Stará Ľubovňa: Po obnove hradieb vznikne na hrade prvá archeologická expozícia

2023-09-07 14:00:00 |   |    | 

Na hrade Ľubovňa v utorok začali s obnovou severovýchodnej hradby. Cieľom projektu, na ktorý Ľubovnianske múzeum získalo dotáciu z Ministerstva kultúry SR a Prešovského samosprávneho kraja (PSK), je záchrana a prezentácia archeologickej lokality vojenských kasární zo 17. storočia, ktoré tam objavili pred 13 rokmi. Projektová manažérka múzea Otília Barlíková staveniska uviedla, že celková investícia je na úrovni viac ako 1,2 milióna eur.



 

"Prostriedky budú slúžiť na obnovu hradby, ktorá v roku 2010 spadla v dôsledku havarijného stavu. Vďaka tomu sa však odkryla veľmi významná archeologická lokalita vojenských kasární. V roku 2011 sme začali archeologický výskum, našli sme tu gombíky z uniforiem, strelivo, britvu či hraciu kocku. Keďže na hrade sa nenachádza žiadna archeologická expozícia, chceme tento priestor využiť práve na prezentáciu artefaktov a bežného života vojaka v 17. storočí," priblížila Barlíková. Okrem hradby sa v rámci projektu zrekonštruuje studňa a odvodní a asanuje sa tretie a štvrté nádvorie.

Zároveň sa vytvorí nový priestor aj pre sokoliarov, ktorí sú súčasťou hradného nádvoria už 17 rokov. Pavol Michal, riaditeľ školy v Štiavnických Baniach, s ktorou hrad spolupracuje, priblížil, že vznikne sokoliarsky dvor. Tam bude okrem iného prezentácia sokoliarstva spred 400 rokov. "Hrad je naším partnerom a rôzne historické aktivity pomáhajú aj pri vyučovaní na našej škole. Sokoliarske vystúpenia realizujeme na hrade od júna do augusta, väčšinou využívame šesť dravcov odchovaných v zajatí," dodal Michal.

Architektom plánovanej rekonštrukcie je projektant Pavol Paulíny, dôležité podľa neho je zachovať a používať tradičné materiály, ktoré pochádzajú z tohto miesta. "Ideálne treba vyniesť kamene, ktoré sa zrútili dole svahom, očistiť ich a použiť pri rekonštrukcii samotnej hradby. Okrem spadnutej hradby budú opravené aj koruny murív existujúcich hradieb a opraviť treba aj plášťové výpadky hradby, ktoré nie je vidieť," ozrejmil architekt.

Riaditeľ múzea Dalibor Mikulík upozornil, že za posledné dve dekády sa na hrade podarilo zrekonštruovať hlavnú hradnú vežu, renesančný, gotický palác i barokový palác, interiér hradnej kaplnky a hradné fortifikácie. "Predpokladám, že táto obnova je jedna z posledných väčších investícií. Je to však nekonečný príbeh, stále bude potrebná réžia a kapitálové výdavky, aby hrad ostal takýto krásny aj pre iné generácie," zdôraznil. Zriaďovateľom múzea je PSK, jeho predseda Milan Majerský verí, že po obnove hradby sa opäť o čosi zvýši návštevnosť hradu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa