Vysoké Tatry zo sedla: Trasy v Tichej a Kôprovej doline zvládnu aj menej zdatní cyklisti

2019-08-25 12:00:00 |   |    | 

Vo vyšších polohách Vysokých Tatier je viacero cyklistických trás, väčšina z nich je však náročnejšia. Výnimkou sú asfaltové chodníky v Tichej a Kôprovej doline, ktoré zvládnu aj mene zdatní cyklisti. Pre TASR to uviedla výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Syrovátková s tým, že v regióne slovenských veľhôr je dohromady 39 značených a odporúčaných trás, väčšina z nich sa však nachádza na podhorí.




Vysokohorský terén nie je veľmi vhodný na cyklistiku a pár trás, ktoré tam sú, sú veľmi náročné. Ide napríklad o chodník na Sliezsky dom, na Popradské pleso a najnáročnejší je na Zelené pleso. Práve Tichá a Kôprová dolina sú alternatívou k týmto trasám, keďže ich určite zvládnu aj rekreační turisti, rodiny s deťmi či seniori. Nie je to extra náročné, Tichou dolinou vedie 12-kilometrový chodník, v prípade Kôprovej doliny je to osem kilometrov a prevýšenie je 400, respektíve 300 metrov,“ ozrejmila Syrovátková.  

Bonusom je podľa nej možnosť sledovať v týchto dolinách voľne žijúce medvede priamo z asfaltového chodníka a z bezpečnej vzdialenosti. Z Tichej doliny sa dajú obdivovať končiare Západných Tatier, z Kôprovej doliny je zase krásne vidieť Kriváň. V oboch dolinách je zároveň možnosť spojiť cyklistiku s horskou turistikou. Z Tichej doliny vedie turistický chodník na Kasprov vrch, zároveň sú obe doliny prepojené vysokohorským sedlom Závory. „To sa však nedá prejsť na bicykli, je potrebné ho zdolať pešo, okrem toho, celý okruh je časovo, aj čo sa dĺžky týka, dosť náročný. Ideálne je preto napríklad, keď idú dve dvojice, pričom jedna smeruje na bicykli do Tichej a druhá do Kôprovej doliny. V ich závere nechajú a zamknú bicykle, stretnú sa v sedle, kde si vymenia inštrukcie a kľúče od bicyklov, zídu dole a bicyklom sa vrátia druhou dolinou späť,“ vysvetlila Syrovátková.

Dodala, že v týchto dvoch dolinách nie je až také množstvo turistov, ako napríklad v centrálnych Tatrách, hoci aj o túto časť Tatranského národného parku je záujem vyšší ako v minulosti. Zároveň sú však dostatočne dlhé, takže množstvo návštevníkov sa tam rozptýli. „Zo začiatku idú cyklisti aj peší turisti spoločne po jednom asfaltovom chodníku, ďalej už môžu ísť len pešiaci napríklad na Kmeťov vodopád z Kôprovej a na Kasprov vrch z Tichej doliny, prípadne z oboch dolín do sedla Závory,“ doplnila na záver Syrovátková.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Adriána Hudecová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa