Zvierací hrdina: Obrovský potkan zachraňuje ľudské životy

2020-09-27 12:00:00 |   |    | 

Zlatú medailu udeľovanú Britským združením pre dobré životné podmienky zvierat (PDSA) získal tento rok africký potkan, špeciálne vycvičený na hľadanie nášľapných mín. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra Belga.




Magawa je obrovský africký potkan, ktorý bol na hľadanie výbušnín vycvičený belgickým mimovládnym združením Apopo.

PDSA, ktoré každý rok udeľuje nejakému zvieraťu zlatú medailu "za odvahu", pripomenulo, že Magawa počas svojej takmer šesťročnej "kariéry" objavil v Kambodži 39 protipechotných mín a 28 zvyškov výbušnín. Aj jeho zásluhou bolo možné vyčistiť takmer 141.000 metrov štvorcových pôdy, čo je ekvivalent 20 futbalových ihrísk.

Zlatá medaila udeľovaná zvieratám sa považuje za zvierací ekvivalent prestížneho vyznamenania statočnosť, Jurajovho kríža, ktorý je najvyšším britským civilným ocenením za statočnosť a hrdinstvo. "Získanie tejto medaily je pre nás veľkou cťou. Upriami to pozornosť sveta na problém protipechotných mín," uviedol Christophe Cox, výkonný riaditeľ spoločnosti Apopo, ktorá potkana vycvičila.

Táto belgická mimovládna organizácia využíva cvičené africké potkany na zisťovanie tuberkulózy a najmä na odhaľovanie nášľapných mín. Potkany sú považované za inteligentné zvieratá s osobitným talentom na plnenie opakovaných úloh.

Apopo uskutočňuje výcvik týchto hlodavcov v Tanzánii, krajine ich pôvodu, aby boli schopné vypátrať trhavinu trinitrotoluén (TNT). Potkany sa tiež naučia  vyškrabať znak na mieste, kde vypátrali výbušninu, aby ju následne mohli zneškodniť pyrotechnici. Technika, ktorá nie je založená na detegovaní kovového šrotu, umožňuje odmínovačom pracovať oveľa rýchlejšie ako s detektorom kovov.

Magawa dokáže skontrolovať plochu o veľkosti tenisového kurtu za 30 minút, čo by človeku vybavenému detektorom kovov trvalo až štyri dni.

Apopo vďaka vycvičeným hlodavcom pomohlo zneškodniť viac ako 83.000 protipechotných mín. Podľa údajov PDSA bolo v Kambodži v období rokov 1975 až 1998 uložených štyri až šesť miliónov nášľapných mín, čo si doposiaľ vyžiadalo už vyše 64.000 obetí na životoch.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa