív platí, že je potrebné predložiť negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín, a to aj v prípade, že ste zaočkovaní, alebo ste už Covid-19 prekonali. „Otestovať sa musia aj deti staršie ako jeden rok, takže s tým treba počítať časovo, ale aj finančne. Pri štvorčlennej rodine sa kvôli tomu dovolenka navýši asi o 400 eur,“ upozorňuje Monika.

Negatívny PCR test vyžadovali na každom letisku – ako pri check-ine, tak aj pri kontrole pasov. Maldivskí colníci okrem toho navyše overovali aj vstupný formulár, ktorý je potrebné vyplniť vopred na stránke https://imuga.immigration.gov.mv/. „Po prílete do Male kontrolovali každému turistovi QR kód, ktorý mu bol pridelený po registrácii,“ vysvetľuje Tomáš.

Na Maldivách platia prísne protipandemické opatrenia. „Dezinfekcia je k dispozícii na každom kroku a respirátory sme mali na tvári celý čas – až do príchodu do nášho bungalovu. V samotnom rezorte však platila povinnosť nosenia rúška len v spoločných priestoroch reštaurácie,“ spomína Slovák. Práve pri stravovaní je prispôsobenie pandémii najzjavnejšie. Turisti majú pridelený stôl a obsluhu, ktoré sa počas celého pobytu nemenia. Personál hostí navyše obsluhuje aj pri naberaní jedla. Všetci zamestnanci rezortu nosia nepretržite rúško a rukavice, väčšina z nich je zaočkovaných.

Dovolenkové zariadenia sú pripravené aj na situáciu, že by sa príznaky ochorenia objavili u niektorého z hostí. V takom prípade ho ihneď presunú do bungalovu v odľahlej časti ostrova, kde je pod neustálym dohľadom jedného zo zamestnancov. Ten stráži dodržiavanie prísnej karantény a pacientovi trikrát denne zabezpečuje stravu.

Všetci ostatní si však dovolenku môžu užiť naplno. „Ostrov Sun Island je rozľahlý a pláž pred našim bungalovom bývala v podstate prázdna,“ pochvaľuje si Monika. „Ak by som porovnala túto dovolenku s tými spred pandémie, rozdiel by bol hlavne v tej obsluhe. Aj ten bol pozitívny – páčilo sa mi, že nám personál nakladal jedlo na tanier. Posunulo to kultúru stravovania na vyššiu úroveň.

Čo sa týka návratu domov, tam už podmienky nie sú tak jednoznačné ako pri príjazde. „Nevedeli sme sa dopátrať, či potrebujeme mať negatívne testy aj na ceste späť,“ hovorí Tomáš. Nakoniec sa však rozhodli, že dospelí testovanie pre istotu absolvujú (Rakúsko ako cieľová krajina letu testovanie osôb mladších 10 rokov nevyžaduje).

Určite k tomu prispel aj fakt, že s testovaním nemali dovolenkári žiadne starosti, zabezpečil ho totiž priamo rezort, kde boli ubytovaní. Na test je nutné nahlásiť sa tri dni vopred a vykonáva sa v priestoroch ubytovacieho zariadenia deň pred odchodom. Krátko pred odhlásením z hotela potom dostanete výsledok.

Tomáš odporúča, aby ste opätovný test pred návratom domov radšej absolvovali, hoci ho MZVaEZ aj letecká spoločnosť iba odporúčajú (a nie je teda oficiálne povinný). Napokon - aj od Slovákov si ho pri check-ine v meste Male vypýtali. „My ako osoby tranzitujúce Rakúskom bez dlhšieho zastavenia test mať nemusíme. Ale kto by chcel v takejto situácii dokazovať svoju pravdu?,“ objasňuje situáciu Monika.

Okrem toho pripomína, že pred odchodom z Maldív je opätovne nutné urobiť registráciu na webovej stránke, tentokrát však v časti „Departure“ (Odjazd). Všetci prichádzajúci na Slovensko tiež musia prostredníctvom internetu vyplniť formulár eHranica. „Využili sme čas medzi letmi a zaregistrovali sa počas prestupu v Dubaji. Po prílete do Viedne sme už mali doručené štyri SMS správy od NCZI (Národné centrum zdravotníckych informácií) s ďalšími informáciami,“ vysvetľuje Slovenka.

Rodina musela po návrate dodržať povinnú karanténu a na 8. deň absolvovať PCR test, ktorý hradí štát. „Aj napriek všetkým opatreniam to bola pre nás zatiaľ najkrajšia dovolenka a veľmi nám pomohla načerpať energiu v tejto neľahkej dobe,“ uzatvára Monika s úsmevom.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív archív M. D.

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa