Havana

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Havana, Kuba



 

Oficiálny názov  Havana/ La Habama

Nič na svete sa Havane nevyrovná. Čaro španielskej koloniálnej architektúry Starého  mesta (Habama Vieja) a zaujímavá opustenosť Havana Centro sú jedinečné. Mesto lojálnych pozostalých komunizmu a majstrovských muzikantov energicky pulzuje synkopovým rytmom rumby. Pre histórie chtivých je tu neustále žijúca  Havana – Vieja sponzorovaná UNESCO. Na ostatných čakajú slnkom zaliate pláže Playas del Este...

 

DOPRAVA

Po Starom meste (Havana Vieja) je najlepšie ísť pešo. Pri cestách do ostatných mestských častí je potrebné použiť taxík. Po meste jazdí mnoho oficiálnych turistických taxíkov.

Taxíky stoja skoro pred každým hlavným turistickým hotelom, popri oboch autobusových staniciach, a na rôznych mestských uzloch, ako je Parque Central a Parque de la Fraternidad. V Havane nie ste nikdy ďaleko od taxíka.

Najbežnejšími typmi sú žlté vozidlá Cubataxi. S nápisom taxi tu premávajú aj Lady, staré americké autá, alebo moderné Toyoty.

Cenu za dopravu si vždy dohodnite vopred. Najlacnejšie, oficiálne taxíky účtujú okolo 1 CUC (konvertibilné peso) ako štartovné a potom 0,50 CUC za každý kilometer. Pomaly sa rozširuje aj sieť súkromných taxislužieb, s ktorými je väčšia šanca na zjednanie nižšej ceny. Sú to zväčša staršie žlté, alebo čierne Lady.

Zdieľané taxíky (zvyčajne staré americké autá) sa pohybujú na niekoľkých zavedených trasách po meste a určujú si ceny v domácej mene.

Dvojmiestne bicyklové taxi vás dopravia kdekoľvek v rámci Centro Habana za cenu 1 CUC za krátky, alebo 2 CUC za dlhší výlet, ak budete vyjednávať. Je to trochu vyššia cena ako by zaplatil Kubánec, ale môže to byť zábava.

Autobusy nie sú pre turistov práve ľahkou hádankou. Linky sú preplnené a neexistujú žiadne ľahko dostupné trasy ciest a časových plánov. Najlepším spôsobom ako sa nestratiť, je požiadať miestnych o pomoc ohľadom autobusových zástavok, trás a časového rozvrhu. Najfrekventovanejšia zástavka je pri Parque de la Fraternidad. Do väčšiny  autobusov sa nastupuje vpredu, aj keď niektoré majú stále nástup v zadnej časti. Niektoré majú samostatné rady pre tých, ktorí chcú sedieť (sendado) a iné pre tých, ktorí chcú stáť (parado).

Šikovný turistický autobus Habana Bus Tour premáva na dvoch trasách: T1 a T3. Hlavná zastávka je v hoteli Parque Central. Toto je prvá zástavka linky T1, ktorá začína pri Habana Vieja, pokračuje cez Centro Habana, Malecón, Calle 23 a Plaza de la Revolución a končí pri La Cecilia; aj linky T3, ktorá smeruje na Centro Habana do Playas del Este.

Na prenájom auta v tomto meste nie je veľa dôvodov, aj keď to môže byť zaujímavý zážitok. Havana má mnoho jednosmerných ciest, ktoré sú označené zle umiestnenými modrými šípkami, je tam slabá premávka, a aplikácia Google mapy tiež neposkytuje spoľahlivé informácie o miestnych cestách. Nájdete tu veľa kancelárií, kde prenajímajú autá, napríklad na letisku Aeropuerto Internacional José Martí nájdete všetky spoločnosti, pobočky majú v každom trojhviezdičkovom (alebo vyššom) hoteli. Ceny sa líšia v závislosti od modelu auta, doby prenájmu a sezóny. Čerpacie stanice sú otvorené 24 hodín denne.

Loďou: trajekty pre pasažierov plávajú okolo prístavu do Regla a Casablanca. Z Emboque de Luz  odchádzajú každých 15 - 20 minút.

 

UBYTOVANIE

V Havane je k dispozícii široká ponuka hotelových, aj súkromných izieb na prenájom (casas particulares). Turisti zväčša bývajú v jednej z troch hlavných oblastí: Stará Havana je najživšia časť, Centrálna Havana je trochu kľudnejšia a mierne ošumelá a Vedado je najtichšia, zelená časť s veľkými hotelmi a peknými casas particulares. Hotely sa líšia. Zatiaľ čo všade by mala byť teplá voda a fungujúca elektrina, netreba považovať za samozrejmosť klimatizáciu, televízor, alebo WiFi. A netreba byť prekvapený ak v hoteli, ktorý má vlastného doktora a bazén – nefungujú sprchy alebo toalety.

V Havane sú stovky casas particulares. Najväčšia koncentrácia súkromných izieb je v susedstve Centro Habana, Vedado a Playa a La Habana Vieja ich začína dobiehať. Vo všeobecnosti sú izby a domy veľmi udržiavané, ale vybavenie je jednoduché. Priemerné ceny sú medzi 20 a 35 CUC za izbu a strava je objednateľná za prijateľné ceny. Výber si môžete pozrieť na www.cubacasas.net.

Rezervujte si ubytovanie v Havane online.

 

JEDLO

Vďaka novým zákonom upravujúcim pravidlá súkromného podnikania, havanská stravovacia scéna v posledných rokoch exponenciálne narástla. Najviac reštaurácií je v časti Habana Vieja. Playa prináša už desaťročia najexkluzívnejšie reštaurácie v meste. Rozšíril sa aj priestor pre kulinárske experimenty. V súčasnosti tu nájdete špecializovanú ruskú, kórejskú, čínsku, iránsku a taliansku kuchyňu.

V štátnych reštauráciách nájdete veľmi príjemné prostredie, ale kvalita potravín je nízka. Naopak v rodinných podnikoch (paladares) si pochutnáte na lepšom jedle, v niekedy trochu stiesnených priestoroch.

Kaviarne sú na Kube miestom kde sa podávajú rýchle a lacné jedlá, a domáci obyvatelia tu chodia veľmi radi posedávať a jesť. V menu nájdete ryžu, fazuľu, hamburgery a sendviče. Veľa kaviarní je otvorených 24 hodín, čím sa stávajú dobrou zastávkou neskoro v noci.

Okrem reštaurácií sa na Kube začali objavovať aj reťazce rýchleho občerstvenia ako El Rápido, kde vyprážajú kurča, hamburgery a hot dogy. Ďalším miestom je Pizza Nova, s dobrou pizzou a solídnymi cestovinami. Pain de Paris pripravuje raňajky, predáva čerstvé pečivo, croissanty a jednoduché sendviče.

 

ZÁBAVA

V Havane existujú dva typy zariadení, do ktorých sa môžete vybrať: bary západného štýlu, kde sa platí CUC (konvertibilné peso)  s cenami, ktoré sa blížia našim, s dobrým výberom kvalitných nápojov (niekedy aj jedla), peknými dekoráciami, polo-motivovaným personálom, a často so živou hudbou. Tieto sa zvyčajne nachádzajú v blízkosti turistických oblastí ako je Old Havana, a pri turistických hoteloch. Tu sa zvyčajne stretnete s ďalšími turistami, prisťahovalcami a niekoľkými Kubáncami, ktorí majú prístup k tejto mene, ale neočakávajte miestnu atmosféru. Alternatívou sú miestne bary v okolí, kde si môžete vybrať z kvalitného, ale obmedzeného výberu nápojov a niekedy aj občerstvenia. Miestne bary akceptujú CUP (kubánske peso) a sú lacné, ale majitelia barov od vás budú často žiadať CUC – a je len na vás, aby ste vyjednali prijateľnú cenu. Tieto bary sú tiež dobrým spôsobom, ako sa stretnúť s miestnymi obyvateľmi, ktorí sa dokonca trochu otvoria a rozprávajú sa o svojom živote po niekoľkých pohárikoch.

Habaneros milujú tanec a párty, a nájdete tu nespútanú tanečnú a klubovú scénu. Na Kube je kráľovnou salsa, ale populárne tanečné kluby hrajú aj house, techno, alebo reggaeton.

Vedado stále vedie v počte nočných klubov, nájdete tu kabaret, jazz, klasickú hudbu, tanečné parkety a kiná.

 

NÁKUPY

Havana je prekvapivo drahá. Pri bývaní v hoteli a jedení v reštauráciách je pobyt dosť nákladný. Problémom je duálna ekonomika Kuby, kde miestni platia v kubánskych peso a turisti v konvertibilných (CUC), ktoré sú na úrovni amerického doláru. Americké kreditné karty sa v Havane použiť donedávna nedali. Pred odchodom do krajiny sa odporúča preveriť si s bankou, či bude vaša karta použiteľná aj na území Kuby.

Šesťdesiat rokov socializmu vytvorilo slabé nákupné prostredie. To znamená, že sa tu nachádza pár turistických nákupných zón s limitovanou ponukou hlavne domácich výrobkov, ako je rum, cigary a káva. Predaj umenia je ďalšia lukratívna oblasť. Pre milovníkov umenia je atraktívna miestna neustále sa meniaca scéna. V tunajších galériách sa dajú stráviť hodiny. 

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Vo februári sa koná Havanský knižný festival. Koncom februára a začiatkom marca začína Havanský karneval. V piatok, v sobotu a v nedeľu  prechádzajú sprievody popred Capitolito, alebo pozdĺž Malecónu. Každý párny rok sa vo februári koná Medzinárodný džezový festival. Každý rok sa strieda s Medzinárodným gitarovým festivalom usporadúvaným v máji. Festival karibskej kultúry sa oslavuje v júni a v júli, každý nepárny september patrí Medzinárodnému festivalu divadla. Október má desaťdňový festival súčasnej hudby, neskôr sa koná Havanský festival baletu. Medzinárodný festival latiskoamerickej kinematografie sa usporadúva v decembri. Vianoce sa stali štátnym sviatkom po návšteve pápeža v roku 1997.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Asociación Cultural Yoruba de Cuba – múzeum ponúkajúce prehliadku náboženstva  Santería. Každý druhý piatok sa konajú rituálne slávnosti tambores. Na ich návštevu je potrebné zodpovedajúce oblečenie.   

Capitolio Nacional – budova rovnaká ako Capitol Building v americkom Washingtone, jeden z architektonických klenotov mesta. Sídli tu Kubánska akadémia vied a Národná vedecko-technická knižnica. Stojí tu 17 metrov vysoká Socha republiky, ktorá je treťou najväčšou bronzovou sochou na svete (väčšia je len socha Budhu v japonskej Nave a Lincolnov pomník vo Washingtone).

Casa Oswaldo Guayasamín – dnes múzeum, predtým ateliér známeho ekvádorského maliara Oswalda Guayasamína, ktorému sedel aj samotný Fidel (obraz visí vo  Fundación Naturaleza y El Hombre). V ateliéri sa konajú výstavy kubánskeho a medzinárodného umenia.

Catedral de San Cristóbal de la Habana – mestská dominanta s dvoma nerovnakými vežami. Alejo Carpentier ju opísal ako „hudbu uloženú v kameni.“ Jej obdivuhodná baroková fasáda (à la taliansky architekt Francesco Borromini) tvorí neporovnateľnú atmosféru miesta, ktorú citiť hlavne noci. Katedrálu sa oplatí navštíviť počas nedeľnej omše.

Centro Wilfredo Lam – umelecké centrum pomenované po najslávnejšom kubánskom maliarovi, dnes vystavuje menej známych juhoamerických umelcov. Lam bol Kubáncom  čínsko-afrického pôvodu, jeho dielo bolo silne ovplyvnené Pablom Picassom. Jeho najlepšie diela sú vystavené v Museo Nacional de Bellas Artes.  

Fábrica de Tobacos Partagás – jedna z najstarších cigarových tovární. Dodnes tu 400 robotníkov denne roluje cigary slávnych značiek ako Montecristo a Cohibas.  

Instituto Superior de Arte – najlepšia umelecká škola v Havane, jej unikátna architektúra je  dielom Che Guevaru a skupiny architektov. 

Museo de la Revolución – najväčšie a najdôležitejšie múzeum sídliace v bývalom prezidentskom paláci. Jeho interiér ozdobil zlatník Tiffany, zrkadlová sieň Salón de los Espejos pripomína rovnakú sieň vo Versailles. Medzi najvýznamnejšie exponáty patrí tank SAU-100, ktorý použil Fidel Castro pri boji v Zátoke svíň, tiež jachta Pavillón Granma, vezúca revolucionárov z mexického Tuxpánu. Mnoho exponátov je venovaných Che Guevarovi a americkým anti-kubánskym akciám. 

Museo Napoleónico – aj keď Napoleon Kubu nikdy nenavštívil, je v múzeu okolo 7000 exponátov pripomínajúcich jeho život. Medzi najznámejšie exponáty patrí obraz bitky pri Waterloo, posmrtné masky a zaujímavá rekonštrukcia študovne a spálne cisára. 

Universidad de La Habana – najväčšia kubánska univerzita, jej areál je ozdobený tankom, ktorý ukoristili Fidelovi spolubojovníci v roku 1958. Nájdete tu aj dve neobyčajné múzeá  Museo de Historia Natural so zbierkou kubánskej fauny a flóry a Museo Antropológico Montané s exponátmi predkolumbovskej éry. Medzi najzaujímavejšie patrí drevený Ídolo del Tobaco a kamenný Ídolo de Bayamo. 

Parque Central – oáza pokoja od krúžiacich autobusov a taxíkov, s mramorovou sochou   básnika José Martího. Stretávajú sa tu aj fanúšikovia baseballu.

Museo-Casa Natal de José Martí – rodný dom otca kubánskej nezávislosti, dnes múzeum jeho pozostalosti.

Necrópolis de Cólon – najväčší kubánsky cintorín, známy svojimi úžasnými sochami a bohato dekorovanými mauzóleami. V miniatúrnom meste mŕtvych leží okolo milión ľudí.

Museo de los Artes Decorativos – výstava rokokových, neoklasických, anglických, ázijských a secesných výrobkov.Významná je hlavne zbierka porcelánu.

Casa de las Américas – stavba podobná katedrále v štýle art-deco, jedna z hlavných kultúrnych inštitúcií sponzorujúcich stretnutia umelcov, usporadúva konferencie a koncerty.

Parque Lennon – park s hyperrealistickou sochou Johna Lennona. Aj keď bola hudba Beatles na Kube zakázaná, pre svoje antiamerické názory si získal Lennon na Kube množsvto fanúšikov. Pre množstvo krádeží okuliarov, má socha svojho strážcu. 

Fortaleza San Carlos de la Cabaña – kolos z 18.storočia, najväčšia latinskoamerická pevnosť postavená Španielmi. Dnes je rekonštruovaná, s barmi, reštauráciami, obchodmi so suvenírmi a múzeami Museo Fortificaciones y Armas a  Museo de Comendancia de Che.

Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro – impozantný hrad postavený africkými otrokmi koncom 16. storočia na ochranu proti pirátom. Dnes ponúka úžasný výhľad na more a mesto, je sídlom námorného múzea. 

Castillo de San Salvador de la Punta – prekrásny príklad vojenskej renesančnej architektúry. Hradné múzeum vystavuje artefakty potopených španielskych lodí.

 

LETISKO

Jose Marti International Airport - Havana

 

INTERNET

www.paseosporlahabana.com/,www.cubatravel.cu/ 

http://en.wikipedia.org/wiki/Havana

 

BEZ ZÁRUKY

Havanské  mestské autobusy sú prezývané aspirinas. Dôvodom je ich zriedkavá prítomnosť,  zjemňujúca bolesť vzniknutú počas dlhého čakania v rade. Nedostatok paliva a náhradných dielov vyradila množstvo autobusov z prevádzky, a je dôvodom mnohých oneskorení.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TrekEarth

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa