Beckov je opäť atraktívnejší: V zrekonštruovanom západnom paláci otvorili nové expozície

2024-03-03 10:00:00 |   |    | 

Tri nové expozície na ploche viac ako 300 štvorcových metrov čakajú od soboty (2. 3.) návštevníkov hradu Beckov. Vznikli v novootvorených zrekonštruovaných priestoroch západného paláca hradu. Informoval o tom riaditeľ neziskovej organizácie Hrad Beckov Peter Pastier.



 

"Na hrade vznikli tri nové expozície. Prvá je venovaná obci Beckov a židovskej komunite, druhá vývoju hradu Beckov a tretia najvýznamnejšiemu vlastníkovi hradu Stiborovi zo Stiboríc a jeho rodine," priblížil Pastier.

V nových expozíciách sú podľa neho na Slovensku jedinečné prvky - hovoriace obrazy Stibora zo Stiboríc a Žigmunda Luxemburského či kukátkové steny, kde si návštevníci môžu hmatom vyskúšať napríklad predmety zo stredovekej kuchyne alebo stredovekého kúpeľa.

Prestavba západného paláca hradu Beckov bola financovaná z finančného mechanizmu EHP a Nórskych fondov, zo štátneho rozpočtu a z rozpočtu obce Beckov. Celkové náklady dosiahli viac ako 1,27 milióna eur a išlo o historicky druhú najvyššiu investíciu do obnovy hradu.

V ďalšom období chcú pokračovať v ďalších investíciách - zastrešení sakristie a sprístupnení poslednej miestnosti severného paláca a prachárne na dolnom nádvorí.

"V budúcom roku chceme získať veľký grant na zastrešenie a sprístupnenie ďalších dvoch nadzemných podlaží západného krídla severného paláca," zdôraznil Pastier.

Sezónu na hrade Beckov otvorili už na Valentína. Od soboty budú pre verejnosť prístupné aj nové expozície v západnom paláci, kam podľa Pastiera ľudská noha nevkročila viac ako 300 rokov.

Vlastníkom hradu Beckov je obec Beckov. Starosta Ernest Benko si od otvorenia nových expozícií sľubuje zvýšenie návštevnosti hradu a jeho propagáciu. Hrad je podľa neho symbolom obce, v minulom roku ho navštívilo viac ako 70.000 turistov.

Návštevnosť má od roku 2022 stúpajúcu tendenciu, starosta verí, že aj vďaka novým expozíciám sa vráti na predkovidovú úroveň. Zvýšený príjem zo vstupného investujú do ďalšej rekonštrukcie hradu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa