Výnimočný tvor, ktorý patrí ku každej letnej dovolenke: Top zaujímavosti o cikádach

2019-07-08 00:00:01 |   |    | 

Dovolenky pri mori majú svoju špecifickú vôňu, chuť, ale aj zvuk. O ten sa za horúcich večerov a nocí starajú cikády – drobné nenápadné tvory s pozoruhodným životom.



 

Na Slovensku nám letné večery spríjemňuje koncert svrčka poľného, dovolenky pri mori si zas nevieme predstaviť bez zvukov cikád. Obidva druhy pritom hlasné zvuky vydávajú z rovnakého dôvodu – nalákať samičky na spoločné tance lásky.

Vedci rozoznávajú vyše 3000 druhov cikád, ktoré žijú na všetkých svetadieloch okrem Antarktídy. Najväčší druh môžete stretnúť v juhovýchodnej Ázii, Megapomponia imperatoria (cisárovná cikáda) má dĺžku 7 centimetrov a rozpätie krídel asi 20. Jednotlivé druhy sú prispôsobené prostrediu. Púštne cikády napríklad majú na hmyz mimoriadne neobvyklú schopnosť ochladzovať sa odparovaním (podobne ako potenie u cicavcov). Keď ich teplota vystúpi nad 39 stupňov, cucajú z rastlín šťavu a prebytočnú tekutinu potom vylučujú pórmi na chrbte, vďaka čomu sa dokážu ochladiť až o 5 stupňov.

To však nie je jediná zaujímavosť zo života týchto drobných unikátnych tvorov. Málokto vie, že cikády dlhé roky prežijú pod zemou. Vajíčka síce kladú do krov či bylín, larvy však po vyliahnutí spadnú na zem a zahrabú sa až do hĺbky okolo 2,5 metra ku koreňom rastliny, ktorými sa potom živia. Pod zemou si larvy pomocou silných predných nôh vyhrabávajú sieť chodieb, ktorých steny spevňujú vlastnými výlučkami. V poslednom štádiu si larvy vyhĺbia tunel na povrch zeme, ktorým vylezú von a premenia sa na dospelých jedincov. Celý tento proces obvykle trvá od dvoch do piatich rokov, larvy severoamerického druhu Magicicada ale žijú v zemi až 17 rokov!

Známy zvuk však samozrejme vydávajú len dospelé samce nad povrchom, a to vďaka dvojici špeciálnych orgánov na brušku, zvaných tymbal. Jedná sa vlastne o membránu, ktorú dokáže cikáda drobnými svalmi rozkmitať tak, že vibruje až rýchlosťou 500 kmitov za sekundu! Za ňou sa navyše nachádza niekoľko komôrok, ktoré zvuk ešte zosilňujú. Ten môže napokon dosiahnuť až 120 decibelov, takže ak by ste boli príliš blízko cikád dlhšiu dobu, môže vám ich počúvanie spôsobiť poškodenie, ba až stratu sluchu. Nie je pritom jednoduché určiť, kde presne sa cikády nachádzajú, ich koncert sa nesie až do vzdialenosti sto metrov.

Snáď aj vďaka ich „nekonečnému spevu“ bol tento hmyz v starých mýtoch a poverách symbolom bezstarostnosti a večného života. V skutočnosti to ale neplatí, cikády sú často obeťou vtákov, veveričiek, netopierov, ôs, pavúkov či modliviek. Ich nepriateľom sú aj ľudia – dospelé cikády, ale aj ich larvy konzumujú v Číne, Malajzii, Mjanmarsku, ale aj v niektorých amerických a afrických krajinách.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: autorka, Pixabay

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa