Kaštieľ v Žiari nad Hronom budú rekonštruovať, počas príprav našli zlatého draka

2019-03-22 08:00:00 |   |    | 

Kaštieľ v Žiari nad Hronom, ktorý mesto kúpilo v minulom roku, začína odkrývať svoje tajomstvá. Pri prácach a prieskumoch, ktoré predchádzajú projektu obnovy, našli takzvaného zlatého draka. Ako informuje internetová stránka mesta, v minulosti sa takíto draci týčili asi v polovici hromozvodovej tyče na nárožných vežiach kaštieľa. Podľa kastelána Petra Mosného bol drak v dezolátnom stave, ale dobre identifikovateľný. Mesto urobí z neho kópie a umiestni ich na pôvodné miesta. Autentického draka vystavia v múzeu v kaštieli.



 

Hrot hromozvodových tyčí je doteraz pozlátený, draci boli okrídlení s pomerne krátkym chvostom s mierne otvorenou tlamou, z ktorej vychádzal úzky jazyk,“ povedal o náleze kastelán. Draci pred časom z hromozvodov zmizli. „Pri prehliadke sme jedného z nich našli na juhovýchodnej veži. Chvost mu zostal na hromozvode, ale telo sa zrútilo do medeného žľabu strechy veže. Toho druhého sme už nenašli, zostal z neho len chvost na hromozvode,“ dodal Mosný a vyzval, aby ho prípadný vlastník vrátil. Nájdený drak má veľmi dobré zachované povrchové zlatenie a je dobre identifikovateľný vo svojom tvare a proporciách. Bude možné podľa neho vyhotoviť kópie a umiestniť ich znovu na miesto, kde majú byť. „Autentický drak bude vystavený v múzeu v kaštieli, aby si ho mohol každý budúci návštevník pozrieť,“ uviedol kastelán.

Mesto v posledných dňoch očistilo aj okolie kaštieľa od náletovej vegetácie. Čoskoro by mali začať aj reštauračné práce na historickej obnove fasád kaštieľa. „Možno budú trvať dlhšie, ale určite sú najpotrebnejšie nielen pre obnovu krásy fasád a tým aj reprezentácie budovy, ale aj z hľadiska nutnosti zabezpečenia murív a ich spevnenia, odvodnenia a sanácie. Sme presvedčení, že tieto práce udržia kaštieľ v dobrom stave nasledujúce desaťročia,“ uzavrel Mosný.

Mesto Žiar nad Hronom sa stalo oficiálne vlastníkom kaštieľa v októbri minulého roka, pričom kúpu budovy renesančno-barokového kaštieľa, prístavby a pozemkov na úver za sumu 2,8 milióna eur schválili v auguste poslanci. Nový majetok chce mesto využiť ako sídlo základnej umeleckej školy, viacerých kultúrnych inštitúcií, ale aj ako reprezentačné a pracovné priestory. V budúcnosti má byť kaštieľ aj lákadlom pre turistov.

Renesančno-barokový kaštieľ dal okolo roku 1631 postaviť arcibiskup Peter Pázmáň. Kaštieľ dlho slúžil ako letné sídlo banskobystrických biskupov. Od roku 1851 tu pôsobil a v roku 1869 aj zomrel Štefan Moyses. V bezprostrednej blízkosti kaštieľa sa nachádza rozľahlý starobylý park, v ktorom dominujú stáročné lipy a nachádza sa tu pomník Štefana Moysesa.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO - Jana Vodnáková
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa