Bratislava sa konečne dočkala: Po 25 rokoch otvorili jednu z najvzácnejších budov

2020-09-22 00:00:00 |   |    | 

Konečne sme sa dočkali. Hlavné mesto otvorilo po 25 rokoch pre verejnosť národnú kultúrnu pamiatku a jednu z najfotografovanejších budov v historickom centre mesta - Lekáreň u Salvátora na Panskej ulici. Aktuálne v nej môžete vidieť výstavu starých fotografií, ktoré pripomínajú atmosféru týchto priestorov. Výstava má zároveň upriamiť pozornosť na to najcennejšie, čo sa okrem mobiliáru v interiéri i exteriéri bývalej lekárne nachádzalo.



 

Bratislavský magistrát sa dlhšie snažil vrátiť tento priestor verejnosti, s objektom však nemohlo voľne disponovať pre nevyriešené vlastnícke vzťahy. Problém sa podarilo tento rok v lete vyriešiť a hlavné mesto sa stalo výlučným vlastníkom objektu.

"Dom z roku 1904 je verejnosťou vnímaný ako ikonický objekt Bratislavy, a preto sa vedenie mesta rozhodlo sprístupniť priestor bývalej lekárne všetkým, ktorí majú radi čaro výnimočných priestorov," povedala hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová pre TASR.

Mobiliár lekárne vznikol v roku 1727, keď rehoľa jezuitov zriadila lekáreň vo svojej budove jezuitského kolégia na Kapitulskej ulici. Neskôr bola lekáreň presťahovaná aj s mobiliárom do Csákyho paláca na Panskej ulici, teda do objektu susediaceho so súčasným domom u Salvátora. Fungovala tam celé 19. storočie, až kým jej mobiliár neodkúpil začiatkom 20. storočia bratislavský mešťan Rudolf Adler.

Lekárnik si dal postaviť v roku 1904 firmou Kittler a Gratzl nájomný dom u Salvátora na Panskej ulici hneď vedľa Csákyho paláca a dal tam preniesť lekárenský nábytok. Priestor "oficíny", teda dielne, respektíve pracovnej miestnosti, dal lekárnik vydláždiť ozdobnou keramickou dlažbou, ktorá je zachovaná dodnes.

Lekáreň fungovala v Adlerovom dome od roku 1904 nepretržite počas monarchie, Československej republiky, Slovenského štátu a aj počas socializmu. Činnosť lekárne sa skončila v roku 1995 jej privatizáciu. Lekáreň sa spolu s mobiliárom dostala do rúk súkromného vlastníka, ktorý ho dal odviezť mimo Bratislavy.

Výstavu si môžu záujemcovia pozrieť do 31. októbra, a to každý deň okrem pondelka od 10.00 do 18.00 h. Vstup je bezplatný.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dano Veselský
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa